Ήξερες οτι τα ψωμάκια στα νοσοκομεία τα φτιάχνουν κρατούμενοι στον Κορυδαλλό;
Το ίδιο ψωμί που ψήθηκε από χέρια κρατουμένων γίνεται τροφή για γιατρούς, παιδιά και ασθενείς.
Ελάχιστοι ξέρουν πως το ψωμί που μοιράζεται στα νοσοκομεία της Αττικής δεν προέρχεται από γνωστές αλυσίδες ή μεγάλες βιοτεχνίες. Ψήνεται μέσα στον Κορυδαλλό, σε έναν φούρνο που δουλεύει εδώ και δεκαετίες και στηρίζεται αποκλειστικά στα χέρια κρατουμένων. Κάθε μέρα παράγονται σχεδόν δύο τόνοι. Δεν είναι μικρός αριθμός· πρόκειται για τεράστια παραγωγή που καλύπτει φυλακές, νοσοκομεία και διάφορα ιδρύματα.
Στο ζυμωτήριο δουλεύουν άνθρωποι που εκτίουν τις τελευταίες μέρες της ποινής τους και προσπαθούν, μέσα από αυτή την εργασία, να κερδίσουν όχι μόνο μείωση ποινής αλλά και μια αίσθηση αξιοπρέπειας.
Η μέρα τους ξεκινάει πολύ πριν βγει ο ήλιος. Μερικοί σηκώνονται στις τρεις το πρωί για να προλάβουν να ετοιμάσουν τις πρώτες ζύμες. Στον αέρα μυρίζει αλεύρι και καπνός από τους βιομηχανικούς φούρνους, ενώ η σιωπή σπάει μόνο από τον ήχο της σπάτουλας που χτυπάει τη ζύμη. Όταν το ψωμί είναι έτοιμο, φορτηγάκια περιμένουν στην πύλη. Οι πιο έμπιστοι κρατούμενοι ανεβαίνουν συνοδηγοί, βοηθώντας στη φόρτωση και στη διανομή. Είναι μια σπάνια άδεια εξόδου που τους δίνει η φυλακή, μια ένδειξη εμπιστοσύνης που δύσκολα κερδίζεται.
Το αρτοποιείο δεν είναι απλά χώρος δουλειάς. Είναι κάτι σαν τάξη. Εκεί οι κρατούμενοι μαθαίνουν τεχνικές, μπαίνουν σε ρυθμό, πειθαρχούν σε πραγματικά ωράρια. Πολλοί ζητούν να αναγνωριστεί επίσημα αυτή η εμπειρία, ώστε με την αποφυλάκισή τους να έχουν χαρτί που θα τους ανοίξει πόρτες σε φούρνους έξω από τα κάγκελα.
Η αντίθεση είναι δυνατή. Μέσα στα σίδερα φτιάχνεται ένα προϊόν που φεύγει από τη φυλακή και καταλήγει σε νοσοκομειακούς θαλάμους, σε σχολικές καντίνες, σε παιδικούς σταθμούς. Το ίδιο ψωμί που ψήθηκε από χέρια κρατουμένων γίνεται τροφή για γιατρούς, παιδιά και ασθενείς.