EXTRATIME

Γιατί το IQ πέφτει εδώ και 50 χρόνια σε κάποιες χώρες. Τι συμβαίνει στην Ελλάδα;

Η ευφυΐα των ανθρώπων μετριέται όλο και χαμηλότερα στις σύγχρονες κοινωνίες.
Γιατί το IQ πέφτει εδώ και 50 χρόνια σε κάποιες χώρες. Τι συμβαίνει στην Ελλάδα;

Για δεκαετίες, οι επιστήμονες παρατηρούσαν κάτι περίεργο. Το IQ ανέβαινε. Κάθε γενιά τα πήγαινε καλύτερα στα τεστ από την προηγούμενη. Το φαινόμενο ονομάστηκε «φαινόμενο Flynn» και έμοιαζε ασταμάτητο. Ώσπου κάποια στιγμή, γύρω στο 1975, σε κάποιες χώρες, το ρολόι γύρισε ανάποδα.

Στη Νορβηγία, τα τεστ σε φαντάρους έδειξαν ότι όσοι γεννήθηκαν μετά το 1975 είχαν χαμηλότερες επιδόσεις από τους προηγούμενους. Το ίδιο συνέβη στη Δανία, τη Φινλανδία, τη Γαλλία, την Ολλανδία, ακόμα και στη Βρετανία. Ο «ανεξήγητος» αυτός κατήφορος πήρε το όνομα «αρνητικό φαινόμενο Flynn».

Οι πρώτες ερμηνείες ήταν αμυντικές: ότι ίσως τα παιδιά δεν συγκεντρώνονται πια, ότι τα τεστ δεν αντανακλούν τη νοημοσύνη, ότι η τεχνολογία άλλαξε τον τρόπο σκέψης. Όμως τα στατιστικά δεν συγχωρούν: η πτώση του IQ ήταν μετρήσιμη, συνεχής και διαγενεακή.

Το πιο ανησυχητικό είναι ότι η πτώση δεν οφείλεται σε γονίδια. Οι ειδικοί συμφωνούν ότι είναι περιβαλλοντική. Κάτι άλλαξε στη ζωή των ανθρώπων. Κάτι στους τρόπους σκέψης, στις διατροφές, στην εκπαίδευση ή ακόμα και στον βαθμό έκθεσης σε τοξίνες, όπως ο μόλυβδος.

Η πιο ισχυρή θεωρία λέει ότι τα παιδιά εκτίθενται σε περισσότερα ερεθίσματα αλλά σε μικρότερη διάρκεια. Τα smartphones και το ίντερνετ έφεραν ποσότητα, όχι βάθος. Η εναλλαγή ερεθισμάτων μειώνει τη διάρκεια συγκέντρωσης και ενδεχομένως και τη μνήμη εργασίας – μια βασική συνιστώσα της ευφυΐας.

Άλλες θεωρίες μιλούν για κακή διατροφή, υπερπροστατευτικότητα των γονιών, μειωμένο διάβασμα ή ακόμα και αλλαγή στον τρόπο που δομείται η σκέψη. Κάποτε η σχολική επιτυχία απαιτούσε επίλυση προβλημάτων. Σήμερα, απαιτεί κατανόηση οδηγιών.

Όσον αφορά την Ελλάδα, δεν υπάρχει επίσημη μελέτη με διαχρονικά δεδομένα IQ σε επίπεδο γενεών. Ωστόσο, οι διεθνείς εκπαιδευτικοί δείκτες, όπως οι εξετάσεις PISA, δείχνουν σταθερά χαμηλές επιδόσεις σε κρίσιμα πεδία όπως τα μαθηματικά, η κατανόηση κειμένου και η επιστημονική σκέψη.

Η μείωση του αριθμού βιβλίων ανά νοικοκυριό, η υπερβολική χρήση οθονών και η φτωχή διατροφή σε παιδιά, όπως επίσης και η αύξηση του άγχους στις σχολικές ηλικίες, δεν είναι θετικές ενδείξεις. Αν συνδυαστούν όλα αυτά, η εικόνα δεν είναι ενθαρρυντική.

Οι ειδικοί τονίζουν ότι το IQ δεν είναι σταθερό. Δεν είναι κάτι που κουβαλάς από τη γέννηση και μένει εκεί. Μπορεί να ενισχυθεί, αλλά και να υποβαθμιστεί, ανάλογα με το περιβάλλον και τα ερεθίσματα. Το πρόβλημα είναι ότι σε πολλές χώρες –ίσως και στην Ελλάδα– έχουμε πάψει να καλλιεργούμε τη σκέψη.

Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Ατζέντα: Εορτολόγιο Δευτέρα 7 Ιουλίου: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα!

Εορτολόγιο Δευτέρα 7 Ιουλίου: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα!

Σήμερα, Δευτέρα 7 Ιουλίου η εκκλησία γιορτάζει μεταξύ άλλων τη μνήμη της Αγίας Κυριακής της Μεγαλομάρτυρος.

Ατζέντα
ExtraTime: Ο μεγαλύτερος Έλληνας πολεμιστής μετά τον Αχιλλέα και τον Μέγα Αλέξανδρο

Ο μεγαλύτερος Έλληνας πολεμιστής μετά τον Αχιλλέα και τον Μέγα Αλέξανδρο

Σπουδαίος Έλληνας πολεμιστής

ExtraTime
Κοινωνία: Μηχανογραφικό 2025:  Ο Οδηγός για να μην κάνεις λάθος – Τι πρέπει να προσέξουν οι υποψήφιοι

Μηχανογραφικό 2025: Ο Οδηγός για να μην κάνεις λάθος – Τι πρέπει να προσέξουν οι υποψήφιοι

Η σωστή συμπλήρωση του μηχανογραφικού είναι κρίσιμο βήμα για την πανεπιστημιακή πορεία των υποψηφίων. Ποιες παγίδες να αποφύγουν και τι πρέπει να προσέξουν.

Κοινωνία
Κοινωνία: Νέος ΟΠΕΚΕΠΕ; Στο μικροσκόπιο της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας οι επιδοτήσεις για τα ελαιόδεντρα

Νέος ΟΠΕΚΕΠΕ; Στο μικροσκόπιο της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας οι επιδοτήσεις για τα ελαιόδεντρα

Μετά τα βοσκοτόπια, σειρά παίρνουν οι φάκελοι για ελαιόδεντρα, με την Ευρωπαϊκή Εισαγγελία να εξετάζει δεκάδες υποθέσεις ύποπτων επιδοτήσεων στην Ελλάδα.

Κοινωνία
ExtraTime: Πωλείται ξανά η βίλα Λυμπέρη στη Μύκονο – Τιμή 25 εκατ. ευρώ

Πωλείται ξανά η βίλα Λυμπέρη στη Μύκονο – Τιμή 25 εκατ. ευρώ

Η διάσημη έπαυλη στα Χουλάκια της Μυκόνου, που συνδέθηκε με τον Αντώνη Λυμπέρη και αργότερα με τον συλλέκτη Δημήτρη Μαυρομμάτη, βγαίνει και πάλι προς πώληση, πλήρως επιπλωμένη.

ExtraTime
Κοινωνία: Παραγράφονται μετά από 3 χρόνια οι «ξεχασμένες» κλήσεις των δήμων – Τι ισχύει

Παραγράφονται μετά από 3 χρόνια οι «ξεχασμένες» κλήσεις των δήμων – Τι ισχύει

Αλλάζει οριστικά το πλαίσιο για τα πρόστιμα παράνομης στάθμευσης από τους δήμους. Όσες κλήσεις δεν έχουν βεβαιωθεί εντός τριετίας παραγράφονται, σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών και τον Συνήγορο του Πολίτη.

Κοινωνία
Κοινωνία: Καλοκαιρινός συναγερμός για ιούς από κουνούπια – Τι απειλεί τη δημόσια υγεία

Καλοκαιρινός συναγερμός για ιούς από κουνούπια – Τι απειλεί τη δημόσια υγεία

Το καλοκαίρι φέρνει μαζί του νέους κινδύνους για τη δημόσια υγεία, καθώς τα κουνούπια αναδεικνύονται σε φορείς σοβαρών ιών όπως ο Δυτικός Νείλος, ο δάγγειος πυρετός και ο Zika. Οι επιστήμονες κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου.

Κοινωνία
ExtraTime: Η μεγαλύτερη πόλη της Ελλάδας μετά την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη

Η μεγαλύτερη πόλη της Ελλάδας μετά την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη

Η πιο μεγάλη πόλη στην Ελλάδα μετά από την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη

ExtraTime
ExtraTime: Νέο τραγούδι από τον ξεχωριστό δημιουργό Πέτρο Βαγιόπουλο

Νέο τραγούδι από τον ξεχωριστό δημιουργό Πέτρο Βαγιόπουλο

(ΑΚΟΥΣΤΕ) Τον άνθρωπο που υπογράφει τη μουσική στα: Πότε Βούδας πότε Κούδας, Το καλύτερο μπεγλέρι, Νιώσε με, Ρώσικά μου μάτια, Το βαλς, Καλημέρα κ.ά.

ExtraTime