ΚΟΙΝΩΝΙΑ

1800: Ο Αλεσάντρο Βόλτα ανακαλύπτει την μπαταρία (vid)

Σαν σήμερα (20/3) στις 20 Μαρτίου του 1800, ο Ιταλός επιστήμονας Αλεσάντρο Βόλτα ανακοινώνει μέσω γράμματος ότι ανακάλυψε την μπαταρία.

1800: Ο Αλεσάντρο Βόλτα ανακαλύπτει την μπαταρία (vid)
Συντάκτης: Αλέξανδρος Κωτάκης Χρόνος ανάγνωσης: 3 λεπτά

Σαν σήμερα (20/3) στις 20 Μαρτίου του 1800. Ο Ιταλός φυσικός Αλεσάντρο Βόλτα  προχωρεί σε μια σπουδαία ανακάλυψη – εφεύρεση. Την ηλεκτρική μπαταρία.  Πιο επιστημονικά, την«βολταϊκή στήλη» με ηλεκτρόδια από χαλκό (+) και ψευδάργυρο (-) και ηλεκτρολύτη θειικό οξύ.

Το τεράστιο αυτό επίτευγμα το ανακοίνωσε με γράμμα του του στον Άγγλο φίλο του σερ Τζόζεφ Μπανκς.

Γενικότερα ο Βόλτα πρωτοπόρησε στην έρευνα και τη διάδοση του ηλεκτρισμού. Η πιο σπουδαία εφεύρεσή του ήταν η ηλεκτρική στήλη (μπαταρία).

Ο Ιταλός επιστήμονας γεννήθηκε και σπούδασε στο Κόμο (Como) του Πελεντριου στις 18 Φεβρουαρίου του 1745 και ήταν γόνος αριστοκρατικής οικογένειας. Το 1774 έγινε καθηγητής της φυσικής στο γυμνάσιο του Κόμο.

Το 1801 παρουσίασε την ηλεκτρική στήλη του στο Μέγα Ναπολέοντα, ο οποίος τον ανακήρυξε Κόμη και ισόβιο Γερουσιαστή στο Βασίλειο της Λομβαρδίας. Το 1815 ο αυτοκράτορας της Αυστρίας τον όρισε διευθυντή της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Πάντοβα.

Πιο μετά ο Βόλτα, μαζί με τους Λαβουαζιέ και Λαπλάς συμμετείχε σε πειράματα για τον ατμοσφαιρικό ηλεκτρισμό, ενώ με τον Γκαλβάνι πειραματίστηκε πάνω στον ζωικό ηλεκτρισμό.  Θα έρθει σε διαμάχη, όμως με τον Γκαλβάνι, γεγονός που τον οδήγησαν να συνεχίσει μόνος του τα πειράματα.

Έτσι μετά από πολλές ώρες προσωπικής έρευνας και μελέτης κατάφερε το 1800 να ανακοινώσει τη ανακάλυψη-σταθμό της πρώτης πηγής συνεχούς ρεύματος, της περίφημης «βολταϊκής στήλης», δηλαδή της μπαταρίας.

Ο Αλεσάντρο Βόλτα θα πεθάνει στο Κόμο στις 7 Μαρτίου 1827, σε ηλικία 82 ετών.

Το 1881, δηλαδή μετά από 54 χρόνια μετά τον θάνατό του, η παγκόσμια επιστημονική κοινότητα έδωσε προς τιμήν του το όνομα Volt (βολτ) στη μονάδα τάσης του ρεύματος.

Σαν σήμερα (20/3): Τα υπόλοιπα σημαντικά γεγονότα

1900 Ο σέρβος φυσικός Νίκολα Τέσλα λαμβάνει δίπλωμα ευρεσιτεχνίας για την ασύρματη μετάδοση της ηλεκτρικής ενέργειας.

1929 Ο ΠΑΟΚ συγχωνεύεται με την ΑΕΚ Θεσσαλονίκης και αλλάζει το σήμα του από τετράφυλλο πράσινο τριφύλλι στον δικέφαλο αετό.

1947 Δολοφονείται στη Θεσσαλονίκη ο Γιάννης Ζέβγος, κορυφαίο στέλεχος του ΚΚΕ και του ΕΑΜ.

1997 Η πεζογράφος Γαλάτεια Σαράντη είναι η πρώτη γυναίκα που εκλέγεται τακτικό μέλος της Ακαδημίας Αθηνών.

2004  Ο πρωθυπουργός, Κώστας Καραμανλής, παρουσιάζοντας στη Βουλή τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησής του, τονίζει ότι δεν ζητά περίοδο χάριτος. Αναφέρει ότι οι βασικοί άξονες της πολιτικής του είναι ο Πολιτισμός, η Παιδεία, η επανίδρυση του κράτους και η εφαρμογή μίας νέας οικονομικής πολιτικής, στόχοι της οποίας είναι οι αυξήσεις συντάξεων και μισθών, οι ρυθμίσεις για τα πανωτόκια, οι φορολογικές ελαφρύνσεις, η αύξηση των δαπανών για την παιδεία στο 5% του ΑΕΠ, ρυθμό ανάπτυξη πάνω από 5% και μείωση της ανεργίας κατά τρεις ποσοστιαίες μονάδες στο τέλος της τετραετίας.

Exit mobile version