ΥΓΕΙΑ

Πόσες φορές τη μέρα και πόση ώρα κάθε φορά πρέπει να βουρτσίζουμε τα δόντια μας;

Οι οδοντίατροι προτείνουν βούρτσισμα των δοντιών δύο φορές την ημέρα για τουλάχιστον δύο λεπτά.
Πόσες φορές τη μέρα και πόση ώρα κάθε φορά πρέπει να βουρτσίζουμε τα δόντια μας;

Το βούρτσισμα των δοντιών είναι μια καθημερινή συνήθεια που συχνά θεωρείται δεδομένη, αλλά λίγοι ακολουθούν πραγματικά τη σωστή διαδικασία. Ο τρόπος, η συχνότητα και η διάρκεια του βουρτσίσματος επηρεάζουν άμεσα την υγεία των δοντιών και των ούλων. Οι οδοντίατροι συμφωνούν ότι το σωστό βούρτσισμα δεν έχει να κάνει μόνο με το πόσες φορές τη μέρα το κάνουμε, αλλά και με το πόσο καλά και σωστά γίνεται.

Η σύσταση των ειδικών είναι να βουρτσίζουμε τα δόντια μας τουλάχιστον δύο φορές την ημέρα, το πρωί και το βράδυ. Το πρωινό βούρτσισμα αφαιρεί τα βακτήρια και την πλάκα που σχηματίζεται κατά τη διάρκεια του ύπνου, ενώ το βραδινό είναι το πιο σημαντικό, καθώς απομακρύνει τα υπολείμματα τροφών και βακτήρια που μπορούν να προκαλέσουν τερηδόνα και ασθένειες των ούλων. Ορισμένοι οδοντίατροι προτείνουν και ένα τρίτο βούρτσισμα μετά το μεσημεριανό γεύμα, ιδιαίτερα για όσους έχουν ευαισθησία στα ούλα ή τάση για τερηδόνα.

Όσο αφορά τη διάρκεια, το ιδανικό είναι το βούρτσισμα να διαρκεί περίπου δύο λεπτά κάθε φορά. Πολλοί άνθρωποι νομίζουν ότι βουρτσίζουν αρκετή ώρα, αλλά στην πραγματικότητα ξοδεύουν λιγότερο από ένα λεπτό. Για να εξασφαλίσουμε ότι αφιερώνουμε τον απαιτούμενο χρόνο, μπορούμε να χρησιμοποιούμε χρονόμετρο, είτε στο κινητό είτε μέσω ηλεκτρικής οδοντόβουρτσας που διαθέτει ενσωματωμένο χρονικό έλεγχο.

Ο τρόπος που βουρτσίζουμε είναι εξίσου σημαντικός με τη συχνότητα. Οι κυκλικές και απαλές κινήσεις είναι προτιμότερες από τις οριζόντιες και δυνατές κινήσεις, που μπορεί να φθείρουν το σμάλτο και να ερεθίσουν τα ούλα. Είναι σημαντικό να βουρτσίζουμε όλες τις επιφάνειες των δοντιών, καθώς και τη γλώσσα, καθώς εκεί συσσωρεύονται βακτήρια που προκαλούν κακοσμία.

Το βούρτσισμα από μόνο του δεν είναι αρκετό για ολοκληρωμένη στοματική υγιεινή. Η χρήση οδοντικού νήματος μία φορά την ημέρα βοηθά στην απομάκρυνση υπολειμμάτων τροφών ανάμεσα στα δόντια, όπου η οδοντόβουρτσα δεν μπορεί να φτάσει. Το στοματικό διάλυμα προσφέρει επιπλέον προστασία ενάντια στα βακτήρια και συμπληρώνει το βούρτσισμα, χωρίς όμως να το αντικαθιστά.

Είναι επίσης σημαντικό να προσέχουμε τη στιγμή που βουρτσίζουμε τα δόντια μας μετά την κατανάλωση όξινων τροφών ή ροφημάτων, όπως ο καφές, τα εσπεριδοειδή ή τα αναψυκτικά. Οι οδοντίατροι συνιστούν να περιμένουμε περίπου 30 λεπτά πριν από το βούρτσισμα, ώστε να μην προκαλέσουμε φθορά στο σμάλτο που έχει προσωρινά μαλακώσει λόγω των οξέων.

Ακολουθώντας αυτές τις απλές αλλά κρίσιμες οδηγίες, μπορούμε να διατηρήσουμε τα δόντια μας υγιή, αποφεύγοντας προβλήματα όπως η τερηδόνα, η ουλίτιδα και η κακοσμία του στόματος. Η στοματική υγιεινή είναι ένας από τους σημαντικότερους παράγοντες της συνολικής υγείας μας και το σωστό βούρτσισμα αποτελεί το πρώτο βήμα για ένα λαμπερό χαμόγελο.

Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Υγεία: Οδηγίες για να προφυλαχτείτε και να αντιμετωπίσετε τον καύσωνα

Οδηγίες για να προφυλαχτείτε και να αντιμετωπίσετε τον καύσωνα

Σύμφωνα και με τις σχετικές οδηγίες του υπουργείου Υγείας.

Υγεία
Υγεία: Γιατί το να πίνεις ζάχαρη είναι πολύ πιο επικίνδυνο από το να τη τρως

Γιατί το να πίνεις ζάχαρη είναι πολύ πιο επικίνδυνο από το να τη τρως

Φρουτοχυμοί, αναψυκτικά και άλλα γλυκά ποτά κρύβουν μια «αόρατη» απειλή για την υγεία σου — και δεν έχει καμία σχέση με τις θερμίδες.

Υγεία
Υγεία: Ύπνος : Κοιμάσαι πάνω από 9 ώρες; Δες γιατί αυτό μπορεί να είναι επικίνδυνο για τον εγκέφαλό σου

Ύπνος : Κοιμάσαι πάνω από 9 ώρες; Δες γιατί αυτό μπορεί να είναι επικίνδυνο για τον εγκέφαλό σου

Μπορεί ο ύπνος να είναι ευεργετικός, όμως η υπερβολική διάρκεια του –πάνω από 9 ώρες– φαίνεται να κρύβει κίνδυνους για τη μνήμη και τη συγκέντρωση, ειδικά σε άτομα με κατάθλιψη.

Υγεία
Υγεία: Πίνεις παγωμένο νερό; Μπορεί να καις θερμίδες χωρίς να το ξέρεις!

Πίνεις παγωμένο νερό; Μπορεί να καις θερμίδες χωρίς να το ξέρεις!

Το πιο απλό “τρικ” καύσης θερμίδων μπορεί να βρίσκεται... στο ποτήρι σου.

Υγεία
Υγεία: Ο οργανισμός σου αυτοθεραπεύεται όταν δεν τρως!

Ο οργανισμός σου αυτοθεραπεύεται όταν δεν τρως!

Ξέρεις τι κάνει το σώμα σου όταν δεν τρως; Ενεργοποιεί τον πιο ισχυρό μηχανισμό αποτοξίνωσης και επιδιόρθωσης – την αυτοφαγία!

Υγεία
Υγεία: Βάλε τα χέρια σου σε παγωμένο νερό και δες το άγχος (και τον πονοκέφαλο) να φεύγει

Βάλε τα χέρια σου σε παγωμένο νερό και δες το άγχος (και τον πονοκέφαλο) να φεύγει

Μια απλή τεχνική με πάγο μπορεί να σε βοηθήσει να χαλαρώσεις και να μειώσεις πονοκεφάλους, αρκεί να εστιάσεις στις θετικές σου σκέψεις.

Υγεία
Υγεία: Η γλώσσα… σου μιλάει: 11 σημάδια στην στοματική κοιλότητα που μπορεί να προειδοποιούν για προβλήματα υγείας!

Η γλώσσα… σου μιλάει: 11 σημάδια στην στοματική κοιλότητα που μπορεί να προειδοποιούν για προβλήματα υγείας!

Είναι εκεί, πάντα μαζί σου, αλλά τη θεωρείς δεδομένη. Κι όμως, η γλώσσα σου μπορεί να προδώσει σοβαρές παθήσεις πριν εμφανιστούν συμπτώματα.

Υγεία
Υγεία: Οι αφόρητοι πανηγυρισμοί του Άδωνι Γεωργιάδη για το σύστημα Υγείας και το ΕΣΥ που (και επί ημερών του) παραμένει για τα… πανηγύρια!

Οι αφόρητοι πανηγυρισμοί του Άδωνι Γεωργιάδη για το σύστημα Υγείας και το ΕΣΥ που (και επί ημερών του) παραμένει για τα… πανηγύρια!

Να μη σου τύχει καλοκαιριάτικα! Στα όρια τους γιατροί και νοσηλευτές! Υποστελέχωση και… αποχωρήσεις αντί προσλήψεων! Με το Γ.Ν. Κεφαλονιάς να είναι μέρος του κανόνα και τις ευθύνες να βαραίνουν εξ ολοκλήρου τους αρμόδιους φορείς.

Υγεία
Κοινωνία: Γαλάζια Σημαία 2025: Η λίστα με τις ασφαλείς παραλίες σε όλη την Ελλάδα

Γαλάζια Σημαία 2025: Η λίστα με τις ασφαλείς παραλίες σε όλη την Ελλάδα

Ανακοινώθηκε η λίστα με τις παραλίες που κέρδισαν Γαλάζια Σημαία για το 2025, επιβεβαιώνοντας την ποιότητα των ελληνικών ακτών και την υψηλή ασφάλεια για χιλιάδες επισκέπτες.

Κοινωνία