ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Debate: Πώς «στριμώχτηκε» και βγήκε πάλι εκτεθειμένος ο Κ.Μητσοτάκης για το σκάνδαλο των υποκλοπών

O Αλέξης Τσίπρας και O Νίκος Ανδρουλάκης «πρέσαραν» τον Κ. Μητσοτάκη στο debate, όμως ο πρωθυπουργός δεν μπορούσε να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα
Debate: Πώς «στριμώχτηκε» και βγήκε πάλι εκτεθειμένος ο Κ.Μητσοτάκης για το σκάνδαλο των υποκλοπών

Παρά το γεγονός ότι το χθεσινό debate διεξήχθη σε όσο το δυνατόν πιο «αποστειρωμένο» και ασφαλές περιβάλλον για τον πρωθυπουργό, κάθε αντικειμενικός τηλεθεατής κατάλαβε πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης στριμώχτηκε στη «γωνία», κυρίως με το ζήτημα των υποκλοπών. Και αυτό έχει την ιδιαίτερη αξία του, καθότι σε αυτές τις εκλογές το ποσοστό των αναποφάσιστων είναι μεγαλύτερο από κάθε άλλη φορά, οπότε οι άβολες στιγμές του πρωθυπουργού που όλη η Ελλάδα είδε στο debate, ενδέχεται να του κοστίσουν σε σημαντικό βαθμό.

Το σκάνδαλο των υποκλοπών είναι άλλωστε «δεμένο» και πιστοποιημένο από τόσες μεριές (εντός και εκτός συνόρων) που με κανέναν τρόπο δεν θα μπορούσε να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα ο πρωθυπουργός, και το μόνο που του έμενε ήταν να περάσει τη διαδικασία του debate όσο γινόταν με λιγότερες απώλειες.

Πράγμα που δεν το κατάφερε, διότι ο Αλέξης Τσίπρας και ο Νίκος Ανδρουλάκης, έστω και με τη διαδικασία των παράλληλων μονολόγων, «σφυροκόπησαν» τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τον έκαναν να πάρει θέση απολογούμενου, που όμως αρκέστηκε σε γενικότητες και υπεκφυγές, και δεν έπεισε σε καμία περίπτωση τον κόσμο.

Συγκεκριμένα, ο Αλέξης Τσίπρας σχολίασε: «Ας δώσει ο κ. Μητσοτάκης κάποιες εξηγήσεις για την παρακολούθηση του κ. Ανδρουλάκη. Ας μας πει αν είναι επικίνδυνος. Εγώ απευθύνομαι στις προοδευτικές δυνάμεις και λέω ότι το πρώτο με το τρίτο κόμμα μπορεί να φτιάξει κυβέρνηση που θα δώσει ανάσα στα νοικοκυριά. Είναι φυσιολογικό να υπάρχει ανταγωνισμός σε κόμματα με συγκλίσεις προγραμματικές. Άκουσα τον κ. Κουτσούμπα να λέει ότι δεν είναι όλοι ίδιοι. Αυτός που είναι πρώτος θα έχει τον πρώτο λόγο.

Πώς θα συνεργαστώ με κάποιον που μπορεί να είναι επικίνδυνος για την χώρα», διερωτήθηκε ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ, σχολιάζοντας την παρακολούθηση του Νίκου Ανδρουλάκη. «Για ποιο λόγο παρακολουθούνταν ο αρχηγός του στρατεύματος; Αδιανόητα πράγματα τη στιγμή που το Ευρωκοινοβούλιο λέει ότι ενορχηστρωτής ήταν ο ίδιος πρωθυπουργός», κατέληξε.

Σε ακόμα πιο δυναμική κριτική προχώρησε ο Νίκος Ανδρουλάκης, γιατί βέβαια το θέμα τον αφορά και προσωπικά:

«Έχω αγωνιστεί για τα εθνικά θέματα και έχω σταθερή στάση. Κάθε πολίτης έχει καταλάβει ότι δεν αποτελούσα κίνδυνο για την δημοκρατία. Αποτελούσα κίνδυνο για τη Νέα Δημοκρατία. Να πάνε στην φυλακή όσοι συνέθεσαν αυτό το παρακράτος», ανέφερε για τις υποκλοπές.

Μπροστά σε αυτά τα θέματα που έθεσαν οι πολιτικοί αρχηγοί, ο Κυριάκος Μητσοτάκης προσπάθησε να δώσει προσεκτικές απαντήσεις που τελικά όμως τον εξέθεσαν ακόμα περισσότερο. Αρχικά, παραδέχθηκε για πρώτη φορά πως το θέμα των υποκλοπών είναι «σκάνδαλο», καθότι χρησιμοποίησε αυτήν ακριβώς την λέξη. Ακόμα, είπε πως αυτή η υπόθεση είναι «σκιά για την κυβέρνηση μας». Μέχρι τώρα, η κυβερνητική γραμμή ήταν να υποβαθμίζεται με ποικίλους τρόπους το ζήτημα, και να μην χαρακτηρίζεται ως σκάνδαλο άλλα ως «υπόθεση υποκλοπών». Πέρασαν μήνες επί μηνών που στην κυβέρνηση κρύβονταν πίσω από το δάχτυλο τους, μέχρι να αρχίσουν να παραδέχονται τα αίσχη που έγιναν μέσω της ΕΥΠ.

Επίσης, ο πρωθυπουργός παραδέχθηκε ότι ο Νίκος Ανδρουλάκης «δεν αποτελεί κανένα κίνδυνο για την εθνική ασφάλεια» για να συμπληρώσει ότι «δεν έπρεπε ποτέ να βρίσκεται υπό καθεστώς παρακολούθησης». Έφτασε, μάλιστα, στο σημείο να προσθέσει ότι οι εξηγήσεις που δόθηκαν από τους Π. Κοντολέοντα και Γρ. Δημητριάδη «δεν ήταν επαρκείς».

Τα όσα είπε ο πρωθυπουργός έρχονται σε πλήρη ασυμφωνία με το αρχικό αφήγημα του, τότε που οδηγούσε σε παραίτηση Κοντολέοντα και Δημητριάδη, και ο ίδιος έλεγε πως δεν… γνώριζε τίποτα για την παρακολούθηση Ανδρουλάκη, παρά το ότι η ΕΥΠ βρισκόταν υπό την άμεση εποπτεία του. Και το θέμα είναι πως είτε ήξερε – είτε δεν ήξερε για την παρακολούθηση Ανδρουλάκη, και τα δύο σενάρια τον καθιστούν αντίστοιχα, είτε επικίνδυνο για τη δημοκρατία, είτε επικίνδυνο λόγω ανικανότητας.

Και βέβαια ο πρωθυπουργός δεν έδωσε καμία απάντηση για ποιο λόγο παρακολουθούνταν ο Αρχηγός του Στρατού, ο Κωστής Χατζηδάκης και η μισή κυβέρνηση. Με λίγα λόγια οι απαντήσεις που έδωσε ο Κ. Μητσοτάκης σχετικά με το σκάνδαλο των υποκλοπών εξελίχθηκαν σε Βατερλώ, με ξεκάθαρους νικητές τον Ν.Ανδρουλάκη και τον Α.Τσίπρα, που απλά έθεσαν τα αυτονόητα ερωτήματα.

Όσο και αν ο κ. Μητσοτάκης προσπάθησε να δώσει μια εικόνα «μετανοημένου» πολιτικού που κάνει την αυτοκριτική του για τα «λάθη» που έγιναν, την ουσία του ζητήματος δεν την ακούμπησε και συνέχισε να βρίσκεται εκτεθειμένος γιατί – πολύ απλά – καμία δικαιολογία δεν θα μπορούσε να ξεπλύνει τον «λεκέ» του σκανδάλου των υποκλοπών.

Διαβάσατε το άρθρο με τίτλο «Debate: Πώς «στριμώχτηκε» και βγήκε πάλι εκτεθειμένος ο Κ.Μητσοτάκης για το σκάνδαλο των υποκλοπών», όπου αναφέρθηκαν τα παρακάτω #tags (ετικέτες). Για σχετικά άρθρα επιλέξτε #tag.
Post on Facebook Post on X (Twitter) Post on LinkEdin Send this post with WhatsApp Send this post with Viber E-mail Post
Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Παντελής Λαμψιώτης

Αρθρογραφεί στο Sportime.GR και είναι συντάκτης του άρθρου αυτού.