EXTRATIME

Η πρώτη του αμοιβή ήταν ένα πιάτο φαγητό και ό,τι φιλοδώρημα έβγαζε. Στη συνέχεια τον τραγούδησε όλη η Ελλάδα

Ο Άκης Πάνου, από ένα παιδί που έπαιζε μπουζούκι για ένα πιάτο φαΐ, έγινε ένας από τους μεγαλύτερους δημιουργούς του ελληνικού τραγουδιού.
Η πρώτη του αμοιβή ήταν ένα πιάτο φαγητό και ό,τι φιλοδώρημα έβγαζε. Στη συνέχεια τον τραγούδησε όλη η Ελλάδα

Στις γειτονιές της μεταπολεμικής Ελλάδας, ένα αγόρι με λαχτάρα για μουσική ξεκινούσε την πορεία του κρατώντας ένα μπουζούκι που φαινόταν πιο μεγάλο κι από το ίδιο. Ο Άκης Πάνου δεν είχε τίποτα στα χέρια του – ούτε όνομα, ούτε χρήματα, ούτε προστασία. Είχε όμως το πάθος του. Η πρώτη του αμοιβή δεν ήταν χαρτονομίσματα, ούτε κάποιο συμβόλαιο. Ήταν ένα πιάτο φαΐ και ό,τι ψιλά του άφηναν όσοι γλεντούσαν στα ταβερνάκια που έπαιζε τα πρώτα του τραγούδια.

Γεννημένος το 1933, μεγάλωσε μέσα στην Κατοχή και την ανέχεια. Οι γονείς του είχαν όνειρα να τον δουν με μια “κανονική” δουλειά, αλλά εκείνος βρήκε το δρόμο του μέσα από τις νότες. Στην αρχή έπαιζε για την επιβίωση. Αργότερα, έγραφε τραγούδια που γίνονταν η ψυχή του ελληνικού λαϊκού τραγουδιού. Ο Άκης Πάνου δεν ήταν απλώς ένας δημιουργός – ήταν ένας άνθρωπος που ζούσε την κάθε του λέξη. Στα τραγούδια του μιλούσε για έρωτα, για προδοσία, για τη ζωή των ανθρώπων που πάλευαν με τη μοίρα τους.

Τα πρώτα του κομμάτια πέρασαν σχεδόν απαρατήρητα. Μέχρι που ήρθε η στιγμή που τραγούδησε όλη η Ελλάδα τα λόγια του. Στη δεκαετία του ‘60 και του ‘70, τα τραγούδια του έγιναν διαχρονικά ύμνοι. «Η ζωή μου όλη», «Θα κλείσω τα μάτια», «Πήρα απ’ τη νιότη χρώματα» – λέξεις που χαράχτηκαν βαθιά στην ψυχή των Ελλήνων. Το μπουζούκι του δεν ήταν πλέον όργανο για την επιβίωση, αλλά φωνή για μια ολόκληρη γενιά.

Όμως, η ζωή του δεν είχε μόνο δόξα. Ο Άκης Πάνου ήταν ένας άνθρωπος γεμάτος πάθη, αυτοκαταστροφικός, δύσκολος, αιχμηρός. Όπως και τα τραγούδια του, η ζωή του είχε δραματικές ανατροπές, με μία τραγική κατάληξη που συγκλόνισε το πανελλήνιο. Παρ’ όλα αυτά, το έργο του έμεινε. Σήμερα, δεκαετίες μετά, τα τραγούδια του ακούγονται ακόμα στις παρέες, στις ραδιοφωνικές εκπομπές, στα γλέντια.

Ξεκίνησε με ένα πιάτο φαΐ. Έφυγε ως θρύλος.

Γρηγόρης Κεντητός

Γράφω για πράγματα που με συναρπάζουν, αλλά φροντίζω πάντα να τα ερευνώ σαν να τα μελετούσα για πρώτη φορά. Αναζητώ τη σύνδεση ανάμεσα στο χθες και το σήμερα, το ανθρώπινο μέσα στο ακαδημαϊκό, και τη γνώση που μπορεί να μεταφερθεί με τρόπο απλό, ακριβή και ζωντανό. Είτε πρόκειται για έναν αρχαίο πόλεμο είτε για ένα φαινόμενο της εποχής μας, στηρίζομαι πάντα σε πρωτογενές υλικό, πραγματικές πηγές και σοβαρή τεκμηρίωση. Θέλω κάθε κείμενο να αξίζει τον χρόνο του αναγνώστη — και τον δικό μου.

Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Κοινωνία: Παύλος Μαρινάκης: «Πυρά» από Liberation και Deutsche Welle για τις νομικές απειλές που εκτόξευσε σε Έλληνα δημοσιογράφο

Παύλος Μαρινάκης: «Πυρά» από Liberation και Deutsche Welle για τις νομικές απειλές που εκτόξευσε σε Έλληνα δημοσιογράφο

Ο δημοσιογραφικός κόσμος της Ευρώπης έφριξε με την αντιθεσμική συμπεριφορά του Παύλου Μαρινάκη - Εκφοβισμός «στη χώρα της δημοκρατίας»

Κοινωνία
Κοινωνία: Συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν: Τουρκική πρόκληση με το «καλημέρα» – Έστειλαν τον υπουργό… Τουρισμού να υποδεχθεί τον Μητσοτάκη

Συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν: Τουρκική πρόκληση με το «καλημέρα» – Έστειλαν τον υπουργό… Τουρισμού να υποδεχθεί τον Μητσοτάκη

Οι αλλεπάλληλες υποχωρήσεις έφεραν μοιραία απαξίωση - Ανεπίτρεπτη μεταχείριση της ελληνικής κυβέρνησης από τους Τούρκους

Κοινωνία
Ελευθέριος Ανδρώνης: Εθνική ξεφτίλα! – Ο Πλεύρης παραδίδει έναν Πόντιο αγωνιστή στα νύχια της Τουρκίας – Διώκεται γιατί καταγγέλλει τα εγκλήματα των Τούρκων!

Εθνική ξεφτίλα! – Ο Πλεύρης παραδίδει έναν Πόντιο αγωνιστή στα νύχια της Τουρκίας – Διώκεται γιατί καταγγέλλει τα εγκλήματα των Τούρκων!

Ένας περήφανος Πόντιος που έμαθε τις ελληνικές ρίζες του και υπέστη ανελέητες διώξεις από τους Τούρκους, κινδυνεύει να εκδοθεί στο καθεστώς Ερντογάν με τη συμβολή της Ελλάδας!

Ελευθέριος Ανδρώνης
ExtraTime: Ο Ρούνεϊ έκραξε τον fan που δεν κουρεύεται μέχρι να κερδίσει η Γιουνάιτεντ και έγινε viral

Ο Ρούνεϊ έκραξε τον fan που δεν κουρεύεται μέχρι να κερδίσει η Γιουνάιτεντ και έγινε viral

Το παράξενο στοίχημα ενός οπαδού της Γιουνάιτεντ με το κούρεμα έφτασε μέχρι τον Ρούνεϊ και προκάλεσε χαμό στα social

ExtraTime
Κοινωνία: ΕΛΤΑ: Με τη μέθοδο του «σαλαμιού» προχωρά η διάλυση τους – Λουκέτο σε 11 υποκαταστήματα της περιφέρειας

ΕΛΤΑ: Με τη μέθοδο του «σαλαμιού» προχωρά η διάλυση τους – Λουκέτο σε 11 υποκαταστήματα της περιφέρειας

Η κυβέρνηση παραμένει πιστή στο σχέδιο «ξεπουλήματος» και απονεκρώνει την περιφέρεια, χρυσώνοντας το χάπι με εναλλακτικές «λύσεις»

Κοινωνία
Κοινωνία: Πάνος Ρούτσι: Σοβαρή καταγγελία για «μπράβους» και ψυχολογική βία στους συγγενείς στη δίκη για τα περιβόητα βίντεο

Πάνος Ρούτσι: Σοβαρή καταγγελία για «μπράβους» και ψυχολογική βία στους συγγενείς στη δίκη για τα περιβόητα βίντεο

Ο Πάνος Ρούτσι περιέγραψε μια εξοργιστική συμπεριφορά από τους αντίδικους, με ειρωνείες και χλευασμούς ακόμα και από άγνωστα άτομα

Κοινωνία
Κοινωνία: Η Κομισιόν δεν σταματά να προωθεί τα έντομα στη διατροφή παρά την αποστροφή των πολιτών – Σε ποια προϊόντα ενσωματώνονται

Η Κομισιόν δεν σταματά να προωθεί τα έντομα στη διατροφή παρά την αποστροφή των πολιτών – Σε ποια προϊόντα ενσωματώνονται

Επεξεργασμένες μορφές εντόμων ήδη φτάνουν στο πιάτο ανυποψίαστων πολιτών - Η Κομισιόν στηρίζει σθεναρά την αποκρουστική διατροφική ατζέντα

Κοινωνία
ExtraTime: Στη Σεούλ άνθρωποι ζουν σε δωμάτια λίγων τετραγωνικών και ένα βίντεο δείχνει την πραγματικότητα

Στη Σεούλ άνθρωποι ζουν σε δωμάτια λίγων τετραγωνικών και ένα βίντεο δείχνει την πραγματικότητα

Η καθημερινότητα σε δωμάτια λίγων τετραγωνικών στη Σεούλ μέσα από ένα βίντεο

ExtraTime
ExtraTime: Διευθύντρια σχολέιου στο Χαλάνδρι βάζει μαθητές να σκάβουν στο προαύλιο για να σβήνει απουσίες

Διευθύντρια σχολέιου στο Χαλάνδρι βάζει μαθητές να σκάβουν στο προαύλιο για να σβήνει απουσίες

Καταγγελίες μαθητών στο 3ο ΕΠΑΛ Χαλανδρίου ότι τους ζητήθηκε να σκάβουν στο προαύλιο για να διορθώνονται απουσίες χωρίς επίσημη επιβεβαίωση μέχρι στιγμής

ExtraTime