ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Δολοφονία Καραϊβάζ: 4 χρόνια από το έγκλημα που παραμένει ατιμώρητο – «Η δικαιοσύνη έχει καθυστερήσει. Βασικά στοιχεία καταστράφηκαν. Οι ύποπτοι αθωώθηκαν»

Έξι διεθνείς οργανώσεις για την ελευθερία των ΜΜΕ τιμούν τη μνήμη του Έλληνα δημοσιογράφου και καταγγέλλουν το πέπλο συγκάλυψης
Δολοφονία Καραϊβάζ: 4 χρόνια από το έγκλημα που παραμένει ατιμώρητο – «Η δικαιοσύνη έχει καθυστερήσει. Βασικά στοιχεία καταστράφηκαν. Οι ύποπτοι αθωώθηκαν»

Τέσσερα χρόνια συμπληρώθηκαν από την τραγική μέρα που σόκαρε το πανελλήνιο και έπνιξε στο αίμα την έννοια της ελεύθερης δημοσιογραφίας στην Ελλάδα. Ήταν η μέρα που ο γνωστός αστυνομικός ρεπόρτερ Γιώργος Καραϊβάζ έπεσε νεκρός σε δολοφονική ενέδρα, μόλις λίγα μέτρα μακριά από το σπίτι του στον Άλιμο. Οι δολοφόνοι ήταν 2 άτομα που επέβαιναν σε ένα μαύρο σκούτερ, οι οποίοι πλησίασαν με αστραπιαίες κινήσεις τον δημοσιογράφο και τον πυροβόλησαν 10 φορές.

Από τότε χύθηκε άπειρο μελάνι, έγιναν πολλά ρεπορτάζ και έρευνες, ειπώθηκαν «παχιά» πολιτικά λόγια, αλλά τελικά το έγκλημα παρέμεινε στο σκοτάδι. Και η μεγάλη πληγή της δημοσιογραφίας εξακολουθεί να είναι χαίνουσα, με τη χώρα μας να θεωρείται πλέον κάτι σαν «Κολομβία» της Ευρώπης όπου συμβαίνουν σοκαριστικά εγκλήματα κατά δημοσιογράφων, τα οποία ποτέ δεν τιμωρούνται.

Η δολοφονία Καραϊβάζ συνδέθηκε από την πρώτη στιγμή με τη σκοτεινή δράση του οργανωμένου εγκλήματος, της λεγόμενης Greek Mafia. Ο δημοσιογράφος φέρεται να ήταν αποφασισμένος να προβεί σε αποκαλύψεις για το μεγάλο αφεντικό του υποκόσμου, αλλά και το ντόμινο δολοφονιών που σχετίζονταν με άτομα από τον κόσμο της νύχτας.

Σκοτάδι και αδιέξοδο

Η κοινή γνώμη είχε εισπράξει με ανακούφιση τη σύλληψη 2 υπόπτων, πιστεύοντας τις – για άλλη μια φορά κούφιες – υποσχέσεις του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, ο οποίος διαβεβαίωνε ότι οι δολοφόνοι θα βρεθούν. Με την ίδια έπαρση πανηγύριζε και ο επόμενος υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Τάκης Θεοδωρικάκος, αλλά για άλλη μια φορά οι υποσχέσεις έπεσαν στο κενό. Οι δύο κατηγορούμενοι που προφυλακίστηκαν, τελικά κρίθηκαν από το Δικαστήριο αθώοι λόγω αμφιβολιών.

Από τότε η υπόθεση έχει βαλτώσει και δεν υπάρχει καμία εξέλιξη στην έρευνα. Η οικογένεια του δημοσιογράφου εξάντλησε όλα τα διαθέσιμα ένδικα μέσα για να βρει την πολυπόθητη δικαίωση, αλλά η ελληνική δικαιοσύνη τους έφερε σε αδιέξοδο. Το μόνο που απομένει είναι η προσφυγή της οικογένειας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, ώστε να διερευνηθεί αν η ελληνική δικαιοσύνη έλαβε υπόψιν όλα τα διαθέσιμα στοιχεία, όταν αθώωσε τους 2 κατηγορούμενους.

«Κραυγαλέα ατιμωρησία» 

Τα διεθνή παρατηρητήρια που ασχολούνται με τις παραβιάσεις της ελευθερίας του Τύπου, έχουν πάντοτε ψηλά στη καταγγελτική δράση τους την αποτρόπαιη δολοφονία του Γιώργου Καραϊβάζ. Με αφορμή τα 4 χρόνια από το έγκλημα, οι Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα (RSF) και άλλες συνεργαζόμενες οργανώσεις προχώρησαν σε κοινή δήλωση ζητώντας από τις ελληνικές Αρχές να εντείνουν τις προσπάθειές τους προκειμένου να χυθεί άπλετο φως σε αυτή την τόσο σκοτεινή υπόθεση.

Ο συντονιστικός θεσμός αυτής της κοινής δήλωσης ήταν το Media Freedom Rapid Response (MFRR), που αποτελεί ένα πανευρωπαϊκό παρατηρητήριο που εντοπίζει, παρακολουθεί και ασκεί ενέργειες για παραβιάσεις ελευθερίας του Τύπου και των μέσων ενημέρωσης στα κράτη μέλη της ΕΕ και στις υποψήφιες χώρες. Έξι διεθνείς οργανώσεις που μάχονται για την ελευθερία της δημοσιογραφίας, υπογράφουν τη σχετική δήλωση με αφορμή την τέταρτη επέτειο της δολοφονίας του Γιώργου Καραϊβάζ.

«Αν και παραμένει μια από τις πιο βίαιες πράξεις κατά της δημοσιογραφίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, το έγκλημα παραμένει άλυτο και η έρευνα έχει σταματήσει», επισημαίνουν οι Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα (RSF), ενώ το MFRR στη σχετική του ανάρτηση τονίζει: «Η δικαιοσύνη έχει σταματήσει. Βασικά στοιχεία καταστράφηκαν. Οι ύποπτοι αθωώθηκαν».

«Τέσσερα χρόνια και δύο αθωωτικές αποφάσεις μετά, η ποινική έρευνα για την άγρια ​​δολοφονία του δημοσιογράφου Γιώργου Καραϊβάζ πρέπει επειγόντως να επανέλθει σε σωστή τροχιά. Οι ελληνικές Αρχές πρέπει να εντείνουν τις προσπάθειές τους για να βάλουν τέλος σε αυτή την κραυγαλέα ατιμωρησία, σε μια υπόθεση που έχει αναγνωριστεί ως δημοσιογραφική δολοφονία και μια από τις πιο βίαιες επιθέσεις κατά της ελευθερίας του Τύπου στην Ευρωπαϊκή Ένωση τα τελευταία χρόνια», δήλωσε Paul Szalai, επικεφαλής του βαλκανικού γραφείου των RSF.

Η υπόθεση της δολοφονίας του Γιώργου Καραϊβάζ είναι ακόμα μια βαριά σκιά που σκεπάζει την ελληνική δημοκρατία, και ένας από τους πολλούς λόγους που τα τελευταία χρόνια το κοινό περί δικαίου αίσθημα έχει καταβαραθρωθεί, ενώ παγιώνεται η αίσθηση ότι τα ηνία αυτής της χώρας ανήκουν στο παρακράτος και τη μαφία…

Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
ExtraTime: Στο επίκεντρο της Ε.Ε. τα νησιά: Τουριστική πολιτική με νησιωτική ταυτότητα ζητά η Ελλάδα

Στο επίκεντρο της Ε.Ε. τα νησιά: Τουριστική πολιτική με νησιωτική ταυτότητα ζητά η Ελλάδα

Ο Ηλίας Κικίλιας, γενικός διευθυντής του ΙΝΣΕΤΕ, έθεσε το θέμα της νησιωτικότητας στον τουρισμό στο επίκεντρο της ευρωπαϊκής πολιτικής, σε εκδήλωση στις Βρυξέλλες υπό τον Βαγγέλη Μεϊμαράκη.

ExtraTime
ExtraTime: Απαλλαγή από ΦΠΑ: Γιατί παραμένει ανενεργή μια τόσο σημαντική διάταξη για τις μικρές επιχειρήσεις;

Απαλλαγή από ΦΠΑ: Γιατί παραμένει ανενεργή μια τόσο σημαντική διάταξη για τις μικρές επιχειρήσεις;

Το ΥΠΟΙΚ φέρνει με νόμο την απαλλαγή μικρών επιχειρήσεων από τον ΦΠΑ, όμως η εφαρμογή της μένει στα χαρτιά — με εμπόδια, γραφειοκρατία και παράλογες προϋποθέσεις.

ExtraTime
Κοινωνία: Αμαλιάδα: Μητρότητα, προδοσία και θάνατος

Αμαλιάδα: Μητρότητα, προδοσία και θάνατος

Φέρεται να δολοφόνησε τρία βρέφη – δύο δικά της και ένα παιδί φίλης της – και να αποπειράθηκε να δολοφονήσει μία ενήλικη γυναίκα, επίσης φίλη της, όταν ακόμη ήταν ανήλικη.

Κοινωνία
Ελευθέριος Ανδρώνης: Απόφαση – σταθμός στις ΗΠΑ αναγνωρίζει το δικαίωμα στους γονείς να προστατεύουν τα παιδιά τους από τη ΛΟΑΤΚΙ+ προπαγάνδα στα σχολεία

Απόφαση – σταθμός στις ΗΠΑ αναγνωρίζει το δικαίωμα στους γονείς να προστατεύουν τα παιδιά τους από τη ΛΟΑΤΚΙ+ προπαγάνδα στα σχολεία

Μια απόφαση - καταλύτης για το Αμερικανικό κράτος έρχεται να βάλει τέλος στον woke «γενιτσαρισμό» στον χώρο της δημόσιας εκπαίδευσης

Ελευθέριος Ανδρώνης
ExtraTime: Πε και παι…

Πε και παι…

Πέσε και παίρνε Έλληνα. Έχουμε καταντήσει να έχουμε τους πολιτικούς που μας αξίζουν.

ExtraTime
Κοινωνία: Σερβία: Οι φοιτητές «σαρώνουν» την κυβέρνηση – Στους δρόμους για τα δικά τους «Τέμπη»

Σερβία: Οι φοιτητές «σαρώνουν» την κυβέρνηση – Στους δρόμους για τα δικά τους «Τέμπη»

Μετά την τραγωδία στον σιδηροδρομικό σταθμό του Νοεμβρίου, η φοιτητική οργή διογκώθηκε και πλέον απειλεί ευθέως την κυβέρνηση Βούτσιτς. Μαζικές κινητοποιήσεις, αποκλεισμοί δρόμων και άγρια επεισόδια στο Βελιγράδι.

Κοινωνία
Κοινωνία: Η Θεία Λειτουργία «μιλά» και στη νοηματική: Μια πράξη αγάπης και σεβασμού

Η Θεία Λειτουργία «μιλά» και στη νοηματική: Μια πράξη αγάπης και σεβασμού

Ο πατήρ Ιωάννης Καραμούζης διακονεί το Ευαγγέλιο με τρόπο μοναδικό: αποδίδει τη Θεία Λειτουργία και το θείο μήνυμα στη νοηματική γλώσσα, για ανθρώπους με προβλήματα ακοής. Με πίστη, εκπαίδευση και, κυρίως, βαθιά αγάπη για τον συνάνθρωπο, προσφέρει μια πολύτιμη γέφυρα επικοινωνίας.

Κοινωνία
Κοινωνία: Διπλωματία – φιάσκο στη Λιβύη με τον Γεραπετρίτη να μην κερδίζει τίποτα χειροπιαστό ενώ η Κρήτη «βουλιάζει» από λαθρομετανάστες

Διπλωματία – φιάσκο στη Λιβύη με τον Γεραπετρίτη να μην κερδίζει τίποτα χειροπιαστό ενώ η Κρήτη «βουλιάζει» από λαθρομετανάστες

Σκούρα τα πράγματα στις διμερείς επαφές με Λιβύη - «Σουρωτήρι» η Κρήτη παρά τις φρεγάτες που υποτίθεται θα απέτρεπαν τις ροές μεταναστών

Κοινωνία
Κοινωνία: Μαρία Καρυστιανού: Κατέθεσε τη «φωνή του λαού» στη Βουλή με το ψήφισμα 1,3 εκατ. υπογραφών – «Η ατιμωρησία δεν συνάδει με τη Δημοκρατία»

Μαρία Καρυστιανού: Κατέθεσε τη «φωνή του λαού» στη Βουλή με το ψήφισμα 1,3 εκατ. υπογραφών – «Η ατιμωρησία δεν συνάδει με τη Δημοκρατία»

Η Μαρία Καρυστιανού μετέφερε το μαζικό αίτημα των πολιτών να πάψει το καθεστώς ατιμωρησίας, την ίδια μέρα που ο Κώστας Αχ. Καραμανλής παρακάμπτει προκλητικά την Προανακριτική

Κοινωνία