ΚΟΙΝΩΝΙΑ

28η Οκτωβρίου: Ιστορική πτήση του Supermarine Spitfire MJ755 στους αιθέρες της Θεσσαλονίκης – Ποιος είναι ο πιλότος

Το Supermarine Spitfire MJ755 πιλοτάρει ο Βρετανός Νταν Γκρίφιθ, ο οποίος μιλά για την 28η Οκτωβρίου.
28η Οκτωβρίου: Ιστορική πτήση του Supermarine Spitfire MJ755 στους αιθέρες της Θεσσαλονίκης – Ποιος είναι ο πιλότος

Η στρατιωτική παρέλαση στη Θεσσαλονίκη για την 28η Οκτωβρίου κορυφώνεται με την πτήση του Supermarine Spitfire MJ755.

Πιλότος του μαχητικού θα είναι ο Νταν Γκρίφιθ, ο οποίος μίλησε στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, τονίζοντας πως: «Αυτό που θα δουν οι θεατές, είναι το δικό σας, ελληνικό Spitfire, να ηγείται της παρέλασης..!».

Το Supermarine Spitfire MJ755 της Ελλάδας θα πετάξει σε σχηματισμό μαζί με το F-16 της 335 Μοίρας «Τίγρης».  Πρόκειται για την παλαιότερη Μοίρα, που διαθέτει η Πολεμική Αεροπορία, η οποία συγκροτήθηκε τον Οκτώβριο του 1941 στην Παλαιστίνη και το αεροδρόμιο Ακίρ, όταν η Ελλάδα ήταν υπό την κατοχή των Γερμανών.

«Η θέα της Θεσσαλονίκης από ψηλά είναι υπέροχη. Το υπέροχο παραλιακό μέτωπο της πόλης είναι «εντυπωσιακό», δήλωσε ενθουσιασμένος ο πιλότος.

Ο Πίτερ Λιβάνος και το ίδρυμα «ΙΚΑΡΟΣ» πήραν την πρωτοβουλία για αναγέννηση του αεροσκάφους με την 68χρονη ιστορία. Αυτή θα είναι η τελευταία φορά, που θα πετάξει με το μαχητικό ο Βρετανός αφού οι Έλληνες χειριστές θα εκπαιδευτούν στο Ηνωμένο Βασίλειο και θα αναλάβουν αυτοί το ιστορικό σκάφος.

«Όνειρο που έγινε πραγματικότητα»

«Είναι πάντα υπέροχο, το να βλέπεις ένα αεροσκάφος να επιστρέφει στην πατρίδα του! Το να βλέπεις το Spitfire να πετά πάνω από τους ουρανούς της χώρας σας είναι ένα όνειρο που έγινε πραγματικότητα. Το ίδιο υπέροχο είναι και για εμένα προσωπικά το να είμαι εδώ, καθώς ξέρω πως όταν θα έρθω θα συναντήσω όλους τους Έλληνες, τη χώρα σας, θα… γευτώ το υπέροχο φαγητό σας! Έτσι είναι διπλό για εμένα το κέρδος», λέει ο Νταν Γκρίφιθ.

«Πετάω αεροσκάφη Spitfire εδώ και λίγο… καιρό, περίπου 30 χρόνια (!) και είναι χαρά μου να πετάω το δικό σας αεροσκάφος, το MJ755. Ο χειρισμός αεροσκαφών είναι η ειδικότητά μου και συχνά εκτελώ πτήσεις με παλαιά, vintage αεροσκάφη οπότε γνωρίζω, όλα αυτά τα χρόνια ιδιαίτερα καλά το συγκεκριμένο αεροσκάφος», ανέφερε, εκθειάζοντας το ελληνικό MJ755.

«Είναι πάντα εξαιρετικό να πετάς ένα Spitfire, το συγκεκριμένο μάλιστα πετά πολύ όμορφα, έχει μια πολύ ομαλή πτήση, μόλις έχει ανασκευαστεί, και είναι σε κορυφαία κατάσταση, ενώ και ο κινητήρας έχει πολύ όμορφη λειτουργία», προσθέτει ο Griffith.

Η φετινή 28η Οκτωβρίου στη Θεσσαλονίκη, που συμπίπτει με τους εορτασμούς για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση του 1821 είναι «…ένα ιστορικό γεγονός μείζονος σημασίας για τους Έλληνες. Η προσθήκη (σ.σ. στους εορτασμούς) του συγκεκριμένου Spitfire θα προσθέσει και όλα τα άλλα ένδοξα ελληνικά “κεφάλαια ιστορίας” από τον Β’ΠΠ» στους φετινούς εορτασμούς. Μια εναέρια παρουσία που, κατά τον Βρετανό πιλότο, «δένει» τους εορτασμούς αυτούς αφού η πτήση θα είναι ένα «γεγονός εθνικής υπερηφάνειας» για την Ελλάδα.

Κλείνοντας, απηύθυνε κάλεσμα στους Έλληνες: «Ελάτε, απολαύστε το, και να είστε πολύ περήφανοι που έχετε ξανά στους ουρανούς σας αυτό το αεροσκάφος…!», είναι το μήνυμα που βγαίνει από τα χείλη του Βρετανού πιλότου προς το ελληνικό κοινό.

Αυτός είναι ο Βρετανός πιλότος, Ντάνιελ Γκρίφιθ

Γεννημένος το 1963, από τα δεκαοκτώ του ανήκει στη RAF της Βρετανίας, σπούδασε στο London University Aeronautical Engineering, ενώ ξεκίνησε την πτητική του εκπαίδευση το 1984. Ξεκίνησε τις πτήσεις του σε αεροσκάφη Hawk Mk1 και αφού εκπαιδεύτηκε, ανέλαβε τα θρυλικά βρετανικά αεροσκάφη Harrier. Επιχειρησιακός στη No 1 Μοίρα στο RAF Wittering και στην No 4 στο RAF Gutersloh στη Γερμανία, συμπλήρωσε 1.200 ώρες πτήσεις στα διάσημα Harrier προτού γίνει air combat leader και unit maintenance πιλότος δοκιμών.

Εκπαιδεύτηκε επίσης στις ΗΠΑ και κατά τη διάρκειά της εκπαίδευσης πέταξε με 43 διαφορετικούς τύπους αεροσκαφών μεταξύ των οποίων F-15, F-16, F-18, F-4, A-10, A-7, C-5 Galaxy, B-52, Mustang και πολλά άλλα. Έγινε ο πρώτος Βρετανός πιλότος που πέταξε ένα σχεδιασμένο για ειδικό σκοπό, με ιδιότητες κατευθυνόμενης ώσης (thrust vectoring), κορυφαίων ελιγμών high AoA αεροσκάφος. Μετά την αποστράτευσή του, μεταξύ άλλων κι ως σύμβουλος οργανισμών όπως το απαιτητικό British Military Research και δούλεψε πάνω στο μαχητικό 4ης Γενιάς Eurofighter.

Σε ότι αφορά τα ιστορικά αεροσκάφη, ο πολύπειρος πιλότος έχει κάνει πτήσεις επίδειξης με πλείστα μοντέλα πέρα από το Spitfire, αεροσκάφη-θρύλους «…όπως τα Hurricane, Avenger, Hunter, Canberra, Sopwith & Fokker Triplanes, Μeteor κ.α.».

 

Διαβάσατε το άρθρο με τίτλο «28η Οκτωβρίου: Ιστορική πτήση του Supermarine Spitfire MJ755 στους αιθέρες της Θεσσαλονίκης – Ποιος είναι ο πιλότος», όπου αναφέρθηκαν τα παρακάτω #tags (ετικέτες). Για σχετικά άρθρα επιλέξτε #tag.
Post on Facebook Post on X (Twitter) Post on LinkEdin Send this post with WhatsApp Send this post with Viber E-mail Post
Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Λευτέρης Παυλίδης

Αρθρογραφεί στο Sportime.GR και είναι συντάκτης του άρθρου αυτού.