ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ακρίβεια: Επιμένει στις αοριστίες ο Κ. Μητσοτάκης εν μέσω Ουκρανικού – Κανένα ξεκάθαρο μέτρο για την ενεργειακή κρίση

Την «μπάλα» στην Ευρώπη πέταξε ο Κυριάκος Μητσοτάκης για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης λόγω του Ουκρανικού, ενώ συνεχίζει να μην παίρνει σοβαρά μέτρα για την ακρίβεια.
Ακρίβεια: Επιμένει στις αοριστίες ο Κ. Μητσοτάκης εν μέσω Ουκρανικού – Κανένα ξεκάθαρο μέτρο για την ενεργειακή κρίση

Ενώ το ξεκίνημα του Ρωσο – ουκρανικού πολέμου προκαλεί σοκ στις χρηματιστηριακές αγορές διεθνώς, με την τιμή του φυσικού αερίου να αυξάνεται κατά 41% και το πετρέλαιο να ξεπερνά τα 100 δολάρια το βαρέλι για πρώτη φορά από το 2014, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης που τοποθετήθηκε στο σημερινό ΚΥΣΕΑ, για ακόμη μια φορά δεν είχε τίποτα άλλο στη φαρέτρα κατά της ακρίβειας, εκτός από ευχολόγια και αοριστίες.

Σε μια πολύ κρίσιμη διεθνή συγκυρία, αντί να παρθούν άμεσα μέτρα για ουσιαστική αντιμετώπιση της πρωτοφανούς ενεργειακής κρίσης και αντί να ενισχυθεί άμεσα ο πρωτογενής τομέας για να υπάρξει περισσότερη αυτάρκεια στην αγορά, ο Κυριάκος Μητσοτάκης στέκεται παθητικός θεατής και μεταθέτει τις λύσεις όλων των επερχόμενων προβλημάτων σε «πανευρωπαϊκό» επίπεδο.

Δηλαδή (συνεχίζει να) στηρίζεται σε μια καταρρέουσα Ευρώπη που με την Ουκρανική κρίση ήδη απέδειξε την ηθική χρεωκοπία της, αφού σαν παθητικός θεατής άφησε τον πόλεμο να έρθει στη «γειτονιά» της, και συμπεριφέρεται σαν μια ψυχρή εταιρεία συμφερόντων από τεχνοκράτες που δεν δίνουν δεκάρα για τη συνοχή και την έμπρακτη αλληλοϋποστήριξη των κρατών – μελών.

Κυριάκος Μητσοτάκης: «Έχει εξασφαλιστεί η ενεργειακή επάρκεια» της Ελλάδας

Με γενικότητες και χωρίς επεξηγήσεις ο Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε πως: «Σε εθνικό επίπεδο έχει ήδη εξασφαλιστεί η ενεργειακή επάρκεια και επεξεργαζόμαστε σενάρια που θα αφορούν την – όσο το δυνατόν – μεγαλύτερη απορρόφηση των διακυμάνσεων των τιμών της ενέργειας».

Το πώς ακριβώς θα γίνει αυτό, την ώρα που οι αγορές και τα χρηματιστήρια καταρρέουν και για πόσο διάστημα έχει εξασφαλιστεί η ενεργειακή επάρκεια, δεν μπήκε στον κόπο να το αναφέρει ο κ. Μητσοτάκης. Ωστόσο συνέχισε λέγοντας πως το ενεργειακό ζήτημα είναι ένα πρόβλημα «το οποίο είναι πανευρωπαϊκό και γι’ αυτό και απαιτεί μια πανευρωπαϊκή λύση. Και αυτό μπορεί να σημαίνει μέχρι και ευρωπαϊκά χρηματοδοτικά εργαλεία για την αντιμετώπιση των ενεργειακών ανατιμήσεων, όσο αυτές διαρκούν».

Ο πρωθυπουργός μάλλον… «ξέχασε» πως το πρόβλημα δεν είναι αμιγώς πανευρωπαϊκό, αφού η ακρίβεια έχει εισβάλει εδώ και μήνες στα ελληνικά νοικοκυριά, και η κυβέρνηση δεν έχει πάρει κανένα σοβαρό μέτρο ώστε να την αποκρούσει. Το να μεταθέτει το «μπαλάκι» στην Ευρώπη, είναι απλά μια τακτική αποπροσανατολισμού του λαού για να μην αναζητούνται ευθύνες από την κυβέρνηση που απέτυχε να διαχειριστεί την ακρίβεια, άλλα και ένα «προπέτασμα καπνού» για τις μεγάλες οικονομικές δυσκολίες που διαφαίνονται στον ορίζοντα.

Ακόμα, ο πρωθυπουργός τόνισε πως κινδυνεύει η «ενεργειακή ισορροπία» και ισχυρίστηκε πως «η κυβέρνηση προσαρμόζει τις πολιτικές της στα νέα δεδομένα, όπως αυτά διαμορφώνονται».

Διαβάσατε το άρθρο με τίτλο «Ακρίβεια: Επιμένει στις αοριστίες ο Κ. Μητσοτάκης εν μέσω Ουκρανικού – Κανένα ξεκάθαρο μέτρο για την ενεργειακή κρίση», όπου αναφέρθηκαν τα παρακάτω #tags (ετικέτες). Για σχετικά άρθρα επιλέξτε #tag.
Post on Facebook Post on X (Twitter) Post on LinkEdin Send this post with WhatsApp Send this post with Viber E-mail Post
Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Παντελής Λαμψιώτης

Αρθρογραφεί στο Sportime.GR και είναι συντάκτης του άρθρου αυτού.