ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Απόφαση ΣτΕ: Παραμένει χωρίς διαβατήριο ο Βαγγέλης Μαρινάκης

Διαβάστε το γιατί...
Βαγγέλης Μαρινάκης

Βαγγέλης Μαρινάκης: «Μπλόκο» στην απόκτηση του διαβατηρίου του Βαγγέλη Μαρινάκη βάζει το Δ’ Τμήμα του ΣτΕ.

Με την υπ΄ αριθμ. 2013/2019 απόφασή του, έκρινε συνταγματική την αφαίρεσή του από τον εφοπλιστή, αλλά σπουδαιότητας παρέπεμψε το θέμα προς οριστική κρίση στην Ολομέλεια του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: ΝΤΡΟΠΗ! Ολυμπιακός Κ19 – Μπάγερν Κ19: Ντου και διακοπή

Ο εφοπλιστής και ιδιοκτήτης ΜΜΕ είχε προσφύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας ζητώντας να ανασταλεί και να ακυρωθεί η απόφαση της διεύθυνσης διαβατηρίων της ΕΛΑΣ, βάσει της οποίας δεν του επεστράφη το διαβατήριο.

Τον περασμένο Δεκέμβριο η αίτηση αναστολής απορρίφθηκε από το Δ΄ Τμήμα του ΣτΕ, ενώ σήμερα η 7μελής σύνθεσης του ίδιου Τμήματος, εξέδωσε απόφαση και επί της κυρίας αίτησης του εφοπλιστή.

Κατά πλειοψηφία (σσ: μειοψήφισαν δύο Σύμβουλοι) οι δικαστές αποφάσισαν, ότι στα πρόσωπα σε βάρος των οποίων έχει ασκηθεί ποινική δίωξη, είτε για κακούργημα είτε για πλημμέλημα, δεν χορηγείται διαβατήριο ακόμα και αν αρθεί ο τυχόν επιβληθείς περιοριστικός όρος της απαγόρευσης εξόδου από την χώρα.

Μάλιστα, υπογραμμίζουν ότι η προβλεπόμενη μη χορήγηση ή αφαίρεση του διαβατηρίου δεν αντίκειται στα άρθρα 5 (ελευθερία κίνησης), 96 (στα ποινικά δικαστήρια ανήκει η τιμωρία των εγκλημάτων και η λήψη των μέτρων που προβλέπουν οι νόμοι) και 97 (τα κακουργηματικά εγκλήματα δικάζονται από Μικτά Ορκωτά Δικαστήρια) του Συντάγματος, όπως αβάσιμα προβάλλει ο εφοπλιστής.

Στην απόφαση επισημαίνεται, ότι η απόφαση της ΕΛ.ΑΣ. με την οποία απορρίφθηκε το αίτημα του εφοπλιστή να του αποδοθεί το διαβατήριο που του είχε αφαιρεθεί, επειδή έχει ασκηθεί σε βάρος του ποινική δίωξη σε βαθμό κακουργήματος, έχει νόμιμη αιτιολογία, ανεξάρτητα από την μη επικύρωση του βουλεύματος για την απαγόρευση εξόδου του από τη χώρα.

Βαγγέλης Μαρινάκης: Το ιστορικό

Υπενθυμίζεται, ότι η διεύθυνση διαβατηρίων της ΕΛΑΣ είχε αφαιρέσει το διαβατήριο από τον εφοπλιστή μετά την άσκηση σε βάρος του ποινικής δίωξης σε βαθμό κακουργήματος και μετά τη διάταξη του Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών με την οποία του επιβλήθηκε ο περιοριστικός όρος της απαγόρευσης εξόδου από την χώρα.

Τελικά, η συγκεριμένη εισαγγελική διάταξη δεν επικυρώθηκε από το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών, με τον Βαγγέλη Μαρινάκη να ζητά τον Ιούνιο του 2018 από την Αστυνομία, την επιστροφή του διαβατηρίου, χωρίς το αίτημά του να γίνει αποδεκτό.

ΠΗΓΗ: Διαβάστε όλες τις Ειδήσεις απο το Dikaiologitika News

Κάντε follow στο Sportime

Κάντε like στην σελίδα του Sportime στο Facebook

Ακολουθήστε το Sportime στο Instagram

Facebook Twitter LinkEdin WhatsApp Viber E-mail Post
Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Sportime Team

Αρθρογραφεί στο Sportime.GR και είναι συντάκτης του ιστότοπου αυτού.

ΣΧΟΛΙΑ