ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Δολοφονία οπαδού ΑΕΚ: «Ο Άλκης έγινε Μιχάλης, ο Μιχάλης θα ονομαστεί κάπως αλλιώς», έγραψε ο Ανδρέας Δημάτος

Αναλυτικά όσα έγραψε ο πρώην διευθυντής επικοινωνίας της ΠΑΕ ΑΕΚ
Δολοφονία οπαδού ΑΕΚ: «Ο Άλκης έγινε Μιχάλης, ο Μιχάλης θα ονομαστεί κάπως αλλιώς», έγραψε ο Ανδρέας Δημάτος

Δολοφονία οπαδού ΑΕΚ: Ο Ανδρέας Δημάτος έκανε ανάρτηση αναφορικά με το φονικό στη Νέα Φιλαδέλφεια που έχει συγκλονίσει την κοινή γνώμη.

Ο πρώην διευθυντής επικοινωνίας της ομάδας παραλλήλισε τη νέα τραγωδία με τον χαμό του Άλκη Καμπανού και υποστήριξε ότι η UEFA θα έπρεπε να έχει ήδη αποβάλλει την Ντιναμό Ζάγκρεμπ από τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις.

Αναλυτικά:

«Ο Άλκης που έγινε Μιχάλης και ο Μιχάλης που θα ονομαστεί κάπως αλλιώς και οι ευχές για το τελευταίο αίμα, που δεν έχουν το παραμικρό νόημα και την παραμικρή αξία… Γιατί δεν πρόκειται να πραγματοποιηθούν!

Όπως ελάχιστη σημασία έχουν οι ανακοινώσεις καταδίκης, οι παραιτήσεις, οι ΕΔΕ, το αν το ματς αναβλήθηκε ή όχι, το πότε θα γίνει, οι συνήθεις κραυγές για τους υπεύθυνους, τα συγκινητικά ποστ συμπαράστασης, τα αναμμένα κεριά, τα δάκρυα ή πολύ περισσότερο ακόμα και ο τσακωμός για το ποιος φταίει πάνω από το άψυχο σώμα ενός νέου παιδιού.

Απόλυτα λογική η κατακραυγή για το απίστευτο φιάσκο της ΕΛ.ΑΣ., μπορώ εύκολα να κατανοήσω όσους υποστηρίζουν ότι η UEFA εντός ή εκτός των ορίων της δικαιοδοσίας της θα έπρεπε να έχει ήδη αποβάλλει την Ντινάμο Ζάγκρεμπ από τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις (αρκεί να έχουμε πάντα την ίδια άποψη σε όλες τις ανάλογες περιπτώσεις και για όσους κατά καιρούς έχουν εμπλακεί), συμφωνώ απόλυτα με όσους κανονικούς φιλάθλους δεν έχουν πλέον κανένα ενδιαφέρον για την έκβαση μίας ποδοσφαιρικής αναμέτρησης, που βάφτηκε ήδη με το αίμα ενός αθώου παιδιού, που έπινε την μπύρα του στην περιοχή του γηπέδου της αγαπημένης του ομάδας.

Σε αυτές τις περιπτώσεις καλύτερη είναι η σιωπή και η αυτοκριτική. Το ιδανικό για όλους εμάς που με τον ένα ή τον άλλο τρόπο εμπλεκόμαστε με αυτό που λέγεται αθλητισμός και ποδόσφαιρο είναι να κοιτάξουμε μέσα μας. Να αναρωτηθούμε το τι ο καθένας από εμάς δεν έχει κάνει σωστά. Το τι ο καθένας από εμάς έχει συνειδητά ή μη ανεχθεί να γίνεται γύρω του. Το τι έχουμε θεωρήσει φυσιολογικό, ενώ δεν είναι. Το αν έπρεπε να μας ενοχλήσουν συμπεριφορές, που δεν μας ενόχλησαν. Το αν επιδιώξαμε ακραίες αντιδράσεις προς το συμφέρον της αγαπημένης μας ομάδας… Δεν χρειάζεται να οπλιστήκαμε με ένα καδρόνι, αρκεί και το… «μην με ανακατεύετε εμένα με αυτά, όλοι τα ξέρουμε, αλλά σιγά μην μπλέξω»…

Να αναλογιστούμε τις δικές μας ευθύνες. Αν έστω και μια φορά έχουμε παρασυρθεί από το συναίσθημα του μίσους για τον αντίπαλο και έχουμε χάσει το πραγματικό νόημα αυτού που αγαπάμε και απολαμβάνουμε, αν έχουν υπάρξει φορές που έστω και φραστικά έχουμε ξεπεράσει τα όρια, αν έχουμε διαχωρίσει ή διαχωρίζουμε ακόμα και σήμερα τους ανθρώπους με κριτήριο την ομάδα που υποστηρίζουν, αν έχουμε καταδικάσει τον τυφλό φανατισμό ακόμα και όταν έχει καλλιεργηθεί από την ομάδα μας, αν αποστρεφόμαστε βαθιά μέσα μας την όποια μορφή βίας απ’ όπου κι αν προέρχεται, αν έχουμε νιώσει το ίδιο για τον Μιχάλη, για τον Άλκη, για το κάθε παιδί που δεν επέστρεψε στο σπίτι του στο βωμό του δήθεν οπαδισμού, που κρύβει μέσα του άσχετες με το ποδόσφαιρο ακραίες παραβατικές συμπεριφορές. Γιατί και σε αυτή την περίπτωση δεν μιλάμε για οπαδική βία αλλά για στυγερή δολοφονία.

Ο Άλκης, ο Μιχάλης και όσοι δυστυχώς θα ακολουθήσουν είναι λάθος να ταυτιστούν με τις ομάδες που αγάπησαν και υποστήριξαν. Θα είναι πολύ καλύτερο αν η μνήμη τους παραμείνει ζωντανή για να μας δείχνει τον στραβό δρόμο που έχουμε πάρει, έστω κι αν ποτέ δεν έχουμε κρατήσει στο χέρι μας ένα καδρόνι ή μια λεπίδα. Έστω κι αν δεν έχουμε καν φανταστεί τον εαυτό μας ως μέλος μιας ξεκάθαρα εγκληματικής συμμορίας.

Οι ευθύνες υπάρχουν και είναι τεράστιες. Ξεκινάνε από πολύ ψηλά και ακουμπάνε πολλούς από όσους σήμερα κλαίνε απαρηγόρητοι και τοποθετούνται βαρύγδουπα!

Εμείς ας κρατήσουμε το όποιο μικρό μερίδιο μας αναλογεί! Και ας προσπαθήσουμε να το αλλάξουμε με όση δύναμη έχει ο καθένας από εμάς!

Μόνο τότε μπορεί -που δεν γίνεται με τίποτα- να προσφέρουμε παρηγοριά σε όσους δεν θα καταλάβουν ποτέ γιατί δεν θα έχουν ξανά δίπλα τους τα αγαπημένα τους πρόσωπα.

Καλό ταξίδι, Μιχάλη!»

Δολοφονία οπαδού ΑΕΚ: Δείτε ρεπορτάζ

Διαβάσατε το άρθρο με τίτλο «Δολοφονία οπαδού ΑΕΚ: «Ο Άλκης έγινε Μιχάλης, ο Μιχάλης θα ονομαστεί κάπως αλλιώς», έγραψε ο Ανδρέας Δημάτος», όπου αναφέρθηκαν τα παρακάτω #tags (ετικέτες). Για σχετικά άρθρα επιλέξτε #tag.
Post on Facebook Post on X (Twitter) Post on LinkEdin Send this post with WhatsApp Send this post with Viber E-mail Post
Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Βαγγέλης Λάσκαρης

Αρθρογραφεί στο Sportime.GR και είναι συντάκτης του άρθρου αυτού.