EXTRATIME

Γιατί έκαναν ναρκωτικά οι στρατιώτες στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο;

Οι στρατοί του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου χρησιμοποιούσαν ναρκωτικά. Όμως, οι παρενέργειες ήταν καταστροφικές.
Γιατί έκαναν ναρκωτικά οι στρατιώτες στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο;

Κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, η κόπωση, το άγχος και οι ακραίες συνθήκες της μάχης έκαναν τις στρατιωτικές ηγεσίες να στραφούν στα ναρκωτικά ως εργαλείο ενίσχυσης των στρατιωτών. Οι στρατοί των περισσότερων μεγάλων δυνάμεων μοίραζαν αμφεταμίνες και μεθαμφεταμίνες στους στρατιώτες για να αυξήσουν την αντοχή τους, να μειώσουν τον φόβο και να κρατήσουν το ηθικό τους ψηλά.

Οι Γερμανοί στρατιώτες ήταν από τους πρώτους που χρησιμοποίησαν συστηματικά ναρκωτικά στη μάχη. Η ναζιστική ηγεσία διένειμε μαζικά το Pervitin, ένα ισχυρό μεθαμφεταμινούχο χάπι, το οποίο κρατούσε τους στρατιώτες άγρυπνους και ενεργητικούς για μέρες. Κατά την εισβολή στη Γαλλία το 1940, τα γερμανικά στρατεύματα έλαβαν τεράστιες ποσότητες του φαρμάκου, επιτρέποντάς τους να πολεμήσουν χωρίς ξεκούραση. Ωστόσο, η μακροχρόνια χρήση οδήγησε σε εθισμό, παραισθήσεις και καταρρεύσεις στο πεδίο της μάχης.

Οι Ιάπωνες χρησιμοποίησαν επίσης μεθαμφεταμίνες για να ενισχύσουν τους στρατιώτες και τους πιλότους τους, ειδικά στις αποστολές καμικάζι, όπου οι πιλότοι έπρεπε να διατηρήσουν υψηλά επίπεδα επιθετικότητας και αφοσίωσης.

Οι Αμερικανοί και Βρετανοί στρατιώτες έπαιρναν Benzedrine, ένα είδος αμφεταμίνης που διανεμόταν μαζικά. Στόχος ήταν να κρατήσουν τους πιλότους σε επιφυλακή κατά τη διάρκεια μακρών αεροπορικών αποστολών και να αυξήσουν την αντοχή των στρατιωτών στις μάχες. Οι σύμμαχοι θεωρούσαν τις αμφεταμίνες σημαντικό εργαλείο για τη μείωση της κόπωσης και τη διατήρηση της συγκέντρωσης στο πεδίο της μάχης.

Παρότι τα ναρκωτικά πρόσφεραν προσωρινά οφέλη, οι παρενέργειες ήταν καταστροφικές. Πολλοί στρατιώτες κατέρρευσαν από ψυχική και σωματική εξάντληση, ενώ άλλοι ανέπτυξαν σοβαρό εθισμό που τους ακολούθησε και μετά τον πόλεμο. Η χρήση ναρκωτικών από τον στρατό ήταν μια κρυφή πτυχή του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, αλλά είχε τεράστια επίδραση τόσο στη στρατηγική όσο και στην υγεία των στρατιωτών.

Γρηγόρης Κεντητός

Γράφω για πράγματα που με συναρπάζουν, αλλά φροντίζω πάντα να τα ερευνώ σαν να τα μελετούσα για πρώτη φορά. Αναζητώ τη σύνδεση ανάμεσα στο χθες και το σήμερα, το ανθρώπινο μέσα στο ακαδημαϊκό, και τη γνώση που μπορεί να μεταφερθεί με τρόπο απλό, ακριβή και ζωντανό. Είτε πρόκειται για έναν αρχαίο πόλεμο είτε για ένα φαινόμενο της εποχής μας, στηρίζομαι πάντα σε πρωτογενές υλικό, πραγματικές πηγές και σοβαρή τεκμηρίωση. Θέλω κάθε κείμενο να αξίζει τον χρόνο του αναγνώστη — και τον δικό μου.

Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Κοινωνία: Αιχμηρά καρφιά Σαλβίνι προς τη «συμμαχία των προθύμων»: «Εδώ Χίτλερ και Ναπολέων δεν έφτασαν στη Μόσχα, θα φτάσει ο Μερτς και ο Μακρόν;»

Αιχμηρά καρφιά Σαλβίνι προς τη «συμμαχία των προθύμων»: «Εδώ Χίτλερ και Ναπολέων δεν έφτασαν στη Μόσχα, θα φτάσει ο Μερτς και ο Μακρόν;»

Ο Ματέο Σαλβίνι χαρακτήρισε «απίθανη» την επίθεση των Ρώσων στην Ευρώπη και είπε ότι ο πραγματικός κίνδυνος είναι ο «ισλαμικός φανατισμός»

Κοινωνία
Κοινωνία: TikTok: Ελληνίδα ψωνίζει στα Κανάρια νησιά και παθαίνει σοκ με τη διαφορά από Ελλάδα – «3 λίτρα ελαιόλαδο με 11 ευρώ»

TikTok: Ελληνίδα ψωνίζει στα Κανάρια νησιά και παθαίνει σοκ με τη διαφορά από Ελλάδα – «3 λίτρα ελαιόλαδο με 11 ευρώ»

Μισό κιλό χοιρινές μπριζόλες με 3,19 ευρώ - Οργή προκαλούν οι ακραίες διαφορές τιμών με την πανάκριβη Ελλάδα

Κοινωνία
Κοινωνία: Δημοσκόπηση ALCO: Οι 8 στους 10 στηρίζουν τις κινητοποιήσεις των αγροτών – Το 56% θέλει εκλογές εντός του 2026

Δημοσκόπηση ALCO: Οι 8 στους 10 στηρίζουν τις κινητοποιήσεις των αγροτών – Το 56% θέλει εκλογές εντός του 2026

Κατά 80% οι πολίτες αποδοκιμάζουν το έργο της κυβέρνησης και υποστηρίζουν ότι δεν κατανοεί τις ανάγκες του λαού

Κοινωνία
Ελευθέριος Ανδρώνης: Το ύπουλο δηλητήριο του Netflix στα παιδιά: 41% των «κατάλληλων» σειρών είναι γεμάτες με woke μηνύματα!

Το ύπουλο δηλητήριο του Netflix στα παιδιά: 41% των «κατάλληλων» σειρών είναι γεμάτες με woke μηνύματα!

Έρευνα - σοκ ενός συντηρητικού οργανισμού στις ΗΠΑ εντόπισε 326 σειρές να επιχειρούν πλύση εγκεφάλου με άμεσο ή έμμεσο τρόπο!

Ελευθέριος Ανδρώνης
Κοινωνία: Σοκ προκαλούν τα αυξανόμενα περιστατικά βίας μεταξύ κοριτσιών – 16χρονη μαχαίρωσε 14χρονη σε σχολείο της Κυψέλης!

Σοκ προκαλούν τα αυξανόμενα περιστατικά βίας μεταξύ κοριτσιών – 16χρονη μαχαίρωσε 14χρονη σε σχολείο της Κυψέλης!

Συνελήφθη η 16χρονη - Το τραύμα του θύματος ευτυχώς ήταν επιφανειακό - Φρίκη προκαλούν τα συνεχόμενα περιστατικά με ανήλικες δράστριες

Κοινωνία
Κοινωνία: Δημοσκόπηση GPO: Το σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ κορυφαίο πολιτικό γεγονός του 2025 – Στηρίζουν αγρότες και μπλόκα οι πολίτες

Δημοσκόπηση GPO: Το σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ κορυφαίο πολιτικό γεγονός του 2025 – Στηρίζουν αγρότες και μπλόκα οι πολίτες

Το ξεσκέπασμα των σκανδάλων και οι λαϊκές κινητοποιήσεις απασχολούν περισσότερο τον κόσμο - Στα «αζήτητα» η εκλογή Πιερρακάκη στο Eurogroυp

Κοινωνία
ExtraTime: Εορταστικό ωράριο: Μέχρι τι ώρα είναι ανοιχτά τα καταστήματα την Κυριακή 14/12 – Τι ισχύει για Jumbo, Mall και Super Market

Εορταστικό ωράριο: Μέχρι τι ώρα είναι ανοιχτά τα καταστήματα την Κυριακή 14/12 – Τι ισχύει για Jumbo, Mall και Super Market

Με ανοιχτά καταστήματα, malls και μεγάλα brands θα κυλήσει η Κυριακή 14 Δεκεμβρίου, στο πλαίσιο του εορταστικού ωραρίου.

ExtraTime
Ελευθέριος Ανδρώνης: Κυριάκος Πιερρακάκης: Επική επιτυχία – Έχουμε τον πιο φτωχοποιημένο λαό της Ευρώπης και 1 πρόεδρο Eurogroup!

Κυριάκος Πιερρακάκης: Επική επιτυχία – Έχουμε τον πιο φτωχοποιημένο λαό της Ευρώπης και 1 πρόεδρο Eurogroup!

Μας καλούν να πανηγυρίσουμε για τον ψηφιακό «τσάρο» που θέλει να μας κάνει αριθμούς και φέρνει το τέλος των μετρητών; - Έλεος!

Ελευθέριος Ανδρώνης
ExtraTime: H Χριστιάνα Γαλιάτσου τραγουδά Γιάννη Ζουγανέλη

H Χριστιάνα Γαλιάτσου τραγουδά Γιάννη Ζουγανέλη

Ακούστε το ολοκαίνουριο τραγούδι «Εσύ & εγώ» σε στίχους της Βάγιας Καλαντζή.

ExtraTime