ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ακραία πρόκληση: Εξαερώθηκε μια και καλή το παραμύθι Μητσοτάκη για «ήρεμα νερά» με τα 5 τουρκικά πλοία που κύκλωσαν την Κάσο

Κάσος: Την ώρα που οι Τούρκοι προσπαθούν να επιβάλλουν με πολεμικές ενέργειες το τουρκολιβυκό μνημόνιο, ο Παύλος Μαρινάκης λέει άλλα αντ' άλλων...
Ακραία πρόκληση: Εξαερώθηκε μια και καλή το παραμύθι Μητσοτάκη για «ήρεμα νερά» με τα 5 τουρκικά πλοία που κύκλωσαν την Κάσο

Από ανεξήγητη έως και εξοργιστική είναι η αφωνία της κυβέρνησης για τη νέα τουρκική πρόκληση στη θαλάσσια περιοχή πέριξ της Κάσσου. Για άλλη μια φορά αποδεικνύεται πόσο γελοίο είναι το ψευτο – αφήγημα του Μαξίμου για δήθεν εξασφάλιση «ήρεμων νερών» στο Αιγαίο.

Μόλις τρεις ημέρες μετά από την πολεμική φιέστα του Ερντογάν στα κατεχόμενα της Κύπρου, ο οποίος μάλιστα απαίτησε και από τον… συγκαταβατικό Μητσοτάκη να βάλει τον Νίκο Δένδια… στη θέση του και να μην μιλάει για τουρκική εισβολή, οι Τούρκοι προχωρούν σε μια καθαρά πολεμική ενέργεια, επιζητώντας να επιβάλλουν de facto το παράνομο τουρκολιβυκό μνημόνιο που ουσιαστικά «εξαφανίζει» την ΑΟΖ της Κρήτης (όπως επίσης και της Κάσου, της Καρπάθου και της Ρόδου) και αποκόπτει συνολικά την ελληνική ΑΟΖ από την Κυπριακή!

Το ελληνικό ΥΠΕΞ βρίσκεται σε κατάσταση συναγερμού μετά το συμβάν της τουρκικής περικύκλωσης του ιταλικού πλοίου «levoil Relume», το οποίο πραγματοποιούσε έρευνες για την πόντιση υποβρυχίων καλωδίων (σ.σ. για το πρότζεκτ ηλεκτρικής διασύνδεσης Κρήτης-Κύπρου) νότια της Κάσου, ακριβώς έξω από τα χωρικά ύδατα και τα όρια αιγιαλίτιδας ζώνης μεταξύ Κάσου και Καρπάθου.

Στη θαλάσσια περιοχή κοντά στο ιταλικό πλοίο, συγκεντρώθηκαν πέντε πολεμικά πλοία της Τουρκίας για να παρενοχλήσουν τις έρευνες (δύο φρεγάτες, δύο πυραυλάκατοι και μία κορβέτα) με το πρόσχημα ότι παραβιάζεται περιοχή της… «τουρκικής υφαλοκρηπίδας»! Αλγεινή εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι αρχικά το ιταλικό πλοίο είχε για συνοδεία μόνο μια ελληνική κανονιοφόρο. Έπρεπε πρώτα να περικυκλώσουν την Κάσο οι Τούρκοι, για να σταλθεί στο σημείο και η φρεγάτα «Νικηφόρος Φωκάς», μαζί με ένα περιπολικό σκάφος του Λιμενικού. Κάποιοι οφείλουν να δώσουν εξηγήσεις γιατί δεν υπήρχε καμία επιχειρησιακή πρόβλεψη, και μάλιστα σε μια τόσο ευαίσθητη περιοχή.

Σαν να μην έφτανε η ακραία ενέργεια των Τούρκων που ουσιαστικά ζητούν να επιβάλλουν το τουρκολιβυκό μνημόνιο με το δάχτυλο στη σκανδάλη, από χθες οι Τούρκοι έβγαλαν και για… «σεργιάνι» ένα δικό τους ερευνητικό σκάφος, όπως αποκαλύπτει το militaire.gr.

Μέχρι στιγμής η αντίδραση της Αθήνας για την πολεμική απειλή της Τουρκίας είναι κάτι περισσότερο από άθλια. Την ώρα που η Κάσσος είναι περικυκλωμένη, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης κλήθηκε να σχολιάζει το ζήτημα και δήλωσε ότι «η κυβέρνηση επιδιώκει τη συντήρηση του κλίματος… διαλόγου» και μάλιστα πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση «είναι… αισιόδοξη γι’ αυτό»!

Άλλη μια βαθιά… επίκυψη του Μαξίμου μπροστά στον τουρκικό επεκτατισμό, που δεν μένει μόνο στα λόγια αλλά περνάει και σε εμπρηστικές πράξεις υψίστης σημασίας. Η στάση της κυβέρνησης ευτελίζει κάθε έννοια εθνικής αξιοπρέπειας και διπλωματικής ευθύνης. Η ελληνική ηγεσία παρακολουθεί με μια τραγική παθητικότητα τις προκλήσεις των Τούρκων, ακόμα και όταν πολεμικά πλοία επιχειρούν να δημιουργήσουν τετελεσμένα δίπλα από το μεγαλύτερο νησί της Ελλάδας, την Κρήτη.

Ουσιαστικά ξεφτιλίστηκε εντελώς το κουρελόχαρτο της «Διακήρυξης των Αθηνών» που κούναγε ο Κυριάκος Μητσοτάκης για εσωτερική κατανάλωση, για να μην θυμηθούμε και το άλλο εθνικό «ανέκδοτο» περί ελληνοτουρκικής «διπλωματίας των σεισμών»…

Αλέξανδρος Ορφανίδης

Ο Αλέξανδρος Ορφανίδης αρθρογραφεί στο Sportime.GR από τα τέλη του 2021, επισημαίνοντας με τα άρθρα του, τα δεινά της ελληνικής κοινωνίας.

Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Κοινωνία: Α21 επίδομα τέκνων: Κριτήρια του 2018 αφήνουν εκτός χιλιάδες οικογένειες

Α21 επίδομα τέκνων: Κριτήρια του 2018 αφήνουν εκτός χιλιάδες οικογένειες

Τα εισοδηματικά κριτήρια του Α21 παραμένουν αμετάβλητα από το 2018, μειώνοντας συνεχώς τους δικαιούχους και πλήττοντας ακόμη και υπερπολύτεκνες οικογένειες κάτω από το όριο φτώχειας.

Κοινωνία
Ελευθέριος Ανδρώνης: Γαλάτσι: Street party στον Άγιο Ανδρέα – «Δεν είναι πρώτη φορά» είπε ο Δούκας και αυτό ακριβώς είναι το πρόβλημα

Γαλάτσι: Street party στον Άγιο Ανδρέα – «Δεν είναι πρώτη φορά» είπε ο Δούκας και αυτό ακριβώς είναι το πρόβλημα

Όταν βλέπουμε ανάρμοστες εκδηλώσεις να γίνονται ακόμα και εντός των ναών, περιμένουμε να τους σεβαστεί ο κάθε «άνιωθος» Δήμαρχος;

Ελευθέριος Ανδρώνης
Κοινωνία: Ο K.Ανεστίδης απαντά για τις φερόμενες παράνομες επιδοτήσεις: «Με πήραν 50 τηλέφωνα από το Μαξίμου – Συκοφαντούν τον αγώνα των αγροτών»

Ο K.Ανεστίδης απαντά για τις φερόμενες παράνομες επιδοτήσεις: «Με πήραν 50 τηλέφωνα από το Μαξίμου – Συκοφαντούν τον αγώνα των αγροτών»

«Όταν είδαν ότι δεν τσιμπάω, σου λέει τώρα θα τον θάψουμε - Με κατηγορούν γιατί λέω αλήθειες ενώ είμαι νεοδημοκράτης απ' τα γεννοφάσκια μου»

Κοινωνία
Κοινωνία: Αλγεινή εντύπωση προκαλεί ο «συστημένος» έλεγχος της ΑΑΔΕ στον Σύλλογο Τεμπών – Καρυστιανού: Έγινε για εκφοβισμό και για να μάθουν με ποιους συνεργαζόμαστε

Αλγεινή εντύπωση προκαλεί ο «συστημένος» έλεγχος της ΑΑΔΕ στον Σύλλογο Τεμπών – Καρυστιανού: Έγινε για εκφοβισμό και για να μάθουν με ποιους συνεργαζόμαστε

Φορολογικό «ντου» σε συγγενείς των Τεμπών και αγρότες - Η έφοδος της ΑΑΔΕ έγινε λίγο αφότου η Μ.Καρυστιανού προανήγγειλε νέο πολιτικό κίνημα

Κοινωνία
Κοινωνία: Ζωγράφου συμπλοκή: Άγριος ξυλοδαρμός ανηλίκων στη Μακρυγιάννη – Σοβαρές καταγγελίες κατοίκων

Ζωγράφου συμπλοκή: Άγριος ξυλοδαρμός ανηλίκων στη Μακρυγιάννη – Σοβαρές καταγγελίες κατοίκων

Επεισόδιο βίας με δεκάδες εφήβους στην οδό Μακρυγιάννη. Καταγγελίες για έλλειψη αστυνόμευσης δίπλα σε σχολεία.

Κοινωνία
Κοινωνία: Αλλαγή τακτικής από την κυβέρνηση στις συνομιλίες με τα μπλόκα – Δείτε τι στέλνει επιλεκτικά στους αγρότες (Φωτό)

Αλλαγή τακτικής από την κυβέρνηση στις συνομιλίες με τα μπλόκα – Δείτε τι στέλνει επιλεκτικά στους αγρότες (Φωτό)

Η κυβέρνηση ξεκίνησε συνομιλίες με τους αγρότες αλλάζοντας στρατηγική μετά το μπλόκο των Ευζώνων, με επιλεκτικές προσκλήσεις και όχι μαζικές συναντήσεις.

Κοινωνία
Κοινωνία: Γεώργιος Αποστολάκης- Ο Αγώνας της Γης: Από τα Μπλόκα των Χωραφιών στις Πλατείες της Ευρώπης

Γεώργιος Αποστολάκης- Ο Αγώνας της Γης: Από τα Μπλόκα των Χωραφιών στις Πλατείες της Ευρώπης

Από τα μπλόκα των τρακτέρ στους επαρχιακούς δρόμους μέχρι τις πλατείες και τα διοικητικά κέντρα της Ευρώπης, η γη μιλά ξανά μέσα από αυτούς που τη δουλεύουν.

Κοινωνία
Ελευθέριος Ανδρώνης: Οι ρόδες των τρακτέρ τράνταξαν τις Βρυξέλλες: Η πανευρωπαϊκή αγροτιά φώναξε «όχι» στη συμφωνία θανάτου με τη Mercosur

Οι ρόδες των τρακτέρ τράνταξαν τις Βρυξέλλες: Η πανευρωπαϊκή αγροτιά φώναξε «όχι» στη συμφωνία θανάτου με τη Mercosur

Η ΕΕ διεξάγει πόλεμο στην ίδια της την παραγωγή - Πεδίο μάχης οι Βρυξέλλες για την επιβίωση των αγροτών και τη διατροφική αυτάρκεια όλων μας

Ελευθέριος Ανδρώνης
Κοινωνία: Βγαίνει και από πάνω ο Βορίδης απειλώντας τους αγρότες: «Με το “δεν μιλάω” στο τέλος δεν θα πάρει κανείς τίποτα»

Βγαίνει και από πάνω ο Βορίδης απειλώντας τους αγρότες: «Με το “δεν μιλάω” στο τέλος δεν θα πάρει κανείς τίποτα»

Αντί να απολογηθεί για την ασυδοσία των «φραπέδων», ο Μάκης Βορίδης προκαλεί κι από πάνω τους φτωχοποιημένους αγρότες

Κοινωνία