EXTRATIME

Γιατί η Ελλάδα έχει +30 και οι ΗΠΑ μόνο +1; Η απάντηση έχει σχέση με τη Σοβιετική Ένωση και τη… Τζαμάικα

Η Ελλάδα έχει +30. Οι ΗΠΑ +1. Η Ρωσία +7. Η Τζαμάικα… επίσης +1. Τι κρύβεται πίσω από τους διεθνείς τηλεφωνικούς κωδικούς; Πιο πολλά απ’ ό,τι νομίζεις.
Γιατί η Ελλάδα έχει +30 και οι ΗΠΑ μόνο +1; Η απάντηση έχει σχέση με τη Σοβιετική Ένωση και τη… Τζαμάικα

Όταν βλέπεις τον διεθνή κωδικό μιας χώρας, δύσκολα φαντάζεσαι ότι κρύβει πολιτικές, γεωγραφικές και ιστορικές συμφωνίες δεκαετιών. Κι όμως, αυτός ο μικρός αριθμός μπροστά από το τηλέφωνο κουβαλάει μια ολόκληρη εποχή τηλεπικοινωνιακής γεωστρατηγικής. Γιατί η Ελλάδα έχει τον +30 και οι Ηνωμένες Πολιτείες τον +1; Και γιατί χώρες τόσο διαφορετικές όπως η Τζαμάικα, το Πουέρτο Ρίκο και ο Καναδάς μοιράζονται μαζί τους τον ίδιο αριθμό;

Η απάντηση ξεκινάει στη δεκαετία του 1960, όταν ο κόσμος έπρεπε να οργανώσει επιτέλους τις τηλεφωνικές του γραμμές σε ένα κοινό, διεθνές πρότυπο. Η Διεθνής Ένωση Τηλεπικοινωνιών χώρισε τον πλανήτη σε εννέα μεγάλες αριθμητικές ζώνες. Κάθε ζώνη πήρε ως πρώτο ψηφίο έναν αριθμό από το 1 έως το 9. Στη Βόρεια Αμερική δόθηκε το 1, στην Ευρώπη το 3 και το 4, στην Αφρική το 2 και ούτω καθεξής.

Η Βόρεια Αμερική ήταν όμως ειδική περίπτωση. Οι Ηνωμένες Πολιτείες, ο Καναδάς και τα νησιά της Καραϊβικής είχαν ήδη ένα κοινό τηλεφωνικό σύστημα που λεγόταν North American Numbering Plan. Γι’ αυτό, αντί να έχουν τον δικό τους διεθνή κωδικό, κράτησαν το +1 ως κοινό πρόθεμα και απλώς πρόσθεσαν εσωτερικούς αριθμούς για κάθε πολιτεία, πόλη ή νησί. Έτσι, η Νέα Υόρκη έχει +1 212 και η Τζαμάικα έχει +1 876. Φαίνονται σαν μια χώρα, αλλά δεν είναι. Είναι ένα αριθμολογικό πείραμα που λειτούργησε.

Η Ρωσία, από την άλλη, έχει το +7. Δεν της δόθηκε έτσι απλά. Το κληρονόμησε από την Σοβιετική Ένωση. Όλες οι Σοβιετικές Δημοκρατίες είχαν ενιαίο αριθμό: το +7. Μετά τη διάλυση της ΕΣΣΔ, κάποιες χώρες πήραν δικό τους διεθνή αριθμό, όπως η Ουκρανία με το +380. Η Ρωσία όμως κράτησε το +7 μαζί με το Καζακστάν, σαν να μην άλλαξε τίποτα.

Η Ευρώπη είναι η πιο πολυπληθής αριθμητικά περιοχή. Η Ελλάδα έχει τον +30, αλλά γύρω της υπάρχουν δεκάδες χώρες με παρόμοια μορφή: +33 για τη Γαλλία, +34 για την Ισπανία, +39 για την Ιταλία. Δεν είναι τυχαίο. Όλοι οι κωδικοί της Ευρώπης ξεκινούν με 3 ή 4, γιατί εκεί εντάχθηκε ολόκληρη η ήπειρος στο νέο τηλεπικοινωνιακό χάρτη. Ο κωδικός +30 δεν σημαίνει ότι η Ελλάδα μπήκε τριακοστή. Είναι απλώς το νούμερο που της δόθηκε εντός της ευρωπαϊκής ζώνης.

Όσο για τους χαμένους αριθμούς, κανένας δεν λείπει. Οι αριθμοί 2 έως 9 δεν ανήκουν σε χώρες αλλά σε γεωγραφικές περιοχές. Μέσα σε αυτές τις περιοχές υπάρχουν δεκάδες χώρες με δύο ή τρία ψηφία. Ο κωδικός +8, για παράδειγμα, δεν ανήκει στην Κίνα, αλλά στην ανατολική Ασία. Η Κίνα έχει τον +86, η Ιαπωνία +81 και η Νότια Κορέα +82.

Το σύστημα δεν είναι τέλειο. Είναι όμως σαν ένας παγκόσμιος τηλεφωνικός χάρτης, που δείχνει με ένα νούμερο πού ανήκει κάθε χώρα. Κι αν οι ΗΠΑ και η Τζαμάικα φαίνονται να έχουν κάτι κοινό, είναι επειδή κάποτε, κάποιος αποφάσισε να τις ενώνει ένας αριθμός. Ο ίδιος αριθμός που για την Ελλάδα είναι +30, για να θυμίζει απλώς ότι βρισκόμαστε στην ευρωπαϊκή πλευρά αυτού του τηλεπικοινωνιακού παζλ.

Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
ExtraTime: Το φρούριο που το τίναξαν στον αέρα για να μην το χρησιμοποιήσει ποτέ ξανά κανείς

Το φρούριο που το τίναξαν στον αέρα για να μην το χρησιμοποιήσει ποτέ ξανά κανείς

Το Stari Grad στο Ούζιτσε ανατινάχτηκε το 1863 για να πάψει να αποτελεί στρατιωτικό φρούριο.

ExtraTime
ExtraTime: Αν βρεις έναν παλιό σελιδοδείκτη μέσα σε βιβλίο, μπορεί να αξίζει πιο πολύ απο το βιβλίο

Αν βρεις έναν παλιό σελιδοδείκτη μέσα σε βιβλίο, μπορεί να αξίζει πιο πολύ απο το βιβλίο

Βρέθηκαν σε μοναστήρια, γραμμένοι με προσευχές, φτιαγμένοι από μετάξι ή χρυσό. Μπορεί να κρατούν απλώς μια σελίδα — αλλά σήμερα αξίζουν όσο ένας πίνακας.

ExtraTime
ExtraTime: Το παιδικό τραγούδι που λέει για τη Λίζι που έδωσε 40 τσεκουριές στη μητέρα της και 41 στον πατέρα της

Το παιδικό τραγούδι που λέει για τη Λίζι που έδωσε 40 τσεκουριές στη μητέρα της και 41 στον πατέρα της

Η Λίζι δεν καταδικάστηκε ποτέ. Αλλά έμεινε για πάντα το κορίτσι με το τσεκούρι, μέσα σε ένα τραγουδάκι που τραγουδούσαν παιδιά με σκοινάκι.

ExtraTime
ExtraTime: Γιατί σταμάτησαν η ζωγραφική, η γλυπτική, η λογοτεχνία, η αρχιτεκτονική και η μουσική να είναι Ολυμπιακά Αγωνίσματα;

Γιατί σταμάτησαν η ζωγραφική, η γλυπτική, η λογοτεχνία, η αρχιτεκτονική και η μουσική να είναι Ολυμπιακά Αγωνίσματα;

Από το 1912 έως το 1948, η τέχνη ήταν επίσημο αγώνισμα στους Ολυμπιακούς Αγώνες. Ζωγράφοι, ποιητές, αρχιτέκτονες και συνθέτες κέρδιζαν χρυσά μετάλλια. Μέχρι που καταργήθηκαν για πάντα.

ExtraTime
ExtraTime: Οι Έλληνες είχαν κάνει τουλάχιστον επτά ανακαλύψεις που άλλαξαν την ανθρώπινη ιστορία

Οι Έλληνες είχαν κάνει τουλάχιστον επτά ανακαλύψεις που άλλαξαν την ανθρώπινη ιστορία

Οι Έλληνες έχουν ανακαλύψει αυτά που έχουν αλλάξει την ιστορία

ExtraTime
ExtraTime: Από πού πήρε το όνομά του ο καφές καπουτσίνο;

Από πού πήρε το όνομά του ο καφές καπουτσίνο;

Ο πιο διάσημος καφές στον κόσμο δεν πήρε το όνομά του από φασόλια ή συνταγή, αλλά από το ράσο ενός μοναχού.

ExtraTime
ExtraTime: Το μοναστήρι με τους Καπουτσίνους στην Πλάκα που φιλοξένησε τον Λόρδο Βύρωνα ήταν μέσα στο Μνημείο του Λυσικράτη

Το μοναστήρι με τους Καπουτσίνους στην Πλάκα που φιλοξένησε τον Λόρδο Βύρωνα ήταν μέσα στο Μνημείο του Λυσικράτη

Μέσα στο Μνημείο του Λυσικράτη στην Πλάκα ζούσαν μοναχοί Καπουτσίνοι. Εκεί φιλοξενήθηκε και ο Λόρδος Βύρων. Ήταν ένα μοναστήρι που έμοιαζε με μυστικό κεφάλαιο της παλιάς Αθήνας.

ExtraTime
ExtraTime: Πριν απο 35 χρόνια, μια μικρή αμυντική εταιρεία στον Βόλο σχεδίασε αντιαεροπορικό πυραυλικό σύστημα

Πριν απο 35 χρόνια, μια μικρή αμυντική εταιρεία στον Βόλο σχεδίασε αντιαεροπορικό πυραυλικό σύστημα

Το ελληνικό πυραυλικό σύστημα ARIS παρουσιάστηκε το 1990 αλλά ακυρώθηκε πριν παραχθεί.

ExtraTime
ExtraTime: Ήξερες από πού βγαίνει η λέξη μαγιό;

Ήξερες από πού βγαίνει η λέξη μαγιό;

Δεν είναι ελληνικό, δεν είναι μήνας και δεν έχει σχέση με «μαγεία». Η λέξη «μαγιό» έρχεται από τα κορμάκια των Γάλλων χορευτών και έφτασε μέχρι την ξαπλώστρα σου.

ExtraTime