ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ακρίβεια: Τα νοικοκυριά μειώνουν το λάδι και το ψωμί για να επιβιώσουν και ο πρωθυπουργός ζει στον κόσμο του «market pass»

«Πήρατε το τελευταίο market pass;» ρώτησε ο πρωθυπουργός μια αγανακτισμένη γυναίκα στον Βύρωνα που παραπονέθηκε για την ακρίβεια
Ακρίβεια: Τα νοικοκυριά μειώνουν το λάδι και το ψωμί για να επιβιώσουν και ο πρωθυπουργός ζει στον κόσμο του «market pass»

Ακρίβεια: Η ξέφρενη κούρσα των τιμών αποτελεί πλέον τον καθημερινό εφιάλτη των νοικοκυριών και η κατάσταση δείχνει να εξελίσσεται συνεχώς προς το χειρότερο. Την ίδια ώρα που η κυβέρνηση «κρέμεται» από το αφήγημα της μείωσης του πληθωρισμού για να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα, οι πολίτες αντιμετωπίζουν μια «κατοχική» πραγματικότητα. Όπως φανερώνουν οι έρευνες, εδώ 2 χρόνια σχεδόν έχουν αρχίσει να «πετσοκόβουν» αγορές από προϊόντα δευτερεύουσας σημασίας και πλέον αναγκάζονται να κάνουν περικοπές στα βασικά και απολύτως απαραίτητα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, η ακρίβεια και η ανεξέλεγκτη αισχροκέρδεια έχει οδηγήσει τους πολίτες στο να περιορίσουν την κατανάλωση αρκετών βασικών αγαθών που ποτέ δεν έλειπαν από κανένα ελληνικό σπίτι. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι το ελαιόλαδο που πλέον έχει γίνει υγρός «χρυσός» με μέση τιμή στα 12 ευρώ το λίτρο, κάτι που έχει οδηγήσει χιλιάδες νοικοκυριά στο να περιορίσουν την κατανάλωσή του ή να στραφούν σε λάδια δεύτερης ποιότητας, με ότι σημαίνει αυτό για την ποιότητα της διατροφής τους.

Όπως διαπιστώνεται από την ΕΛΣΤΑΤ, το ελαιόλαδο παρουσιάζει τη μεγαλύτερη μείωση στην κατανάλωση με -10,8%, ενώ περιορισμοί υπάρχουν ακόμα και στο ψωμί!

Θυμίζουμε ότι σύμφωνα και  με τα στοιχεία της Eurostat οι τιμές παραγωγού αυξήθηκαν κατά 21% σε ετήσια βάση ύστερα από αύξηση κατά 17% στο α’ τρίμηνο, με την αύξηση να είναι δεκαπλάσια από αυτή του μέσου όρου της Ε.Ε.

Τα προϊόντα στα οποία περιόρισαν οι Έλληνες την κατανάλωση λόγω ακρίβειας:

Ελαιόλαδο: -10,8%

Γιαούρτι: -7%

Ψάρια: -6,7%

Γάλα: -5,5%

Φρούτα: -4,2%

Κρέας: -2,2%

Τυρί: -2%

Ψωμί -είδη αρτοποιίας: -1,5%

Ζυμαρικά: -1,3%

Λαχανικά: -1,3%

Ρύζι: -1,1%

Οι πολίτες ασφυκτιούν από την ακρίβεια και ο Μητσοτάκης διαφημίζει το… market pass

Την ίδια στιγμή που οι πολίτες σφίγγουν όλο και περισσότερο το ζωνάρι προκειμένου να επιβιώσουν, ο Κυριάκος Μητσοτάκης συνεχίζει να παρουσιάζει τα ψίχουλα του market pass σαν… σημαντικό βοήθημα, ενώ δεν επαρκεί ούτε για το 1/10 των συνολικών αγορών του μήνα.

Μην έχοντας καμία επαφή με την αδυσώπητη πραγματικότητα που αντιμετωπίζουν οι Έλληνες, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ουσιαστικά εμφανίζει το market pass ως… «παντεσπάνι» για τον λαό που στενάζει. Το ίδιο έκανε και στην περιοδεία του στον Βύρωνα το πρωί της Δευτέρας (2/10) όπου ο πρωθυπουργός βρέθηκε εκεί για να στηρίξει την υποψηφιότητα του Νίκου Χαρδαλιά για την Περιφέρεια Αττικής. Αν και η επίσκεψη του κ. Μητσοτάκη ήταν σε «αποστειρωμένα» πλαίσια ως συνήθως, δεν απέφυγε τις διαμαρτυρίες κάποιων πολιτών που του μίλησαν για το δυσβάσταχτο επίπεδο της ακρίβειας.

Κάποιες γυναίκες πλησίασαν τον πρωθυπουργό και του είπαν ότι πρέπει να κάνει κάτι για τις εκτοξευμένες τιμές, και εκείνος προσποιήθηκε ότι καταλάβαινε τις δυσκολίες τους.

«Το ξέρω, το ξέρω», τους είπε.

Για να προσθέσει αμέσως μετά: «Πήρατε το τελευταίο market pass;», δείχνοντας έτσι ότι για τον ίδιο η αντιμετώπιση της ακρίβειας δεν σχετίζεται καν με τη μείωση των τιμών και του ΦΠΑ, άλλα μόνο με επιδόματα φτώχειας.

«Να το πάρετε! Θα σας πληρωθεί σε δύο εβδομάδες…», είπε ο πρωθυπουργός σαν να προσφέρει κάτι το… σπουδαίο στην τσέπη των καταναλωτών, ένα επίδομα που φτάνει ίσα ίσα για μερικά λίτρα… λάδι.

 

Διαβάσατε το άρθρο με τίτλο «Ακρίβεια: Τα νοικοκυριά μειώνουν το λάδι και το ψωμί για να επιβιώσουν και ο πρωθυπουργός ζει στον κόσμο του «market pass»», όπου αναφέρθηκαν τα παρακάτω #tags (ετικέτες). Για σχετικά άρθρα επιλέξτε #tag.
Post on Facebook Post on X (Twitter) Post on LinkEdin Send this post with WhatsApp Send this post with Viber E-mail Post
Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Πέτρος Δημόπουλος

Αρθρογραφεί στο Sportime.GR και είναι συντάκτης του άρθρου αυτού.