EXTRATIME

Γιατί η Fanta στην Αμερική είναι πιο πορτοκαλί ενώ στην Ελλάδα πιο κίτρινη; Ποια η διαφορά στη γεύση τους;

Η Fanta δεν έχει την ίδια γεύση παντού. Στην Αμερική είναι φουλ στο σιρόπι και στα χρώματα. Στην Ελλάδα πιο φυσική και ξινή. Και δεν είναι τυχαίο.
Γιατί η Fanta στην Αμερική είναι πιο πορτοκαλί ενώ στην Ελλάδα πιο κίτρινη; Ποια η διαφορά στη γεύση τους;

Αν δοκιμάσεις Fanta στις Ηνωμένες Πολιτείες και αμέσως μετά στην Ελλάδα, θα πιστέψεις ότι είναι εντελώς διαφορετικά προϊόντα. Και δεν θα έχεις άδικο. Η Fanta δεν είναι η ίδια σε όλο τον κόσμο — ούτε στο χρώμα, ούτε στη γεύση, ούτε καν στα συστατικά.

Στις ΗΠΑ, η Fanta είναι έντονα πορτοκαλί, με φθορίζουσα λάμψη που θυμίζει παιδικό παιχνίδι. Αυτό δεν είναι τυχαίο: η αμερικανική εκδοχή περιέχει λιγότερο από 2% φυσικό χυμό και βασίζεται κυρίως σε σιρόπι καλαμποκιού υψηλής φρουκτόζης, τεχνητά αρώματα και χρωστικές όπως η Red 40 και Yellow 6. Η γεύση της είναι πολύ γλυκιά, σχεδόν σαν καραμέλα, με έντονη επίγευση που παραμένει στο στόμα.

Στην Ευρώπη – και ειδικά στην Ελλάδα – η Fanta έχει πιο απαλό, κίτρινο-πορτοκαλί χρώμα, που μοιάζει πιο φυσικό. Περιέχει έως και 10% χυμό πορτοκαλιού, κυρίως από Ισπανία και Ελλάδα, λιγότερη ζάχαρη, και καθόλου τεχνητά χρώματα σε πολλές χώρες λόγω αυστηρότερης νομοθεσίας. Η γεύση είναι πιο δροσερή, ελαφρώς πιο ξινή, και σου αφήνει αίσθηση πραγματικού πορτοκαλιού αντί για γλυκιά κόλλα.

Οι διαφορές δεν οφείλονται μόνο σε marketing, αλλά και σε διαφορετικές διατροφικές συνήθειες και κανονισμούς. Στην Ευρώπη, υπάρχει μεγαλύτερη απαίτηση για φυσικά συστατικά και αποφυγή πρόσθετων, ενώ στις ΗΠΑ το κοινό είναι πιο εξοικειωμένο με “πλαστική” αισθητική και έντονες γεύσεις.

Και όμως, η Fanta δεν ξεκίνησε καν στις ΗΠΑ. Δημιουργήθηκε στη Γερμανία κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, από τα υπολείμματα της Coca-Cola που δεν μπορούσε να παραχθεί λόγω εμπάργκο. Τα πρώτα μπουκάλια περιείχαν τυρόγαλο και πουρέ μήλου. Σήμερα, το brand έχει δεκάδες παραλλαγές σε όλο τον κόσμο — αλλά καμία δεν είναι ίδια με την άλλη.

Γρηγόρης Κεντητός

Γράφω για πράγματα που με συναρπάζουν, αλλά φροντίζω πάντα να τα ερευνώ σαν να τα μελετούσα για πρώτη φορά. Αναζητώ τη σύνδεση ανάμεσα στο χθες και το σήμερα, το ανθρώπινο μέσα στο ακαδημαϊκό, και τη γνώση που μπορεί να μεταφερθεί με τρόπο απλό, ακριβή και ζωντανό. Είτε πρόκειται για έναν αρχαίο πόλεμο είτε για ένα φαινόμενο της εποχής μας, στηρίζομαι πάντα σε πρωτογενές υλικό, πραγματικές πηγές και σοβαρή τεκμηρίωση. Θέλω κάθε κείμενο να αξίζει τον χρόνο του αναγνώστη — και τον δικό μου.

Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Κοινωνία: Παύλος Μαρινάκης: «Πυρά» από Liberation και Deutsche Welle για τις νομικές απειλές που εκτόξευσε σε Έλληνα δημοσιογράφο

Παύλος Μαρινάκης: «Πυρά» από Liberation και Deutsche Welle για τις νομικές απειλές που εκτόξευσε σε Έλληνα δημοσιογράφο

Ο δημοσιογραφικός κόσμος της Ευρώπης έφριξε με την αντιθεσμική συμπεριφορά του Παύλου Μαρινάκη - Εκφοβισμός «στη χώρα της δημοκρατίας»

Κοινωνία
Κοινωνία: Συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν: Τουρκική πρόκληση με το «καλημέρα» – Έστειλαν τον υπουργό… Τουρισμού να υποδεχθεί τον Μητσοτάκη

Συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν: Τουρκική πρόκληση με το «καλημέρα» – Έστειλαν τον υπουργό… Τουρισμού να υποδεχθεί τον Μητσοτάκη

Οι αλλεπάλληλες υποχωρήσεις έφεραν μοιραία απαξίωση - Ανεπίτρεπτη μεταχείριση της ελληνικής κυβέρνησης από τους Τούρκους

Κοινωνία
Ελευθέριος Ανδρώνης: Εθνική ξεφτίλα! – Ο Πλεύρης παραδίδει έναν Πόντιο αγωνιστή στα νύχια της Τουρκίας – Διώκεται γιατί καταγγέλλει τα εγκλήματα των Τούρκων!

Εθνική ξεφτίλα! – Ο Πλεύρης παραδίδει έναν Πόντιο αγωνιστή στα νύχια της Τουρκίας – Διώκεται γιατί καταγγέλλει τα εγκλήματα των Τούρκων!

Ένας περήφανος Πόντιος που έμαθε τις ελληνικές ρίζες του και υπέστη ανελέητες διώξεις από τους Τούρκους, κινδυνεύει να εκδοθεί στο καθεστώς Ερντογάν με τη συμβολή της Ελλάδας!

Ελευθέριος Ανδρώνης
ExtraTime: Ο Ρούνεϊ έκραξε τον fan που δεν κουρεύεται μέχρι να κερδίσει η Γιουνάιτεντ και έγινε viral

Ο Ρούνεϊ έκραξε τον fan που δεν κουρεύεται μέχρι να κερδίσει η Γιουνάιτεντ και έγινε viral

Το παράξενο στοίχημα ενός οπαδού της Γιουνάιτεντ με το κούρεμα έφτασε μέχρι τον Ρούνεϊ και προκάλεσε χαμό στα social

ExtraTime
Κοινωνία: ΕΛΤΑ: Με τη μέθοδο του «σαλαμιού» προχωρά η διάλυση τους – Λουκέτο σε 11 υποκαταστήματα της περιφέρειας

ΕΛΤΑ: Με τη μέθοδο του «σαλαμιού» προχωρά η διάλυση τους – Λουκέτο σε 11 υποκαταστήματα της περιφέρειας

Η κυβέρνηση παραμένει πιστή στο σχέδιο «ξεπουλήματος» και απονεκρώνει την περιφέρεια, χρυσώνοντας το χάπι με εναλλακτικές «λύσεις»

Κοινωνία
Κοινωνία: Πάνος Ρούτσι: Σοβαρή καταγγελία για «μπράβους» και ψυχολογική βία στους συγγενείς στη δίκη για τα περιβόητα βίντεο

Πάνος Ρούτσι: Σοβαρή καταγγελία για «μπράβους» και ψυχολογική βία στους συγγενείς στη δίκη για τα περιβόητα βίντεο

Ο Πάνος Ρούτσι περιέγραψε μια εξοργιστική συμπεριφορά από τους αντίδικους, με ειρωνείες και χλευασμούς ακόμα και από άγνωστα άτομα

Κοινωνία
Κοινωνία: Η Κομισιόν δεν σταματά να προωθεί τα έντομα στη διατροφή παρά την αποστροφή των πολιτών – Σε ποια προϊόντα ενσωματώνονται

Η Κομισιόν δεν σταματά να προωθεί τα έντομα στη διατροφή παρά την αποστροφή των πολιτών – Σε ποια προϊόντα ενσωματώνονται

Επεξεργασμένες μορφές εντόμων ήδη φτάνουν στο πιάτο ανυποψίαστων πολιτών - Η Κομισιόν στηρίζει σθεναρά την αποκρουστική διατροφική ατζέντα

Κοινωνία
ExtraTime: Στη Σεούλ άνθρωποι ζουν σε δωμάτια λίγων τετραγωνικών και ένα βίντεο δείχνει την πραγματικότητα

Στη Σεούλ άνθρωποι ζουν σε δωμάτια λίγων τετραγωνικών και ένα βίντεο δείχνει την πραγματικότητα

Η καθημερινότητα σε δωμάτια λίγων τετραγωνικών στη Σεούλ μέσα από ένα βίντεο

ExtraTime
ExtraTime: Διευθύντρια σχολέιου στο Χαλάνδρι βάζει μαθητές να σκάβουν στο προαύλιο για να σβήνει απουσίες

Διευθύντρια σχολέιου στο Χαλάνδρι βάζει μαθητές να σκάβουν στο προαύλιο για να σβήνει απουσίες

Καταγγελίες μαθητών στο 3ο ΕΠΑΛ Χαλανδρίου ότι τους ζητήθηκε να σκάβουν στο προαύλιο για να διορθώνονται απουσίες χωρίς επίσημη επιβεβαίωση μέχρι στιγμής

ExtraTime