ΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΕΕΚΕ: Ακρίβεια – αισχροκέρδεια – κατασχέσεις, γεννούν τον Έλληνα υπερχρεωμένο καταναλωτή!

Καταπέλτης η Ένωση Εργαζομένων Καταναλωτών Ελλάδας (ΕΕΚΕ), εξέδωσε δελτίο Τύπου, θίγοντας το ζοφερό τοπίο που ζουν οι Έλληνες καταναλωτές

Καταπέλτης η Ένωση Εργαζομένων Καταναλωτών Ελλάδας (ΕΕΚΕ), εξέδωσε δελτίο Τύπου, θίγοντας το ζοφερό τοπίο που ζουν οι Έλληνες καταναλωτές
Συντάκτης: Παντελής Λαμψιώτης Χρόνος ανάγνωσης: 4 λεπτά

ΕΕΚΕ: Βιώνοντας τις συνθήκες μιας πολυεπίπεδης κρίσης, στο ζοφερό τοπίο που έχει διαμορφωθεί με τις εφαρμοσμένες πολιτικές της κυβέρνησης, οι πολίτες πλέον νοιώθουν να απειλούνται από πολλαπλά μέτωπα.

Από την μία είναι το σαρωτικό κύμα ακρίβειας που αποψιλώνει τους προϋπολογισμούς του νοικοκυριού. Από την άλλη οι πολίτες αφήνονται απροστάτευτοι μπροστά στο φαινόμενο της αισχροκέρδειας. Και ως αποκορύφωμα αυτού του πρωτόγνωρου αντιλαϊκού κλίματος, οι Έλληνες βλέπουν τις περιουσίες τους να ρίχνονται στην χοάνη του τραπεζικού συστήματος, αφού η αύξηση των κατασχέσεων έχει λάβει εκρηκτικές διαστάσεις, και πλέον δεν υπάρχει κανένα σοβαρό προστατευτικό πλαίσιο που να λειτουργεί υπέρ του πολίτη.

Τις παραμέτρους αυτής της τραγικής κατάστασης, σημειώνει η Ένωση Εργαζομένων Καταναλωτών Ελλάδας (ΕΕΚΕ) της ΓΣΕΕ, η οποία σε σχετικό Δελτίο Τύπου αποκαλύπτει πως «κατακλύζεται καθημερινά από μηνύματα καταναλωτών που είτε καταγγέλλουν αθέμιτες πρακτικές προμηθευτών, είτε διαμαρτύρονται για τον εφιάλτη της ακρίβειας, είτε μας μεταφέρουν την απόγνωσή τους για την τρέχουσα κατάσταση».

Η ΕΕΚΕ σημειώνει χαρακτηριστικά πως στην Ελλάδα δημιουργείται ταχέως ένα φτωχοποιημένο κοινωνικό στρώμα: «Γεννιέται, μ’ άλλα λόγια, ο νέος υπερχρεωμένος Έλληνας, ο οποίος βρίσκεται αντιμέτωπος με δεκάδες οφειλές τις οποίες πλέον δεν μπορεί να καλύψει».

Οι πολίτες βρίσκονται αντιμέτωποι με μια πρωτοφανή υπερχρέωση και οικονομική εξαθλίωση που υπέστησαν τα ελληνικά νοικοκυριά εξαιτίας της υπερ-φορολόγησης ήδη από την εποχή των Μνημονίων. Εν συνεχεία η κρίση της πανδημίας και η ενεργειακή κρίση, ήρθαν να αποτελειώσουν και τα τελευταία ερείπια της μικρομεσαίας τάξης. Ο πολίτης των κατώτερων και μεσαίων εισοδηματικών στρωμάτων, είναι αυτός που μονίμως σηκώνει το δυσανάλογο βάρος του δημόσιου χρέους προς όφελος της εγχώριας ολιγαρχίας.

Οι πλούσιοι γίνονται πλουσιότεροι, οι φτωχοί γίνονται φτωχότεροι και τα «κόκκινα δάνεια» γίνονται βορά των αρπακτικών της αγοράς με τις «πλάτες» της κυβέρνησης, όπως φάνηκε και στο σκάνδαλο Πάτση. Και κάπως έτσι, η αρπαγή της περιουσίας των Ελλήνων προς όφελος των τραπεζών, έχει γίνει ο θλιβερός κανόνας της εποχής.

Όπως σημειώνεται στο Δελτίο Τύπου της ΕΕΚΕ «οι πλειστηριασμοί κατοικιών είναι, πλέον, καθημερινό φαινόμενο, αφού οι τράπεζες και τα funds που απέκτησαν τα δάνεια, επιταχύνουν τις αναγκαστικές διαδικασίες για την είσπραξη απαιτήσεών τους από στεγαστικά και καταναλωτικά δάνεια. Η αύξηση των κατασχέσεων σε ακίνητα αλλά και των κατασχετηρίων σε τραπεζικούς λογαριασμούς έχει λάβει εκρηκτικές διαστάσεις (ήδη στα Ειρηνοδικεία διαπιστώνεται ότι οι κατασχέσεις εις χείρας τρίτων έχουν πολλαπλασιαστεί), ενώ ο καταναλωτής αδυνατεί πλέον να ανταπεξέλθει στις υποχρεώσεις του».

«Η διαφορά με το παρελθόν είναι ότι δεν υπάρχει επαρκές προστατευτικό πλαίσιο (όπως ήταν ο «Νόμος Κατσέλη»), αφού ο νέος Πτωχευτικός Κώδικας είναι προσανατολισμένος στην ικανοποίηση των πιστωτών ενώ και η πλατφόρμα του εξωδικαστικού μηχανισμού ρύθμισης οφειλών, κρίνεται αποτυχημένη».

Αυτό που πρέπει να προσθέσουμε ως στοιχείο και αποτυπώνει το μέγεθος της οικονομικής καταστροφής των λαϊκών στρωμάτων, είναι πως το χρέος (σε ιδιώτες και Δημόσιο) ανέρχεται περίπου στα 243 δισ. ευρώ και αφορά πάνω από 4 εκατομμύρια πολίτες. Δηλαδή αφορά τον μισό οικονομικά ενεργό πληθυσμό της Ελλάδας. Με άλλα λόγια ο ένας στους δύο Έλληνες χρωστάει!

Οι αδιέξοδες και επιζήμιες πολιτικές που ακολουθήθηκαν, έχουν ήδη δημιουργήσει μια γενιά καταχρεωμένων πολιτών, με τα υπερδανεισμένα νοικοκυριά να αυξάνονται με γεωμετρική πρόοδο και από την άλλη το κράτος να μην τους παρέχει καμία προοπτική ώστε να αντιμετωπίσουν αυτήν την οικονομική καταστροφή.

Για να υπάρξει διαφυγή από αυτό το τεράστιο αδιέξοδο των πολιτών, η ΕΕΚΕ προτείνει:

Διαβάστε εδώ ολόκληρο το Δελτίο Τύπου της ΕΕΚΕ

Exit mobile version