Γιατί η Ελλάδα έχει +30 και οι ΗΠΑ μόνο +1; Η απάντηση έχει σχέση με τη Σοβιετική Ένωση και τη… Τζαμάικα
Η Ελλάδα έχει +30. Οι ΗΠΑ +1. Η Ρωσία +7. Η Τζαμάικα… επίσης +1. Τι κρύβεται πίσω από τους διεθνείς τηλεφωνικούς κωδικούς; Πιο πολλά απ’ ό,τι νομίζεις.
Όταν βλέπεις τον διεθνή κωδικό μιας χώρας, δύσκολα φαντάζεσαι ότι κρύβει πολιτικές, γεωγραφικές και ιστορικές συμφωνίες δεκαετιών. Κι όμως, αυτός ο μικρός αριθμός μπροστά από το τηλέφωνο κουβαλάει μια ολόκληρη εποχή τηλεπικοινωνιακής γεωστρατηγικής. Γιατί η Ελλάδα έχει τον +30 και οι Ηνωμένες Πολιτείες τον +1; Και γιατί χώρες τόσο διαφορετικές όπως η Τζαμάικα, το Πουέρτο Ρίκο και ο Καναδάς μοιράζονται μαζί τους τον ίδιο αριθμό;
Η απάντηση ξεκινάει στη δεκαετία του 1960, όταν ο κόσμος έπρεπε να οργανώσει επιτέλους τις τηλεφωνικές του γραμμές σε ένα κοινό, διεθνές πρότυπο. Η Διεθνής Ένωση Τηλεπικοινωνιών χώρισε τον πλανήτη σε εννέα μεγάλες αριθμητικές ζώνες. Κάθε ζώνη πήρε ως πρώτο ψηφίο έναν αριθμό από το 1 έως το 9. Στη Βόρεια Αμερική δόθηκε το 1, στην Ευρώπη το 3 και το 4, στην Αφρική το 2 και ούτω καθεξής.
Η Βόρεια Αμερική ήταν όμως ειδική περίπτωση. Οι Ηνωμένες Πολιτείες, ο Καναδάς και τα νησιά της Καραϊβικής είχαν ήδη ένα κοινό τηλεφωνικό σύστημα που λεγόταν North American Numbering Plan. Γι’ αυτό, αντί να έχουν τον δικό τους διεθνή κωδικό, κράτησαν το +1 ως κοινό πρόθεμα και απλώς πρόσθεσαν εσωτερικούς αριθμούς για κάθε πολιτεία, πόλη ή νησί. Έτσι, η Νέα Υόρκη έχει +1 212 και η Τζαμάικα έχει +1 876. Φαίνονται σαν μια χώρα, αλλά δεν είναι. Είναι ένα αριθμολογικό πείραμα που λειτούργησε.
Η Ρωσία, από την άλλη, έχει το +7. Δεν της δόθηκε έτσι απλά. Το κληρονόμησε από την Σοβιετική Ένωση. Όλες οι Σοβιετικές Δημοκρατίες είχαν ενιαίο αριθμό: το +7. Μετά τη διάλυση της ΕΣΣΔ, κάποιες χώρες πήραν δικό τους διεθνή αριθμό, όπως η Ουκρανία με το +380. Η Ρωσία όμως κράτησε το +7 μαζί με το Καζακστάν, σαν να μην άλλαξε τίποτα.
Η Ευρώπη είναι η πιο πολυπληθής αριθμητικά περιοχή. Η Ελλάδα έχει τον +30, αλλά γύρω της υπάρχουν δεκάδες χώρες με παρόμοια μορφή: +33 για τη Γαλλία, +34 για την Ισπανία, +39 για την Ιταλία. Δεν είναι τυχαίο. Όλοι οι κωδικοί της Ευρώπης ξεκινούν με 3 ή 4, γιατί εκεί εντάχθηκε ολόκληρη η ήπειρος στο νέο τηλεπικοινωνιακό χάρτη. Ο κωδικός +30 δεν σημαίνει ότι η Ελλάδα μπήκε τριακοστή. Είναι απλώς το νούμερο που της δόθηκε εντός της ευρωπαϊκής ζώνης.
Όσο για τους χαμένους αριθμούς, κανένας δεν λείπει. Οι αριθμοί 2 έως 9 δεν ανήκουν σε χώρες αλλά σε γεωγραφικές περιοχές. Μέσα σε αυτές τις περιοχές υπάρχουν δεκάδες χώρες με δύο ή τρία ψηφία. Ο κωδικός +8, για παράδειγμα, δεν ανήκει στην Κίνα, αλλά στην ανατολική Ασία. Η Κίνα έχει τον +86, η Ιαπωνία +81 και η Νότια Κορέα +82.
Το σύστημα δεν είναι τέλειο. Είναι όμως σαν ένας παγκόσμιος τηλεφωνικός χάρτης, που δείχνει με ένα νούμερο πού ανήκει κάθε χώρα. Κι αν οι ΗΠΑ και η Τζαμάικα φαίνονται να έχουν κάτι κοινό, είναι επειδή κάποτε, κάποιος αποφάσισε να τις ενώνει ένας αριθμός. Ο ίδιος αριθμός που για την Ελλάδα είναι +30, για να θυμίζει απλώς ότι βρισκόμαστε στην ευρωπαϊκή πλευρά αυτού του τηλεπικοινωνιακού παζλ.