EXTRATIME

Γιατί οι Κινέζοι δεν τρώνε ψωμί όπως εμείς

Η Κίνα είχε σιτάρι αλλά όχι ψωμί. Δεν είχε ανάγκη. Η κουλτούρα της βασίστηκε στον ατμό, όχι στον φούρνο. Και το σιτάρι έγινε noodles, όχι καρβέλι.
Γιατί οι Κινέζοι δεν τρώνε ψωμί όπως εμείς

Η Κίνα δεν είχε ποτέ έλλειψη σιταριού. Ειδικά στη βόρεια Κίνα, οι πεδιάδες γέμιζαν με χωράφια από σιτηρά. Κι όμως, το κλασικό ψωμί όπως το ξέρει η Δύση, με φουσκωμένη ψίχα και τραγανή κόρα, δεν έγινε ποτέ βασικό τρόφιμο στην κινεζική κουζίνα. Το σιτάρι δεν πήγε στον φούρνο, αλλά στον ατμό. Και αντί για καρβέλια, η Κίνα έπλασε noodles.

Αντίθετα με την Ευρώπη και τη Μέση Ανατολή, όπου ο φούρνος ήταν κεντρικό εργαλείο μαγειρικής, η παραδοσιακή κινεζική κουζίνα δεν χρησιμοποίησε πυρόπληκτους φούρνους. Οι φούρνοι υπήρχαν, αλλά για κεραμικά και όχι για ψωμί. Η κουλτούρα μαγειρέματος βασίστηκε στον ατμό, στο wok και στη σούπα. Αυτό και μόνο αρκούσε για να στρίψει η διατροφική ιστορία αλλού.

Η χρήση ζύμης δεν ήταν άγνωστη. Τα ατμισμένα ψωμάκια mantou ήταν κάποτε ζυμωμένα με φυσικό προζύμι. Αλλά με την πάροδο του χρόνου έγιναν άζυμα. Το φούσκωμα δεν είχε καμία σημασία στη δομή των γευμάτων. Δεν χρειαζόταν ψωμί για να σκουπίσεις σάλτσες, γιατί τα φαγητά καταναλώνονταν με chopsticks και ρύζι ή ζυμαρικά.

Αν και η Κίνα ζύμωνε κρασί από ρύζι εδώ και χιλιετίες, δεν ανέπτυξε μπύρα όπως η Ευρώπη. Οι πρώτες μπύρες έφτασαν στην Κίνα από τους Γερμανούς, και πόλεις όπως η Qingdao έγιναν σύμβολα ευρωπαϊκής ζυθοποιίας, όχι παραδοσιακής κινεζικής. Μαζί με την μπύρα, ήρθε και το αφράτο ψωμί, αλλά δεν έγινε ποτέ καθημερινή συνήθεια.

Το ψωμί της Κίνας, εκεί που υπάρχει, είναι συχνά μαλακό, άζυμο, γεμιστό και ατμισμένο. Είτε με γλυκιά πάστα φασολιού είτε με χοιρινό, θυμίζει περισσότερο γλυκό ή πίτα παρά το καρβέλι της Μεσογείου. Το ψωμί δεν λείπει· απλώς είναι κάτι εντελώς διαφορετικό.

Αντιθέτως, η Ευρώπη άφησε τον χρόνο να δουλέψει. Η ζύμη αφέθηκε να φουσκώσει, η μπύρα να ζυμωθεί, το προζύμι να μεταδοθεί από γενιά σε γενιά. Ίσως γιατί υπήρχαν φούρνοι, ή γιατί το κλίμα δεν ευνοούσε το ρύζι, ή γιατί η ζωή χρειαζόταν ένα φτηνό, αφράτο στήριγμα για κάθε γεύμα.

Οι Κινέζοι δεν τρώνε ψωμί όπως εμείς γιατί δεν είχαν ανάγκη να το κάνουν. Η διατροφή τους εξελίχθηκε με άλλες βάσεις, άλλα σκεύη και άλλη φιλοσοφία. Ο ατμός αντικατέστησε τον φούρνο, το ζυμάρι έγινε νουντλ, κι εκεί που εμείς κόβαμε ψωμί, εκείνοι δίπλωναν dumplings.

Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
ExtraTime: Στη Βόρεια Κορέα νομίζουν ότι το χάμπουργκερ το εφηύρε ο Κιμ Γιονγκ Ιλ

Στη Βόρεια Κορέα νομίζουν ότι το χάμπουργκερ το εφηύρε ο Κιμ Γιονγκ Ιλ

Το gogigyeopbbang έγινε fast food με πολιτικό μήνυμα — ένα burger αλλιώτικο από άλλα.

ExtraTime
ExtraTime: Ξέθαψαν τη σορό του Τσάρλι Τσάπλιν και ζήτησαν λύτρα. Η χήρα του είπε πως εκείνος θα γελούσε με αυτό

Ξέθαψαν τη σορό του Τσάρλι Τσάπλιν και ζήτησαν λύτρα. Η χήρα του είπε πως εκείνος θα γελούσε με αυτό

Η σορός του Τσάρλι Τσάπλιν εκλάπη τρεις μήνες μετά την ταφή του

ExtraTime
ExtraTime: Η τεράστια επιτυχία των Backstreet Boys που είχε άλλο ρεφρέν αλλά τελευταία στιγμή το άλλαξαν

Η τεράστια επιτυχία των Backstreet Boys που είχε άλλο ρεφρέν αλλά τελευταία στιγμή το άλλαξαν

Το «I Want It That Way» είχε αρχικά τίτλο «No Goodbyes» και πιο ξεκάθαρους στίχους.

ExtraTime
ExtraTime: Ο Casper πωλήθηκε για 175 δολάρια και ο δημιουργός του έχασε εκατομμύρια

Ο Casper πωλήθηκε για 175 δολάρια και ο δημιουργός του έχασε εκατομμύρια

Ο δημιουργός του Casper πούλησε τον χαρακτήρα για μόλις 175 δολάρια

ExtraTime
ExtraTime: Ο μουσικός θρύλος που έσκαψε τον τάφο του αδερφού του με γυμνά χέρια και ξυπόλυτο

Ο μουσικός θρύλος που έσκαψε τον τάφο του αδερφού του με γυμνά χέρια και ξυπόλυτο

Ήταν 12 ετών και ξυπόλυτος. Ο Johnny Cash πήρε φτυάρι και άνοιξε τον τάφο του αδερφού του. Από εκείνη τη μέρα, τίποτα δεν ήταν το ίδιο.

ExtraTime
ExtraTime: Ο Σταύρος Ξαρχάκος διηγείται πως ηχογραφήθηκε το «Ήτανε μια φορά»

Ο Σταύρος Ξαρχάκος διηγείται πως ηχογραφήθηκε το «Ήτανε μια φορά»

(VIDEO) Η απολαυστική ιστορία που βρίσκεται πίσω από ένα μεγάλο τραγούδι.

ExtraTime
ExtraTime: Τα κοράκια θυμούνται τα πρόσωπα, κρατάνε κακία και μαθαίνουν στα παιδιά τους ποιον να μισούν

Τα κοράκια θυμούνται τα πρόσωπα, κρατάνε κακία και μαθαίνουν στα παιδιά τους ποιον να μισούν

Τα κοράκια δεν ξεχνάνε ποτέ. Μπορούν να θυμούνται πρόσωπα ανθρώπων που τα ενόχλησαν, να κρατάνε κακία και να διδάσκουν αυτό το μίσος στα μικρά τους.

ExtraTime
Ελευθέριος Ανδρώνης: Οι ΗΠΑ έχουν γίνει ένα απέραντο πεδίο ιεραποστολής – Αμερικανοί στρέφονται μαζικά στην Ορθοδοξία και έχουν συγκεκριμένους λόγους που το κάνουν

Οι ΗΠΑ έχουν γίνει ένα απέραντο πεδίο ιεραποστολής – Αμερικανοί στρέφονται μαζικά στην Ορθοδοξία και έχουν συγκεκριμένους λόγους που το κάνουν

Το θαύμα της μεταστροφής χιλιάδων Αμερικανών στην Ορθοδοξία συνεχίζεται - Αναζητούν την πνευματική τάξη μέσα στο χάος της Νέας Εποχής

Ελευθέριος Ανδρώνης
Κοινωνία: Eurostat: Το 46% των Ελλήνων δεν πάει ούτε μια εβδομάδα διακοπές

Eurostat: Το 46% των Ελλήνων δεν πάει ούτε μια εβδομάδα διακοπές

Απλησίαστο όνειρο οι διακοπές για 1 στους 2 Έλληνες - Εικόνα βαθιάς φτωχοποίησης - Χειρότερα νούμερα και από τη Βουλγαρία καταγράφει η χώρα μας

Κοινωνία