ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εγκληματική αμέλεια από το κράτος: Σε άθλια κατάσταση τα σχολεία της Σύρου – Μαθητής τραυματίστηκε από πτώση σοβάδων!

Σε ετοιμόρροπα κτήρια διακινδυνεύουν τις ζωές τους μαθητές και καθηγητές - Με έναν σεισμό κινδυνεύουμε να ζήσουμε νέα «Τέμπη» στα ακατάλληλα σχολεία!
Εγκληματική αμέλεια από το κράτος: Σε άθλια κατάσταση τα σχολεία της Σύρου – Μαθητής τραυματίστηκε από πτώση σοβάδων!

Σχολεία: Σε άθλια κατάσταση εξακολουθούν να βρίσκονται τα κτήρια σχολείων σε όλη την Ελλάδα, με την κυβέρνηση και τους φορείς αυτοδιοίκησης να σφυρίζουν αδιάφορα και χιλιάδες μαθητές να παίζουν καθημερινά «κορώνα – γράμματα» τη σωματική ακεραιότητά τους, γιατί από στιγμή σε στιγμή μπορεί να τους έρθει το ταβάνι στο κεφάλι.

Εικόνες ντροπής που θυμίζουν δημόσια κτήρια μιας τριτοκοσμικής χώρας, ήρθαν στη δημοσιότητα από τη Σύρο, όπου τα Λύκεια που βρίσκονται στην περιοχή Λιβάδια του Μάννα, βρίσκονται σε κατάσταση κατάρρευσης! Ενδεικτικό της επικινδυνότητας των κτηρίων, είναι το περιστατικό που συνέβη την περασμένη Παρασκευή, με ένα μαθητή να μεταφέρεται στο νοσοκομείο, μετά από πτώση σοβάδων επάνω του, τη στιγμή που είχε βγει για διάλειμμα!

Όπως φαίνεται και στις εξωφρενικές φωτογραφίες που δημοσίευσε το cycladeslive.gr, στον προαύλιο χώρο υπάρχουν ρηγματωμένες κολώνες, αποκολλημένοι σοβάδες και σημεία που τα ταβάνια έχουν «ξεγυμνωθεί» αποκαλύπτοντας τον εσωτερικό οπλισμό τους από σκουριασμένα σίδερα! Σύμφωνα με το κυκλαδίτικο μέσο, χθες μετέβη άνθρωπος του δήμου στο σχολείο και έριχνε με… κοντάρι ό,τι έπεφτε από τους τοίχους. Το τραγικό είναι ότι σε αυτό το ερείπιο, τα μαθήματα συνεχίζουν να γίνονται κανονικά, με καθημερινό κίνδυνο της ζωής των μαθητών και των εκπαιδευτικών!

Δεν έχουν περάσει παρά μερικοί μήνες όταν ο γνωστός σεισμολόγος, Άκης Τσελέντης, κατήγγειλε το γεγονός ότι στην Ελλάδα λειτουργούν ακατάλληλα σχολεία – «φέρετρα» που με έναν μικρής έντασης σεισμό μπορούν να γίνουν παγίδα θανάτου για εκατοντάδες παιδιά. Μάλιστα είχε υποδείξει φωτογραφίες από ένα ετοιμόρροπο σχολείο στη Χίο, λέγοντας ότι αν δεν γίνει έλεγχος στατικότητας στα πολλά προβληματικά σχολεία της Ελλάδας, μπορεί να θρηνήσουμε νέα «Τέμπη».

Δυστυχώς τίποτα δεν έχει αλλάξει από τότε. Βρέχει… σοβάδες σε κεφάλια μαθητών, γιατί η ασφάλειά τους αντιμετωπίζεται ως «περιττό κόστος». Η κυβέρνηση αντιμετωπίζει τους μαθητές δημόσιων σχολείων ως παιδιά «κατώτερου θεού». Το θέμα των κτηριακών υποδομών των σχολείων μπορεί να έχει περάσει μεν στους Δήμους, άλλα δεν νοείται σοβαρό υπουργείο Παιδείας να ανέχεται έστω και μια μέρα λειτουργίας τέτοιων άθλιων κτηρίων. Και από την πλευρά τους πολλοί Δήμοι προτιμούν να ξοδεύουν τα κονδύλια για ένα σωρό άλλες υποθέσεις ήσσονος σημασίας, από το να εξασφαλίσουν ασφαλή σχολική στέγη στα παιδιά του τόπου τους.

Έχουμε να κάνουμε με μια ακόμα περίπτωση εγκληματικής αμέλειας, όπου μαθητές στεγάζονται σε κτήρια που μπορούν ανά πάσα στιγμή να καταρρεύσουν (ακόμα και από έναν μικρό σεισμό). Και παράλληλα έχουμε τις δημοτικές αρχές, άλλα και το υπουργείο Παιδείας να παραμένουν απαθείς θεατές αυτού του αίσχους.

Δείτε τις εικόνες ντροπής:

Διαβάσατε το άρθρο με τίτλο «Εγκληματική αμέλεια από το κράτος: Σε άθλια κατάσταση τα σχολεία της Σύρου – Μαθητής τραυματίστηκε από πτώση σοβάδων!», όπου αναφέρθηκαν τα παρακάτω #tags (ετικέτες). Για σχετικά άρθρα επιλέξτε #tag.
Post on Facebook Post on X (Twitter) Post on LinkEdin Send this post with WhatsApp Send this post with Viber E-mail Post
Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Παντελής Λαμψιώτης

Αρθρογραφεί στο Sportime.GR και είναι συντάκτης του άρθρου αυτού.