ΚΟΙΝΩΝΙΑ

23 Μαρτίου: Παγκόσμια Ημέρα Μετεωρολογίας

Κάθε 23 Μαρτίου γιορτάζεται αυτή η συμβολική ημερομηνία για τον καιρό
23 Μαρτίου: Παγκόσμια Ημέρα Μετεωρολογίας

23 Μαρτίου: Έχει καθιερωθεί ως Παγκόσμια Ημέρα Μετεωρολογίας, ως ανάμνηση της έναρξης της συνθήκης για τη δημιουργία του WMO.

Δηλαδή του Παγκόσμιου Οργανισμού Μετεωρολογίας, ενός εξειδικευμένου οργάνου του ΟΗΕ σε θέματα κλίματος και καιρικών προβλέψεων.

Η έναρξη της συνθήκης για τη δημιουργία του WMO είχε πραγματοποιηθεί στις 23 Μαρτίου 1950.

Ο παγκόσμιος πληθυσμός αντιμετωπίζει αρκετά συχνά ένα μεγάλο φάσμα φυσικών καταστροφών όπως τροπικοί κυκλώνες, ισχυρές βροχοπτώσεις και καταιγίδες, κύματα καύσωνα, ξηρασία και άλλα πολλά.

Η μακροπρόθεσμη εκτίμηση για την αλλαγή του κλίματος αυξάνει την ένταση και τη συχνότητα των ακραίων καιρικών συνθηκών, τα οποία προκαλούν ανύψωση της στάθμης της θάλασσας και καθιστά περισσότερο όξινους τους ωκεανούς (δηλαδή pH<7).

23 Μαρτίου: Ημέρα με πολλαπλά μηνύματα

Η αστικοποίηση και η εξάπλωση των μεγαλουπόλεων σημαίνει ότι οι περισσότεροι από εμάς είμαστε εκτεθειμένοι και ευάλωτοι.

Τώρα περισσότερο από ποτέ, πρέπει να είμαστε έτοιμοι για τον καιρό και το κλίμα με έξυπνες υπηρεσίες, και σοφότεροι στη χρήση του νερού.

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο μια από τις κορυφαίες προτεραιότητες του WMO και των μελών του, είναι η προστασία των ζωών, των βιοτικών πόρων και των περιουσιακών στοιχείων από τους κινδύνους που σχετίζονται με τις καιρικές συνθήκες, το κλίμα και την ύδρευση.

Έτσι, ο WMO και τα μέλη της, υποστηρίζουν την παγκόσμια ατζέντα για την αειφόρο ανάπτυξη, την προσαρμογή στην αλλαγή του κλίματος και τη μείωση του κινδύνου καταστροφών.

Αυτό επιτυγχάνεται σχεδιάζοντας, λειτουργικές υπηρεσίες από τις καθημερινές προβλέψεις καιρού έως και τις μακροπρόθεσμες εκτιμήσεις για το κλίμα, οι οποίες βοηθούν την κοινωνία ώστε να είναι έτοιμη για τον καιρό και τις αλλαγές του κλίματος.

Τα συστήματα έγκαιρης προειδοποίησης και άλλα μέτρα μείωσης του κινδύνου καταστροφών είναι ζωτικής σημασίας για την ενίσχυση της ανθεκτικότητας των κοινοτήτων μας.

Δείτε την πρόγνωση του καιρού στη χώρα:

Διαβάσατε το άρθρο με τίτλο «23 Μαρτίου: Παγκόσμια Ημέρα Μετεωρολογίας», όπου αναφέρθηκαν τα παρακάτω #tags (ετικέτες). Για σχετικά άρθρα επιλέξτε #tag.
Post on Facebook Post on X (Twitter) Post on LinkEdin Send this post with WhatsApp Send this post with Viber E-mail Post
Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Βαγγέλης Λάσκαρης

Αρθρογραφεί στο Sportime.GR και είναι συντάκτης του άρθρου αυτού.