EXTRATIME

Ήταν μόνο 15 χρονών, έγκυος και μαύρη. Όταν αρνήθηκε να δώσει τη θέση της στο λεωφορείο, την εξαφάνισαν από την ιστορία για να μη φανεί ποτέ ηρωίδα

Η Claudette Colvin αρνήθηκε να σηκωθεί από το κάθισμά της στο λεωφορείο, εννιά μήνες πριν τη Rosa Parks.
Ήταν μόνο 15 χρονών, έγκυος και μαύρη. Όταν αρνήθηκε να δώσει τη θέση της στο λεωφορείο, την εξαφάνισαν από την ιστορία για να μη φανεί ποτέ ηρωίδα

Ήταν 2 Μαρτίου 1955 όταν ένα κορίτσι 15 χρονών, με σχολική στολή, ανέβηκε σ’ ένα λεωφορείο στο Μοντγκόμερι της Αλαμπάμα. Τη λέγανε Claudette Colvin. Μπροστά της καθόταν μια λευκή γυναίκα. Πιο πίσω, λίγοι μαύροι, όρθιοι και στριμωγμένοι. Ο οδηγός της ζήτησε να σηκωθεί. Εκείνη είπε όχι. Όχι για τον Θεό, για τη μαμά της, για την Ιστορία. Και συνελήφθη.

Η Claudette είχε μεγαλώσει ακούγοντας τα εγκλήματα που έμεναν ατιμώρητα στον Νότο. Είχε διαβάσει για τον Emmett Till, είχε δει τον τρόμο στο βλέμμα των δικών της. Όταν αρνήθηκε να δώσει τη θέση της, δεν το έκανε για διαμαρτυρία. Το έκανε επειδή είχε κουραστεί. Κουραστεί να νιώθει κατώτερη. «Ένιωθα πως ο Χάμιλτον και ο Τζέφερσον ήταν πίσω μου και μου έλεγαν να μην κουνηθώ», είπε αργότερα.

Η αστυνομία την τράβηξε από τα μαλλιά, την πέταξε στο πάτωμα και την πήγε στο κρατητήριο. Δεν της έδωσαν δικηγόρο. Δεν την άφησαν να πάρει τη μητέρα της. Μόνο όταν η δασκάλα της έμαθε για τη σύλληψη, σήμανε συναγερμός.

Η τοπική ηγεσία της NAACP ήξερε πως χρειαζόταν ένα πρόσωπο για να ξεκινήσει την επανάσταση. Είχε έρθει η ώρα να προκαλέσουν τα δικαστήρια. Η Claudette όμως ήταν νέα. Και ήταν έγκυος. Ο πατέρας του παιδιού της ήταν παντρεμένος. Για τους ακτιβιστές, αυτό ήταν πρόβλημα. Οι εφημερίδες θα την έβρισκαν και θα την κατέστρεφαν.

Λίγους μήνες μετά, η Rosa Parks —μεγαλύτερη, μορφωμένη, παντρεμένη και με άψογη φήμη— έκανε το ίδιο ακριβώς πράγμα. Αρνήθηκε να σηκωθεί από τη θέση της. Και τότε η ιστορία ξεκίνησε. Το μποϊκοτάζ του Μοντγκόμερι έγινε σύμβολο, η Parks έγινε θρύλος, και η Colvin ξεχάστηκε.

Η Claudette συνέχισε να ζει στη σκιά. Μεγάλωσε το παιδί της μόνη. Δούλεψε σαν βοηθός νοσηλεύτριας. Κανείς δεν την προσκάλεσε στις επετείους, κανείς δεν τη ρώτησε τι ένιωσε. Η εικόνα της δεν μπήκε σε αφίσες. Η φωνή της δεν ακούστηκε ποτέ στα σχολεία.

Μέχρι που κάποια στιγμή, δεκαετίες μετά, η Ιστορία άρχισε να αναρωτιέται. Ποια ήταν αυτή που πρώτη είπε “όχι”; Γιατί δεν την ξέραμε; Γιατί την έσβησαν τόσο πρόθυμα;

Σήμερα, η Claudette Colvin είναι ακόμα ζωντανή. Κάθεται ήσυχα, αλλά όχι αθόρυβα. Η φωνή της επέστρεψε. Και θυμίζει πως, σε κάθε μεγάλη αλλαγή, υπάρχει πάντα κάποιος που έγραψε την αρχή —και έμεινε έξω απ’ το εξώφυλλο.

Γρηγόρης Κεντητός

Γράφω για πράγματα που με συναρπάζουν, αλλά φροντίζω πάντα να τα ερευνώ σαν να τα μελετούσα για πρώτη φορά. Αναζητώ τη σύνδεση ανάμεσα στο χθες και το σήμερα, το ανθρώπινο μέσα στο ακαδημαϊκό, και τη γνώση που μπορεί να μεταφερθεί με τρόπο απλό, ακριβή και ζωντανό. Είτε πρόκειται για έναν αρχαίο πόλεμο είτε για ένα φαινόμενο της εποχής μας, στηρίζομαι πάντα σε πρωτογενές υλικό, πραγματικές πηγές και σοβαρή τεκμηρίωση. Θέλω κάθε κείμενο να αξίζει τον χρόνο του αναγνώστη — και τον δικό μου.

Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Κοινωνία: Επίθεση Καρυστιανού σε Μητσοτάκη για την επίσκεψη στην Τουρκία: «Δεν μπορείς να βαφτίζεις μια εθνική διπλωματική ήττα ως ‘’θερμή υποδοχή’’»

Επίθεση Καρυστιανού σε Μητσοτάκη για την επίσκεψη στην Τουρκία: «Δεν μπορείς να βαφτίζεις μια εθνική διπλωματική ήττα ως ‘’θερμή υποδοχή’’»

«Η Ελλάδα χρειάζεται ηγεσία που δεν φοβάται - Ο διάλογος χωρίς σεβασμό στο διεθνές δίκαιο, γίνεται άλλοθι στις επεκτατικές βλέψεις του Ερντογάν»

Κοινωνία
Κοινωνία: Τέμπη: Πέταξαν εκτός υπόθεσης ιατροδικαστή που είχε καταγγείλει ότι δεν έγιναν τοξικολογικές εξετάσεις στα θύματα

Τέμπη: Πέταξαν εκτός υπόθεσης ιατροδικαστή που είχε καταγγείλει ότι δεν έγιναν τοξικολογικές εξετάσεις στα θύματα

Η Αποστολία Ακριβούση είχε επικρίνει τη μη τήρηση ευρωπαϊκών πρωτοκόλλων και την παράλειψη τοξικολογικών εξετάσεων από τους επτά ιατροδικαστές

Κοινωνία
Κοινωνία: Γροθιά στο στομάχι η συνέντευξη του Γιάννη – Βασίλη Γιαϊλαλί: «Δέχθηκα πισώπλατη μαχαιριά από το ελληνικό κράτος – Ευχαριστώ τους Έλληνες πατριώτες που με αγκάλιασαν»

Γροθιά στο στομάχι η συνέντευξη του Γιάννη – Βασίλη Γιαϊλαλί: «Δέχθηκα πισώπλατη μαχαιριά από το ελληνικό κράτος – Ευχαριστώ τους Έλληνες πατριώτες που με αγκάλιασαν»

Ο Έλληνας Πόντιος που κινδυνεύει με απέλαση με απόφαση Πλεύρη, στέλνει κραυγή απόγνωσης - «Οι Τούρκοι θα με βασανίσουν και θα με σκοτώσουν αν το ελληνικό κράτος με στείλει πίσω»

Κοινωνία
Κοινωνία: Κυριάκος Μητσοτάκης: Διπλωματικό φιάσκο στην Άγκυρα με δήλωση ντροπής για «παρακαταθήκη» του σφαγέα Κεμάλ Ατατούρκ!

Κυριάκος Μητσοτάκης: Διπλωματικό φιάσκο στην Άγκυρα με δήλωση ντροπής για «παρακαταθήκη» του σφαγέα Κεμάλ Ατατούρκ!

Αδιανόητο - Για πρώτη φορά στην ιστορία Έλληνας πρωθυπουργός μιλά επαινετικά για τον γενοκτόνο των Ελλήνων Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ

Κοινωνία
Κοινωνία: Παύλος Μαρινάκης: «Πυρά» από Liberation και Deutsche Welle για τις νομικές απειλές που εκτόξευσε σε Έλληνα δημοσιογράφο

Παύλος Μαρινάκης: «Πυρά» από Liberation και Deutsche Welle για τις νομικές απειλές που εκτόξευσε σε Έλληνα δημοσιογράφο

Ο δημοσιογραφικός κόσμος της Ευρώπης έφριξε με την αντιθεσμική συμπεριφορά του Παύλου Μαρινάκη - Εκφοβισμός «στη χώρα της δημοκρατίας»

Κοινωνία
Κοινωνία: Συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν: Τουρκική πρόκληση με το «καλημέρα» – Έστειλαν τον υπουργό… Τουρισμού να υποδεχθεί τον Μητσοτάκη

Συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν: Τουρκική πρόκληση με το «καλημέρα» – Έστειλαν τον υπουργό… Τουρισμού να υποδεχθεί τον Μητσοτάκη

Οι αλλεπάλληλες υποχωρήσεις έφεραν μοιραία απαξίωση - Ανεπίτρεπτη μεταχείριση της ελληνικής κυβέρνησης από τους Τούρκους

Κοινωνία
Ελευθέριος Ανδρώνης: Εθνική ξεφτίλα! – Ο Πλεύρης παραδίδει έναν Πόντιο αγωνιστή στα νύχια της Τουρκίας – Διώκεται γιατί καταγγέλλει τα εγκλήματα των Τούρκων!

Εθνική ξεφτίλα! – Ο Πλεύρης παραδίδει έναν Πόντιο αγωνιστή στα νύχια της Τουρκίας – Διώκεται γιατί καταγγέλλει τα εγκλήματα των Τούρκων!

Ένας περήφανος Πόντιος που έμαθε τις ελληνικές ρίζες του και υπέστη ανελέητες διώξεις από τους Τούρκους, κινδυνεύει να εκδοθεί στο καθεστώς Ερντογάν με τη συμβολή της Ελλάδας!

Ελευθέριος Ανδρώνης
ExtraTime: Ο Ρούνεϊ έκραξε τον fan που δεν κουρεύεται μέχρι να κερδίσει η Γιουνάιτεντ και έγινε viral

Ο Ρούνεϊ έκραξε τον fan που δεν κουρεύεται μέχρι να κερδίσει η Γιουνάιτεντ και έγινε viral

Το παράξενο στοίχημα ενός οπαδού της Γιουνάιτεντ με το κούρεμα έφτασε μέχρι τον Ρούνεϊ και προκάλεσε χαμό στα social

ExtraTime
Κοινωνία: ΕΛΤΑ: Με τη μέθοδο του «σαλαμιού» προχωρά η διάλυση τους – Λουκέτο σε 11 υποκαταστήματα της περιφέρειας

ΕΛΤΑ: Με τη μέθοδο του «σαλαμιού» προχωρά η διάλυση τους – Λουκέτο σε 11 υποκαταστήματα της περιφέρειας

Η κυβέρνηση παραμένει πιστή στο σχέδιο «ξεπουλήματος» και απονεκρώνει την περιφέρεια, χρυσώνοντας το χάπι με εναλλακτικές «λύσεις»

Κοινωνία