ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Eμβόλιο AstraZeneca: Πώς θα επισπεύσεις τη 2η δόση από τους 3 στους 2 μήνες (vids)

Άνοιξε η πλατφόρμα για την ηλικιακή ομάδα 30-39 ετών προκειμένου να εμβολιαστεί κατά του κορονοϊού με το Eμβόλιο AstraZeneca.  Τα αποθέματα που έχουν απομείνει για το εμβόλιο AstraZeneca είναι μεγάλα από τις προηγούμενες ηλικιακές ομάδες, καθώς ήταν διατακτικές στο να το κάνουν. Γενικότερα μέσα στη Μεγάλη Εβδομάδα θα ανοίξει η πλατφόρμα και για τις ηλικιακές...
Eμβόλιο AstraZeneca: Πώς θα επισπεύσεις τη 2η δόση από τους 3 στους 2 μήνες (vids)

Άνοιξε η πλατφόρμα για την ηλικιακή ομάδα 30-39 ετών προκειμένου να εμβολιαστεί κατά του κορονοϊού με το Eμβόλιο AstraZeneca. 

Τα αποθέματα που έχουν απομείνει για το εμβόλιο AstraZeneca είναι μεγάλα από τις προηγούμενες ηλικιακές ομάδες, καθώς ήταν διατακτικές στο να το κάνουν. Γενικότερα μέσα στη Μεγάλη Εβδομάδα θα ανοίξει η πλατφόρμα και για τις ηλικιακές ομάδες ως 49 ετών, οι οποίες επίσης θα εμβολιαστούν με το AstraZeneca.

Μάλιστα όπως έγινε γνωστό από τη Μεγάλη Πέμπτη όσοι θέλουν θα έχουν τη δυνατότητα να επισπεύσουν τη 2η δόση στο εμβόλιο της AstraZeneca από τους 3 μήνες στους 2 μήνες. Να διευκρινίσουμε ωστόσο ότι η μέγιστη αποτελεσματικότητα του εμβολίου επιτυγχάνεται στους 3 μήνες.

Ωστόσο η Επιτροπή Εμβολιασμών ενέκρινε τη δυνατότητα ώστε κάποιος να μπορεί να επισπεύσει εμβολιασμό του στη  2η δόση στο εμβόλιο AstraZeneca.

Όπως αναφέρει το news4health.gr η Επιτροπή αποφάσισε πρόσφατα για το εμβόλιο της ΑΖ να χορηγείται σε άτομα άνω των 30 ετών. Σύμφωνα με τις κλινικές δοκιμές η χορήγηση της 2ης δόσης απέχει 12 εβδομάδες (3 μήνες) για να δοθεί το μέγιστο ανοσολογικό αποτέλεσμα. Αυτό το πρόγραμμα θα παραμείνει σταθερό.

Ωστόσο, αποφασίστηκε αν κάποιος επιθυμεί να εμβολιαστεί μετά τις 8 εβδομάδες (προσωπικούς λόγους) αυτό να είναι εφικτό με μία μείωση της άριστης ανοσοολογικής απάντησης αλλά όχι τέτοια που να μειώνει την τελική αποτελεσματικότητα του εμβολίου.

Eμβόλιο AstraZeneca: Πώς μπορείς να αλλάξεις την ημερομηνία της 2ης δόση του εμβολίου

Κάποιος πολίτης, δηλαδή, που το επιθυμεί θα μπορούσε να φέρει νωρίτερα το ραντεβού του για τη 2η δόση του εμβολίου της AstraZeneca μέχρι τις 8 εβδομάδες.

Έτσι, λοιπόν «για κάποιον που έχει κάνει ήδη την 1η δόση της AZ και περιμένει τη 2η, θα μπορεί από σήμερα (26/4) το βράδυ να μπαίνει στην πλατφόρμα εμβολιασμού και να φέρνει νωρίτερα το ραντεβού του έως τις 8 εβδομάδες» διευκρίνισε ο Γενικός Γραμματέας της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους.

Για όποιον εκρεμμούν και τα 2 ραντεβού (και της 1ης και της 2ης δόσης), ή αυτοί που θα κλείσουν ραντεβού, το σύστημα θα δίνει την ημερομηνία 11 εβδομάδων από την 1η δόση αλλά από τη Μ. Πέμπτη θα μπορούν και αυτοί να μπαίνουν στην πλατφόρμα νωρίτερα ώστε το διάστημα να επισπεύδεται στους 2 μήνες (8 εβδομάδες).

Η αποτελεσματικότητα του εμβολίου της AstraZeneca μετά από 1,5 και 3 μήνες
Ας σημειωθεί ότι η 2η δόση του εμβολίου της AstraZeneca όταν δοθεί σε απόσταση 12 εβδομάδων αποτρέπει κατά 82,4% τη συμπτωματική μόλυνση.

Αντιθέτως, όταν δίνεται σε λιγότερο από 6 εβδομάδες, η αποτελεσματικότητα του μειώνεται στο 54,9%.

Διαβάσατε το άρθρο με τίτλο «Eμβόλιο AstraZeneca: Πώς θα επισπεύσεις τη 2η δόση από τους 3 στους 2 μήνες (vids)», όπου αναφέρθηκαν τα παρακάτω #tags (ετικέτες). Για σχετικά άρθρα επιλέξτε #tag.
Post on Facebook Post on X (Twitter) Post on LinkEdin Send this post with WhatsApp Send this post with Viber E-mail Post
Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Αλέξανδρος Κωτάκης

Είμαι ο Αλέξανδρος Κωτάκης και γεννήθηκα στην Αθήνα. Σπούδασα αθλητική δημοσιογραφία και πλέον η σχέση μου μαζί της ξεπερνά την 20ετία. Όλα αυτά τα χρόνια «κύλησαν» στο διαδίκτυο μέσα από συνεργασίες με αθλητικές ιστοσελίδες. To Sportnet.gr αποτέλεσε την αρχή για εμένα, ενώ ακολούθησαν το Sportline.gr, το easybetnet.com και βεβαίως το Goal News (Sentragoal.gr) στο οποίο παρέμεινα το συντριπτικά μεγαλύτερο διάστημα της ως τώρα πορείας μου (11.5 έτη). Τα τελευταία χρόνια βρίσκομαι στην «οικογένεια» του Sportime, με το οποίο συνεχίζω να καλύπτω το αθλητικό ρεπορτάζ, αλλά και την ειδησεογραφία της επικαιρότητας από όλους του χώρους. Επίσης αρθρογραφώ για την ομάδα του Άρη.