EXTRATIME

Φώτης Καρύδας: Η ασφάλεια είναι πρόβλημα όλων μας

Ο Φώτης Καρύδας μιλά με τον Διονύση Αντωνέλλο σε μία συνέντευξη με θέμα την ασφάλειά μας.
Φώτης Καρύδας: Η ασφάλεια είναι πρόβλημα όλων μας

Φώτης Καρύδας: Ο υποψήφιος βουλευτής Βορείου Τομέα Β’ Αθήνας με τη Νέα Δημοκρατία μιλά στο Sportime για τις εκλογές της 7ης Ιουλίου και όχι μόνο

Mας υποδέχεται χαμογελαστός στο γραφείο του στο κέντρο της Αθήνας, όπου διατηρεί εδώ και 16 χρόνια επιχείρηση. «Από τις πρώτες startup εταιρείες στο ίντερνετ για τον ελληνικό τουρισμό», μας λέει και το πρόσωπό του λάμπει. Διακρίνει κανείς στο βλέμμα του την φλόγα του ανθρώπου εκείνου που παίρνει δύναμη από την δουλειά του.  Μιλάμε για τα πάντα. Τις εκλογές, την πολιτική, τα προβλήματα της εκλογικής του περιφέρειας, την Αθήνα, τον σύγχρονο τρόπο ζωής, τα όνειρά του, τον αθλητισμό. Μαθαίνουμε πράγματα για τον ίδιο που δεν ξέραμε, μας συμβουλεύει. Μιλάμε με τον Φώτη Καρύδα, υποψήφιο βουλευτή Βορείου Τομέα Β’ Αθήνας με τη Νέα Δημοκρατία.

Ο Φώτης Καρύδας κατεβαίνει υποψήφιος σε έναν τομέα που όπως λέει έχει «πολύ πλούσιες γειτονιές όπως την Εκάλη, την Κηφισιά και το Ψυχικό αλλά και οικονομικά ασθενέστερες περιοχές, όπως τη Νέα Φιλαδέλφεια, τη Νέα Ιωνία, την Μεταμόρφωση, τον Περισσό». «Άρα λοιπόν τα προβλήματα διαφέρουν από περιοχή σε περιοχή» σημειώνει.  «Ένα πρόβλημα το οποίο εγώ θα το έβαζα παντού έχει να κάνει με το κομμάτι της ασφάλειας. Το κομμάτι της ασφάλειας είναι ζητούμενο για όλους είτε κάποιος βρίσκεται σε κάποια πολύ πλούσια γειτονιά είτε βρίσκεται σε μία φτωχή γειτονιά», μας λέει. «Θεωρώ ότι η ασφάλεια είναι ένα κομμάτι του πολιτισμού της καθημερινότητας. Το να μπορεί δηλαδή ο πολίτης να μένει στο σπίτι του χωρίς να έχει το άγχος, να μπορεί να βγει οποιαδήποτε ώρα θέλει από το σπίτι του χωρίς να φοβάται. Άρα νομίζω αυτό ότι είναι ένα κεκτημένο το οποίο μπορεί να έχει ο σύγχρονος άνθρωπος και οι σύγχρονες  πόλεις» συμπληρώνει.

Συνεχίζουμε να μιλάμε, να συζητάμε, να ρωτάμε. Ο ίδιος, πρόθυμος, απαντά σε όλες τις ερωτήσεις μας. «Γενικότερα πιστεύω ότι τίποτα δεν είναι εύκολο, τα πάντα όμως μπορούν να γίνουν. Ξεκινάμε από την θέληση και από την βούληση. Πρώτα πρέπει να συμφωνήσουμε ότι αυτό το θέλουμε (την ασφάλεια) και φυσικά αυτό πρέπει να το συμφωνήσει πρώτα η Πολιτεία», υποστηρίζει. Με φόντο πάντα την ασφάλεια των πολιτών. Δίνει βάση στην ασφάλεια. Το γιατί; Πήραμε την απάντηση μας λίγο μετά.

«Ο ΣΥΡΙΖΑ θεωρούσε προτεραιότητα το να δώσει κάποια επιδόματα από το να δημιουργήσει κάποιες άλλες συνθήκες για την ζωή των πολιτών. Εμείς αυτό που θα κάνουμε είναι ότι πρώτα απ’ όλα θα αλλάξουμε το μείγμα πολιτικής άρα όταν αλλάζεις το μείγμα πολιτικής λες “αυτά τα χρήματα που θα πήγαιναν εκεί θα πάνε εκεί”. Αυτό είναι το πρώτο», υποστηρίζει ο Φώτης Καρύδας.

Με τον υποψήφιο της Νέας Δημοκρατίας στον Βόρειο Τομέα Β’ Αθήνας, συζητάμε για το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών, των δημοτικών εκλογών αλλά και τις πρόσφατες δημοσκοπήσεις που δίνουν σχεδόν αυτοδυναμία στη Ν.Δ. Τον ρωτάμε γιατί πιστεύει ότι έγινε αυτό.  «Ήταν το αυτονόητο», θα πει, γιατί «ο ΣΥΡΙΖΑ, όπως και οι ΑΝΕΛ, υποτίμησαν πάρα πολύ τον Έλληνα ψηφοφόρο. Δηλαδή πίστευαν ότι θα μπορούσαν να δημιουργήσουν μία καθεστωτική αντίληψη και ότι θα μπορούσαν εσαεί να κοροϊδεύουν τον κόσμο, λέγοντας του ότι η πολιτική η οποία ασκούν είναι μία πολιτική η οποία αφορά όλους τους Έλληνες. Στην πραγματικότητα αφορούσε ένα πολύ μικρό μερίδιο Ελλήνων, οι οποίοι ακόμα και οι ίδιοι κατάλαβαν ότι αυτή η πολιτική δεν τους αφορούσε. Και ξέρετε κάτι; Νομίζω ότι έχουμε πια φτάσει μετά από τόσα χρόνια κρίσης ο κόσμος να μην τσιμπάει. Ο κόσμος να θέλει πραγματικότητα, να θέλει πραγματικές ιστορίες».

Ο κόσμος λοιπόν θέλει πραγματικές ιστορίες. Μία τέτοια πραγματική ιστορία είναι και η δικιά του. Τον ρωτάμε. Είστε πραγματική ιστορία. «Ναι, εκφράζω ακριβώς αυτό το κομμάτι. Μία αληθινή ιστορία» απαντά χωρίς δεύτερη σκέψη.

«Η Εκκλησία είναι ένα πολύ βασικό κομμάτι για τον Έλληνα. Μην ξεχνάμε ότι είμαστε άρρηκτα συνδεδεμένοι, παραδοσιακά με το κομμάτι της Εκκλησίας αλλά και ουσιαστικά. Με την έννοια ότι η πλειοψηφία των Ελλήνων πιστεύουν στον Θεό, πιστεύουν στην Ορθοδοξία. Άρα λοιπόν είναι ένα κομμάτι ευαίσθητο, το οποίο το κράτος θα πρέπει πάντοτε να προσέχει με ποιον τρόπο το αντιμετωπίζει. Για να μην προσβάλει ούτε τον θεσμό της Εκκλησίας, αλλά να μην προσβάλει και την πίστη και την αγάπη που έχει στην Εκκλησία ο κόσμος.  Σίγουρα ο τρόπος με τον οποίο χειρίστηκε την Εκκλησία ο ΣΥΡΙΖΑ δεν ήταν το μοναδικό (λάθος) αλλά νομίζω ότι και αυτό ήταν μία σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι» λέει απαντώντας στο ερώτημα για το αν στοίχισε στον ΣΥΡΙΖΑ ο τρόπος που χειρίστηκε τις σχέσεις Εκκλησίας – Κράτους. Και το βλέμμα του χαμηλώνει. Ίσως να ντράπηκε. Μοιάζει να ντράπηκε για μία συμπεριφορά που δεν καταλαβαίνει. Που φαίνεται πως προσέβαλε και τον ίδιο.

Η κουβέντα με έναν υποψήφιο βουλευτή της Ν.Δ. αλλά και δημοσιογράφο στο επάγγελμα δεν μπορεί να μην περιλαμβάνει και λίγο από… ΕΡΤ. «Η Νέα Δημοκρατία έχει μία ξεκάθαρη θέση. Θα πρέπει να γίνει μία σωστή αναδιάρθρωση προς όφελος της ενημέρωσης και κάποιων εργαζομένων οι οποίοι κάνουν μία πάρα πολύ σημαντική δουλειά» θα μας πει για την ΕΡΤ.

Η επόμενη ερώτηση είναι στο… δικό του γήπεδο. Τον τουρισμό. «Γνωρίζω τον τουρισμό πολύ καλά γιατί έχω μία επιχείρηση στον τουρισμό 16χρόνια. Είναι από τις πρώτες startup εταιρείες στο ίντερνετ για τον ελληνικό τουρισμό. Έχω γυρίσει από άκρη σε άκρη την Ελλάδα, έχω ταξιδέψει σε πάνω από 20 χώρες, γνωρίζω πάρα πολύ καλά τα προβλήματα και τις ανάγκες που έχει ο συγκεκριμένος κλάδος. Θεωρώ ότι οι ιδιώτες στον τουρισμό έχουν κάνει άλματα. Ήρθε η ώρα και το κράτος, μέσα από την πολιτική του, να σταθεί δίπλα τους με σοβαρές υποδομές για τον τουρισμό και με μείωση της φορολογίας» η απάντηση του. Χειμαρρώδης.

«Δεν έκανε τίποτα ο ΣΥΡΙΖΑ όλο αυτό το διάστημα για τον ελληνικό τουρισμό. Τίποτα. Είναι στον αυτόματο πιλότο. Πηγαίνει αυτόματα γιατί είχαμε γεωπολιτικές εξελίξεις. Η Ελλάδα ξαφνικά ήταν η τυχερή χώρα της Μεσογείου. Βασικοί ανταγωνιστές όπως η Αίγυπτος, το Μαρόκο, η Τυνησία καταστράφηκαν τουριστικά λόγω της “Αραβικής Άνοιξης”. Η Τουρκία με το πραξικόπημα στον Ερντογάν και με ταυτόχρονο πόλεμο στην Συρία (είχε πτώση στον τουρισμό). Αφοπλίστηκαν βασικοί ανταγωνιστές μας. Γι αυτό είχαμε και την άνοδο στον τουρισμό. Αρχίζουμε να χάνουμε αυτό που κερδίσαμε. Αν είχαμε μια σοβαρή και στιβαρή κυβέρνηση τι θα έπρεπε να κάνει; Όταν έρχεται ένας πελάτης στο μαγαζί σου πρέπει να τον ευχαριστήσεις ώστε να ξαναέρθει. Όταν δεν του δίνεις σημασία δεν θα ξανάρθει γιατί θα ανοίξουν άλλα μαγαζιά παραπέρα». Τον πονάει το κομμάτι του τουρισμού. Είναι η δουλειά του.

Και φτάνουμε στο κλισέ ερώτημα. «Γιατί να επιλέξει τον Φώτη Καρύδα στις εθνικές εκλογές ένας πολίτης». Η απάντηση απλή. Κατανοητή. Και σίγουρη. «Το συγκριτικό μου πλεονέκτημα είναι το βιογραφικό μου. Και αυτό πρέπει να είναι το ζητούμενο για όλους του υποψηφίους. Καλώ τους ανθρώπους που θέλουν να με ψηφίσουν να ψάξουν το βιογραφικό μου, να με κρίνουν αυστηρά και να αντιληφθούν αν ένας άνθρωπος σαν και εμένα πρέπει να ψηφιστεί και να είναι στο ελληνικό Κοινοβούλιο». «Για μένα πρέπει να μπαίνουν στην Βουλή άνθρωποι αφού δούμε τι έχουν κάνει πριν στην ζωή τους, πόσο πετυχημένα το έκαναν αυτό πριν μπουν στην πολιτική και όχι να βάζουμε ανθρώπους στην πολιτική οι οποίοι θα δοκιμάσουν τα πτυχία τους, θα δοκιμάσουν τις ικανότητές τους. Τότε μιλάμε για μαθητευόμενους. Η πατρίδα, η κοινωνία και οι άνθρωποι που ψηφίζουν δεν έχουν χρόνο να δουν μαθητευόμενους μάγους. Χρειάζεται να δουν ανθρώπους που έχουν δουλέψει σκληρά στη ζωή τους και η καρδιά τους να φλέγεται να δουλέψει ακόμα περισσότερο» συμπληρώνει.

Την μία κλισέ ερώτηση ακολουθεί άλλη. Τον ρωτάμε αν αθλείται.  «Επειδή μου αρέσει ο αθλητισμός δεν έχω σταματήσει να αθλούμαι ποτέ και έχω δοκιμάσει πάρα πολλά πράγματα. Γυμναστήριο, Κουνγκ Φου, τρέξιμο. Πάντοτε ήθελα να κάνω κάτι γιατί πιστεύω ότι έτσι όπως είναι η ζωή μας πια, πρέπει με κάποιον τρόπο να αθλούμαστε για να είμαστε υγιείς. Ο αθλητισμός βοηθάει και το μυαλό. Επειδή λοιπόν κάποια πράγματα είχα αρχίσει να τα βαριέμαι κάποιος φίλος μου είπε να δοκιμάσω το Krav Maga. Πήγα τυχαία σε μία σχολή, έκανα το πρώτο μάθημα, ενθουσιάστηκα και επειδή είμαι άνθρωπος που δεν αφήνει τίποτα στην μέση αφού ανέβηκα όλα τα level, κάποια στιγμή είπα ότι ήθελα να τελειώσω και την σχολή των εκπαιδευτών». Και εκπαιδευτής Krav Maga λοιπόν. Ίσως έτσι εξηγείται η επιμονή του στο κομμάτι της ασφάλειας των πολιτών.

«Επειδή είμαι ψύχραιμος και ήρεμος άνθρωπος αντιμετωπίζω τα πάντα πρώτα απ’ όλα με το μυαλό. Για μένα το krav Maga θα ήταν μια τελική λύση και κυρίως για να προστατέψω κάποιον αδύναμο ή κάποιο μέλος της οικογένειάς μου. Πολλές φορές όμως είμαι σε εγρήγορση ενώ είμαι στο δρόμο. Αυτό το οποίο σου δίνει το Krav Maga είναι να έχεις ένα ένστικτο το οποίο ενεργοποιείται πολύ γρήγορα», συμπληρώνει. «Το Krav Maga εκπαιδεύει το ένστικτο. Όλες οι κινήσεις στο Krav Maga είναι φτιαγμένες με τέτοιο τρόπο ώστε να ενεργοποιούνται σύμφωνα με το σώμα μας και σύμφωνα με αυτά που μπορεί ένας άνθρωπος να κάνει όταν ενεργοποιείται το ένστικτό του» υπογραμμίζει ο Φώτης Καρύδας ο οποίος σπεύσει να μας θυμίσει ότι στα 22 του ήταν πολεμικός ανταποκριτής στον πόλεμο της Βοσνίας.

Φώτης Καρύδας

Τόση ώρα μιλάμε στον ενικό. Φώτη, Διονύση. Η συνέντευξή φτάνει προς το τέλος της. Τον βλέπω ανήσυχο. Θέλει κάτι να προσθέσει. «Αν κάποιος μας σταματήσει στον δρόμο να μας ληστέψει μπορεί να ξέρουμε να κάνουμε αφοπλισμό από πιστόλι, από μαχαίρι, από ρόπαλο, να μπορέσουμε να σωθούμε από συμμορία τεσσάρων ατόμων, αυτό όμως που διδάσκουμε στους μαθητές μας είναι να μην μπούμε σε εμπλοκή. Δίνουμε το πορτοφόλι μας, το κινητό μας. Και αυτό είναι μία συμβουλή για όλους. Μετά από λίγο είσαι στο σπίτι σου, μπορεί να έχεις χάσει το πορτοφόλι σου αλλά είσαι καλά. Αυτό είναι το πιο σημαντικό. Krav Maga είναι να γυρίσω στο σπίτι μου χωρίς καμιά γρατζουνιά. Αν μπορείς να τρέξεις, τρέξε. Ας πούνε ότι φοβήθηκες. Δεν κερδίζεις τίποτα να αποδείξεις σε κάποιον που δεν πρόκειται να τον ξαναδείς ποιος είναι ο περισσότερο άντρας», συμπληρώνει. Πόσο δίκιο έχει.

Διαβάσατε το άρθρο με τίτλο «Φώτης Καρύδας: Η ασφάλεια είναι πρόβλημα όλων μας», όπου αναφέρθηκαν τα παρακάτω #tags (ετικέτες). Για σχετικά άρθρα επιλέξτε #tag.
Post on Facebook Post on X (Twitter) Post on LinkEdin Send this post with WhatsApp Send this post with Viber E-mail Post
Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Διονύσης Αντωνέλλος

Ξεκίνησα με το blogging. Mετά με κέρδισε το ραδιόφωνο και αργότερα με νίκησε η τηλεόραση. Ενδιαφέρον για ότι συμβαίνει στα ελληνοτουρκικά. Τυχερός που γνώρισα κάποιους ανθρώπους και με έκαναν καλύτερο άνθρωπο.