EXTRATIME

Ήταν κόρη Προέδρου των ΗΠΑ. Της έκαναν μαστεκτομή με μαχαίρι και πυρωμένο σίδερο χωρίς αναισθησία

Κόρη Προέδρου των ΗΠΑ, αδελφή μελλοντικού Προέδρου. Όμως ο καρκίνος δεν κάνει εξαιρέσεις. Η Abigail Adams Smith υπέμεινε τη μαστεκτομή με πυρωμένο σίδερο χωρίς να φωνάξει.
Ήταν κόρη Προέδρου των ΗΠΑ. Της έκαναν μαστεκτομή με μαχαίρι και πυρωμένο σίδερο χωρίς αναισθησία

Το όνομά της ήταν Abigail Adams Smith. Ήταν κόρη του δεύτερου Προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών, John Adams, και αδελφή του μελλοντικού Προέδρου John Quincy Adams. Παρά τη θέση της σε μια από τις ισχυρότερες οικογένειες της εποχής, η Abigail θα ζούσε και θα πέθαινε όπως χιλιάδες άλλες γυναίκες του 19ου αιώνα: με έναν πόνο αδιανόητο, που ούτε η εξουσία ούτε η δόξα μπορούσαν να απαλύνουν.

Το 1810 διαγνώστηκε με καρκίνο του μαστού. Δεν υπήρχε τότε αναισθησία, δεν υπήρχε χημειοθεραπεία, ούτε νοσοκομειακή φροντίδα. Ο γιατρός John Warren, με τη βοήθεια αρκετών ανδρών, την έδεσε σε μια καρέκλα στο σπίτι της οικογένειας. Ένα πιρούνι με μακριές ακίδες κάρφωσε το στήθος της για να το ανασηκώσει. Με μια λεπίδα ξύλινης λαβής, ο γιατρός το έκοψε από το σώμα της. Το αίμα έτρεχε. Ο καρκίνος είχε προχωρήσει στους λεμφαδένες και χρειάστηκε να αφαιρέσει κι εκείνους. Το τελευταίο στάδιο της επέμβασης ήταν το πυρωμένο σίδερο: για να σταματήσει την αιμορραγία, ο γιατρός έκαψε τις πληγές της με μια σπάτουλα από καυτό μέταλλο.

Δίπλα της ήταν ο σύζυγός της, η μητέρα της Abigail και η κόρη της Caroline. Όλοι γύρισαν αλλού το βλέμμα. Δεν άντεχαν να δουν. Μόνο εκείνη έμεινε ακίνητη. Δεν έβγαλε ούτε μια κραυγή. Ούτε μια φωνή. Οι γιατροί έγραψαν αργότερα πως ένιωσαν δέος με την αντοχή της. Πως δεν είχαν ξαναδεί τέτοια σιωπηλή γενναιότητα.

Η Abigail έζησε δύο ακόμη χρόνια. Όταν επέστρεψαν οι πόνοι και τα καρκινώματα, γύρισε στο πατρικό της και ζήτησε να πεθάνει εκεί. Ήσυχα, στο σπίτι του Προέδρου. Έκλεισε τα μάτια της στις 15 Αυγούστου 1813, στα 48 της χρόνια. Τάφηκε στο νεκροταφείο Hancock στο Quincy. Εκεί όπου οι μεγάλοι άνδρες έγραψαν Ιστορία. Εκεί όπου μια γυναίκα την υπέμεινε.

Γρηγόρης Κεντητός

Γράφω για πράγματα που με συναρπάζουν, αλλά φροντίζω πάντα να τα ερευνώ σαν να τα μελετούσα για πρώτη φορά. Αναζητώ τη σύνδεση ανάμεσα στο χθες και το σήμερα, το ανθρώπινο μέσα στο ακαδημαϊκό, και τη γνώση που μπορεί να μεταφερθεί με τρόπο απλό, ακριβή και ζωντανό. Είτε πρόκειται για έναν αρχαίο πόλεμο είτε για ένα φαινόμενο της εποχής μας, στηρίζομαι πάντα σε πρωτογενές υλικό, πραγματικές πηγές και σοβαρή τεκμηρίωση. Θέλω κάθε κείμενο να αξίζει τον χρόνο του αναγνώστη — και τον δικό μου.

Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Κοινωνία: Παύλος Μαρινάκης: «Πυρά» από Liberation και Deutsche Welle για τις νομικές απειλές που εκτόξευσε σε Έλληνα δημοσιογράφο

Παύλος Μαρινάκης: «Πυρά» από Liberation και Deutsche Welle για τις νομικές απειλές που εκτόξευσε σε Έλληνα δημοσιογράφο

Ο δημοσιογραφικός κόσμος της Ευρώπης έφριξε με την αντιθεσμική συμπεριφορά του Παύλου Μαρινάκη - Εκφοβισμός «στη χώρα της δημοκρατίας»

Κοινωνία
Κοινωνία: Συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν: Τουρκική πρόκληση με το «καλημέρα» – Έστειλαν τον υπουργό… Τουρισμού να υποδεχθεί τον Μητσοτάκη

Συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν: Τουρκική πρόκληση με το «καλημέρα» – Έστειλαν τον υπουργό… Τουρισμού να υποδεχθεί τον Μητσοτάκη

Οι αλλεπάλληλες υποχωρήσεις έφεραν μοιραία απαξίωση - Ανεπίτρεπτη μεταχείριση της ελληνικής κυβέρνησης από τους Τούρκους

Κοινωνία
Ελευθέριος Ανδρώνης: Εθνική ξεφτίλα! – Ο Πλεύρης παραδίδει έναν Πόντιο αγωνιστή στα νύχια της Τουρκίας – Διώκεται γιατί καταγγέλλει τα εγκλήματα των Τούρκων!

Εθνική ξεφτίλα! – Ο Πλεύρης παραδίδει έναν Πόντιο αγωνιστή στα νύχια της Τουρκίας – Διώκεται γιατί καταγγέλλει τα εγκλήματα των Τούρκων!

Ένας περήφανος Πόντιος που έμαθε τις ελληνικές ρίζες του και υπέστη ανελέητες διώξεις από τους Τούρκους, κινδυνεύει να εκδοθεί στο καθεστώς Ερντογάν με τη συμβολή της Ελλάδας!

Ελευθέριος Ανδρώνης
ExtraTime: Ο Ρούνεϊ έκραξε τον fan που δεν κουρεύεται μέχρι να κερδίσει η Γιουνάιτεντ και έγινε viral

Ο Ρούνεϊ έκραξε τον fan που δεν κουρεύεται μέχρι να κερδίσει η Γιουνάιτεντ και έγινε viral

Το παράξενο στοίχημα ενός οπαδού της Γιουνάιτεντ με το κούρεμα έφτασε μέχρι τον Ρούνεϊ και προκάλεσε χαμό στα social

ExtraTime
Κοινωνία: ΕΛΤΑ: Με τη μέθοδο του «σαλαμιού» προχωρά η διάλυση τους – Λουκέτο σε 11 υποκαταστήματα της περιφέρειας

ΕΛΤΑ: Με τη μέθοδο του «σαλαμιού» προχωρά η διάλυση τους – Λουκέτο σε 11 υποκαταστήματα της περιφέρειας

Η κυβέρνηση παραμένει πιστή στο σχέδιο «ξεπουλήματος» και απονεκρώνει την περιφέρεια, χρυσώνοντας το χάπι με εναλλακτικές «λύσεις»

Κοινωνία
Κοινωνία: Πάνος Ρούτσι: Σοβαρή καταγγελία για «μπράβους» και ψυχολογική βία στους συγγενείς στη δίκη για τα περιβόητα βίντεο

Πάνος Ρούτσι: Σοβαρή καταγγελία για «μπράβους» και ψυχολογική βία στους συγγενείς στη δίκη για τα περιβόητα βίντεο

Ο Πάνος Ρούτσι περιέγραψε μια εξοργιστική συμπεριφορά από τους αντίδικους, με ειρωνείες και χλευασμούς ακόμα και από άγνωστα άτομα

Κοινωνία
Κοινωνία: Η Κομισιόν δεν σταματά να προωθεί τα έντομα στη διατροφή παρά την αποστροφή των πολιτών – Σε ποια προϊόντα ενσωματώνονται

Η Κομισιόν δεν σταματά να προωθεί τα έντομα στη διατροφή παρά την αποστροφή των πολιτών – Σε ποια προϊόντα ενσωματώνονται

Επεξεργασμένες μορφές εντόμων ήδη φτάνουν στο πιάτο ανυποψίαστων πολιτών - Η Κομισιόν στηρίζει σθεναρά την αποκρουστική διατροφική ατζέντα

Κοινωνία
ExtraTime: Στη Σεούλ άνθρωποι ζουν σε δωμάτια λίγων τετραγωνικών και ένα βίντεο δείχνει την πραγματικότητα

Στη Σεούλ άνθρωποι ζουν σε δωμάτια λίγων τετραγωνικών και ένα βίντεο δείχνει την πραγματικότητα

Η καθημερινότητα σε δωμάτια λίγων τετραγωνικών στη Σεούλ μέσα από ένα βίντεο

ExtraTime
ExtraTime: Διευθύντρια σχολέιου στο Χαλάνδρι βάζει μαθητές να σκάβουν στο προαύλιο για να σβήνει απουσίες

Διευθύντρια σχολέιου στο Χαλάνδρι βάζει μαθητές να σκάβουν στο προαύλιο για να σβήνει απουσίες

Καταγγελίες μαθητών στο 3ο ΕΠΑΛ Χαλανδρίου ότι τους ζητήθηκε να σκάβουν στο προαύλιο για να διορθώνονται απουσίες χωρίς επίσημη επιβεβαίωση μέχρι στιγμής

ExtraTime