ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Άδωνις Γεωργιάδης: Πήρε πίσω άρον – άρον το χαράτσι στα φάρμακα και το μείωσε «φόρτωνοντας» το στον Χρυσοχοΐδη!

Άδωνις Γεωργιάδης: Ανακοίνωσε ρύθμιση για κλείδωμα της διαφοράς στην τιμή στα 3 ευρώ - Μέχρι χτες έλεγε ότι δεν έχει αυξηθεί η συμμετοχή των ασφαλισμένων!
Άδωνις Γεωργιάδης: Πήρε πίσω άρον – άρον το χαράτσι στα φάρμακα και το μείωσε «φόρτωνοντας» το στον Χρυσοχοΐδη!

Μετά τις σφοδρές αντιδράσεις από τους φαρμακευτικούς συλλόγους και τους πολίτες, ο υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης, προχώρησε σε άλλη μία θεαματική κυβίστηση, από εκείνες που μόνο εκείνος γνωρίζει την τέχνη τους τόσο καλά. Το ζήτημα αφορά το άγριο χαράτσωμα που επιχείρησε να επιβάλλει στα φάρμακα ο Γεωργιάδης, τριπλασιάζοντας τη συμμετοχή των ασφαλισμένων στην αγορά φαρμάκων.

Προσπαθώντας να μαζέψει τα ασυμμάζευτα μετά τη γενική κατακραυγή, ο κ. Γεωργιάδης ανέφερε στην κρατική τηλεόραση ότι θα δημοσιευτεί απόφαση με την οποία δεν θα υπάρχει επιπλέον επιβάρυνση για κανένα γενόσημο πάνω από 3 ευρώ, πέρα από τη συμμετοχή του ασφαλισμένου. Αυτή η ρύθμιση «κλειδώνει την επιπλέον αυτή επιβάρυνση στα 3 ευρώ. Δηλαδή για κανένα γενόσημο φάρμακο η διαφορά ασφαλιστικής τιμής και λιανικής τιμής δεν θα ξεπερνάει το ποσό αυτό», είπε ο Άδωνις Γεωργιάδης.

«Αυτό θεραπεύει όλες εκείνες τις περιπτώσεις που διαβάσατε και πολλοί μας είπαν και δικαίως τα παράπονα τους και οδηγεί και σε εξορθολογισμό της φαρμακευτικής δαπάνης καθώς εμείς θα εξακολουθούμε να αποζημιώνουμε το φθηνότερο γενόσημο αλλά και θα αποφύγουμε τις υψηλές επιβαρύνσεις», συνέχισε.

Το θέμα είναι ότι για άλλη μια φορά ο Άδωνις κρύφτηκε πίσω από προκατόχους του, για να καλύψει την πρόθεσή του να διαλύσει τη δημόσια υγεία. Είναι κάτι που το έχει κάνει «σύστημα» σε όποιο υπουργείο αναλαμβάνει. Άλλες φορές ρίχνει τις ευθύνες σε προηγούμενες κυβερνήσεις και άλλες φορές φτάνει να κατηγορεί πρόσωπα του ίδιου του του κόμματος, προκειμένου να κάνει «damage control». Αυτή τη φορά κρύφτηκε πίσω από τον άμεσο προκάτοχό του, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη.

«Κλήθηκα να εφαρμόσω μια απόφαση των περασμένων πολιτικών ηγεσιών, όσον αφορά την εξίσωση της ασφαλιστικής και της λιανικής τιμής στα φάρμακα», είπε συγκεκριμένα ο Άδωνις, ρίχνοντας το μπαλάκι στον κ. Χρυσοχοΐδη και προσθέτοντας ότι «δεν ήταν βούλησή μου η υπερβολική επιβάρυνση των πολιτών», αλλά αναγκάστηκε να παραδεχθεί ότι «δεν είχαν υπολογίσει» τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν.

Δουλειά του υπουργού Υγείας είναι να υπολογίζει τα προβλήματα, πριν τα προκαλέσει στον ελληνικό λαό. Η πραγματικότητα είναι ότι απλά ο Άδωνις Γεωργιάδης επέβαλλε το χαράτσι στα φάρμακα και περίμενε να δει αντιδράσεις. Εάν οι αντιδράσεις ήταν χλιαρές, θα το καθιέρωνε. Τώρα που είδε ότι είναι σφοδρές, απέσυρε το χαράτσι για να το επαναφέρει αργότερα ο ίδιος ή κάποιος αντικαταστάτης του στο υπουργείο. Το σχέδιο για ξεπούλημα της Υγείας δεν αλλάζει, απλά αλλάζουν οι χρόνοι που επιβάλλεται το κάθε μέτρο. Ο Άδωνις Γεωργιάδης θέλει να κάνει δώρο στους φαρμακοβιομήχανους και θα το κάνει «βρέξει – χιονίσει». 

Εκτός από την επική κυβίστηση που έκανε ο Άδωνις, είπε και ένα μεγάλο ψέμα. Μόλις χθες αρνήθηκε ότι πως υπάρχει αύξηση στην επιβάρυνση των ασφαλισμένων. «Δεν έχει αυξηθεί η συμμετοχή των ασφαλισμένων» είπε συγκεκριμένα στον ΑΝΤ1, προσθέτοντας ότι ο ΕΟΠΠΥ σε κάθε δραστική ουσία αποζημιώνει το φθηνότερο γενόσημο ενώ κάλεσε τους ασφαλισμένους σε συνεργασία με τον φαρμακοποιό τους να επιλέγουν το φθηνότερο φάρμακο.

Και τελικά σήμερα λέει ότι υπάρχει αύξηση, αλλά θα την ρυθμίσει να είναι έως 3 ευρώ. Εμφάνισε πρώτα το μεγάλο χαράτσι, το πήρε πίσω, και κράτησε ένα μικρότερο, εμφανίζοντάς το ως… ευαισθητοποίηση του υπουργού στις αντιδράσεις που προκλήθηκαν…

 

Διαβάσατε το άρθρο με τίτλο «Άδωνις Γεωργιάδης: Πήρε πίσω άρον – άρον το χαράτσι στα φάρμακα και το μείωσε «φόρτωνοντας» το στον Χρυσοχοΐδη!», όπου αναφέρθηκαν τα παρακάτω #tags (ετικέτες). Για σχετικά άρθρα επιλέξτε #tag.
Post on Facebook Post on X (Twitter) Post on LinkEdin Send this post with WhatsApp Send this post with Viber E-mail Post
Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Πέτρος Δημόπουλος

Αρθρογραφεί στο Sportime.GR και είναι συντάκτης του άρθρου αυτού.