ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Απογευματινά χειρουργεία: Από 300 έως 2.000 ευρώ οι υπηρεσίες για το ξεπούλημα της δημόσιας Υγείας

Πάνω από 100.000 πολίτες βρίσκονται σε αναμονή για χειρουργείο - Όποιος πληρώνει παρακάμπτει το «φρακάρισμα» που προκάλεσε η κυβέρνηση
Απογευματινά χειρουργεία: Από 300 έως 2.000 ευρώ οι υπηρεσίες για το ξεπούλημα της δημόσιας Υγείας

Και επίσημα πλέον, η δημόσια Υγεία γίνεται εμπόρευμα για όποιον έχει να πληρώσει για να χειρουργηθεί αφού ο υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης, ανακοίνωσε το… «μενού» των υπηρεσιών που θα παρέχονται από τα απογευματινά χειρουργεία. Ουσιαστικά η κυβέρνηση νομιμοποίησε το φακελάκι και του όρισε συγκεκριμένες τιμές, ανάλογα τη δυσκολία του χειρουργείου. Βέβαια το αν θα μπορέσουν να λειτουργήσουν τα απογευματινά χειρουργεία με την τραγική υποστελέχωση των νοσοκομείων, είναι ένα άλλο ζήτημα.

Όπως εξήγησαν ο υπουργός και ο υφυπουργός Υγείας, ο τιμοκατάλογος των απογευματινών χειρουργείων θα κυμαίνεται από 300 έως 2.000 ευρώ, ποσά δηλαδή που μόνο ευκαταφρόνητα δεν είναι.

Συγκεκριμένα, τα ποσά χωρίζονται σε 6 κατηγορίες χειρουργικών επεμβάσεων:

Πολύ μικρή: 300€

Μικρή: 500€

Μεσαία: 900€

Μεγάλη: 1.200€

Βαρειά: 1.600€

Εξαιρετικά βαρειά: 2.000

Για παράδειγμα, σε μεγάλη επέμβαση, πχ χολοκυστεκτομή, η αμοιβή για το χειρουργό θα είναι στα 500 ευρώ και στον αναισθησιολόγο 350 ευρώ. Για γόνατο, που θεωρείται βαρειά επέμβαση, 750 ευρώ στον χειρούργο και στον αναισθησιολόγο 400 ευρώ.

Και επίσημα πλέον η κυβέρνηση Μητσοτάκη χωρίζει τους πολίτες σε δύο κατηγορίες. Σε αυτούς που θα μπορούν να ανταπεξέλθουν στο κόστος των χειρουργείων, και σε αυτούς που θα αδυνατούν, και θα αναγκάζονται να στέκονται σε ουρές ντροπής, να υποβάλλονται σε απίστευτη ταλαιπωρία, να μπλέκουν σε επικίνδυνες καθυστερήσεις που συχνά θα λειτουργούν επιβαρυντικά για την υγεία τους.

Ενώ η κυβέρνηση Μητσοτάκη ουσιαστικά έβαλε ταφόπλακα στην ίση πρόσβαση στην Υγεία, ο Άδωνις Γεωργιάδης ισχυρίστηκε ότι «σκοπός μας δεν είναι ούτε η ιδιωτικοποίηση ούτε η αποδυνάμωση του ΕΣΥ. Αντιθέτως θέλουμε τη διατήρηση του δημόσιου χαρακτήρα του».

Η πραγματικότητα είναι όμως ότι η δημόσια υγεία αφού πρώτα καταστράφηκε, τώρα σαλαμοποιείται και λεηλατείται ό,τι απέμεινε από τον δημόσιο χαρακτήρα της. Περνά στη σφαίρα της ιδιωτικοποίησης νομοσχέδιο με το νομοσχέδιο. Τα μεγάλα ποσά που θα καλείται να πληρώνει ο πολίτης για να χειρουργηθεί, τα έχει πληρώσει ήδη (και πολλαπλάσια) από τους φόρους και τις ασφαλιστικές εισφορές.

Έτοιμη πελατεία για τα απογευματινά χειρουργεία…

Ο υφυπουργός Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους, περιέγραψε την τραγική κατάσταση ενός διαλυμένου ΕΣΥ που δεν μπορεί να στηρίξει τις ανάγκες του λαού. Και αυτό διότι δήλωσε πως σήμερα βρίσκονται σε αναμονή για χειρουργείο, 102.634 περιστατικά. Τα 44.459 (43%) είναι σε αναμονή 0-4 μήνες, τα 31.954 (31%) περιμένουν 4-12 μήνες, ενώ 26.221 (26%) περιστατικά περιμένουν περισσότερο από έναν χρόνο.

Όλος αυτός ο κόσμος «φρακάρει» σε ουρές, λόγω της τεχνητής κατάρρευσης του ΕΣΥ που η ίδια η κυβέρνηση προξενεί τα τελευταία 5 χρόνια. Έτσι δημιουργήθηκε ένας μεγάλος όγκος «πελατείας» για τα πληρωμένα χειρουργεία που ανακοινώνει το υπουργείο Υγείας σήμερα. Και το πιο τραγικό, είναι ότι η εμπορευματοποίηση της Υγείας παρουσιάζεται σαν… διέξοδος και διευκόλυνση.

«Σκοπός μας είναι τα απογευματινά χειρουργεία να είναι λύση πολύ οικονομικότερη των ιδιωτικών κλινικών», είπε ο κ. Γεωργιάδης και συνέχισε: «Δίνουμε στον ελληνικό λαό μια επιπλέον διέξοδο. Πρέπει να δώσουμε την διέξοδο στο να γίνεται η επιλογή ενός ανθρώπου που θέλει να πληρώσει με νόμιμο τρόπο και χωρίς δυσβάσταχτο τρόπο».

Ο Άδωνις Γεωργιάδης ξεκαθάρισε ακόμα ότι δεν πρόκειται να αυξηθούν οι μισθοί στο ΕΣΥ, απαντώντας στο αίτημα της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδος (ΟΕΝΓΕ).

«Αν είχα τη δυνατότητα να αυξήσω τους μισθούς, δεν θα αύξανα, ως υπουργός, μόνο των γιατρών, αφήνοντας τους υπόλοιπους εργαζομένους με καθηλωμένους μισθούς» σημείωσε, αλλά συμπλήρωσε μετά ότι ο κρατικός προϋπολογισμός για το ΕΣΥ είναι στα 3 δισ. ευρώ τον χρόνο. Προτιμά δηλαδή ο υπουργός Υγείας να ξοδεύονται περίπου 350.000 ευρώ για τη δημόσια εκπαίδευση του κάθε γιατρού και τελικά αυτός να πηγαίνει να εργαστεί στον ιδιωτικό τομέα ή στο εξωτερικό, λόγω των τραγικών μισθών στο ΕΣΥ.

Και όλο αυτό διότι η κυβέρνηση αντιμετωπίζει τις ανάγκες της δημόσιας υγείας ως περιττό κόστος, και τα απογευματινά χειρουργεία χρησιμοποιούνται ως βολική πρόφαση για να μην αυξηθούν οι μισθοί των γιατρών…

Πέτρος Δημόπουλος

Μέλος της συντακτικής ομάδας του Sportime.GR.

Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Τεχνολογία: Ο Αόρατος Ψηφιακός Πόλεμος του 21ου Αιώνα: Πώς οι Κυβερνοεπιθέσεις Απειλούν την Οικονομική Αντοχή  και Αποδεκατίζουν τις Επιχειρήσεις

Ο Αόρατος Ψηφιακός Πόλεμος του 21ου Αιώνα: Πώς οι Κυβερνοεπιθέσεις Απειλούν την Οικονομική Αντοχή  και Αποδεκατίζουν τις Επιχειρήσεις

Σε μια εποχή όπου η αβεβαιότητα έχει γίνει η νέα κανονικότητα, η επιχειρησιακή ανθεκτικότητα (business resilience) δεν αποτελεί πλέον πολυτέλεια αλλά βασική προϋπόθεση επιβίωσης.

Τεχνολογία
Ελευθέριος Ανδρώνης: Δάκρυσε όλη η Ελλάδα με τον απαρηγόρητο τσοπάνη – Σκοτώνουμε τα πρόβατά μας για να μας ταΐσουν «πολτό» πολυεθνικών

Δάκρυσε όλη η Ελλάδα με τον απαρηγόρητο τσοπάνη – Σκοτώνουμε τα πρόβατά μας για να μας ταΐσουν «πολτό» πολυεθνικών

Το ελληνικό κράτος αφανίζει με αδίστακτο τρόπο το ζωικό κεφάλαιο της χώρας - «Είναι σαν να μας σκοτώνουν τα παιδιά μας ένα - ένα...»

Ελευθέριος Ανδρώνης
Κοινωνία: Στρατηγική έκθεση – βόμβα από Τραμπ: Η ΕΕ αυτοκτονεί διαγράφοντας τον πολιτισμό της – Σε 20 χρόνια θα αφανιστεί αν συνεχίσει έτσι

Στρατηγική έκθεση – βόμβα από Τραμπ: Η ΕΕ αυτοκτονεί διαγράφοντας τον πολιτισμό της – Σε 20 χρόνια θα αφανιστεί αν συνεχίσει έτσι

Κάλεσμα προς τα πατριωτικά κόμματα πραγματοποιούν οι ΗΠΑ, αλλιώς «σε λίγες δεκαετίες οι ευρωπαίοι θα γίνουν μειοψηφία στις χώρες τους»

Κοινωνία
Κοινωνία: Ποια Ελλάδα θέλουμε;

Ποια Ελλάδα θέλουμε;

Θέλουμε έναν πολίτη που ελέγχει την τεχνολογία ή μια τεχνολογία που ελέγχει τον πολίτη;

Κοινωνία
Κοινωνία: Γαλαντόμος ο Βασίλης Κικίλιας: «Δέχομαι τη διαμαρτυρία των αγροτών αλλά να πάνε στην άκρη του δρόμου»

Γαλαντόμος ο Βασίλης Κικίλιας: «Δέχομαι τη διαμαρτυρία των αγροτών αλλά να πάνε στην άκρη του δρόμου»

Απίστευτες δηλώσεις - Ο Βασίλης Κικίλιας κάνει τη... χάρη στους αγρότες να διαδηλώσουν αλλά τους λέει να κάνουν στην... άκρη για να μην ενοχλούν

Κοινωνία
Κοινωνία: Θεσσαλονίκη: Ανάπηρος έχτισε ράμπα μόνος του και έδειξε τι σημαίνει να είσαι ΑμεΑ στην τριτοκοσμική Ελλάδα

Θεσσαλονίκη: Ανάπηρος έχτισε ράμπα μόνος του και έδειξε τι σημαίνει να είσαι ΑμεΑ στην τριτοκοσμική Ελλάδα

Τη δουλειά που όφειλε να κάνει ο δήμος εδώ και χρόνια, την έκανε με μια ακτιβιστική πράξη ο Κωσταντίνος Τσιφτσόπουλος

Κοινωνία
Κοινωνία: Εξοργιστικό: Χάρτης της Κομισιόν δείχνει τα Δωδεκάνησα και τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου με τα χρώματα της Τουρκίας!

Εξοργιστικό: Χάρτης της Κομισιόν δείχνει τα Δωδεκάνησα και τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου με τα χρώματα της Τουρκίας!

Τον κατάπτυστο χάρτη που κυκλοφορεί σε επίσημο φυλλάδιο, κατήγγειλε ο ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Γιάννης Μανιάτης

Κοινωνία
Κοινωνία: Κάλεσμα στους αγρότες από τη Μαρία Καρυστιανού: «Ίδια η ρίζα του κακού για Τέμπη και ΟΠΕΚΕΠΕ  –  Όλοι μαζί μέχρι τη δικαίωση!»

Κάλεσμα στους αγρότες από τη Μαρία Καρυστιανού: «Ίδια η ρίζα του κακού για Τέμπη και ΟΠΕΚΕΠΕ – Όλοι μαζί μέχρι τη δικαίωση!»

«Οι πολιτικοί υπεύθυνοι παραμένουν ΠΑΝΤΑ εκτός κάδρου, ΑΤΙΜΩΡΗΤΟΙ!, προστατευμένοι από το άρθρο 86»

Κοινωνία
Ελευθέριος Ανδρώνης: Άρχισαν να διαφημίζουν τις «ευτυχισμένες» φυλακές του μέλλοντος – Τα Γιάννενα παρουσιάζονται ως πόλη των 15 λεπτών!

Άρχισαν να διαφημίζουν τις «ευτυχισμένες» φυλακές του μέλλοντος – Τα Γιάννενα παρουσιάζονται ως πόλη των 15 λεπτών!

Τα «κλουβιά» γίνονται θελκτικά εάν έχουν χρυσά κάγκελα - Διαφημίζουν τα Γιάννενα ως την πιο ευτυχισμένη πόλη των 15 λεπτών

Ελευθέριος Ανδρώνης