ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εορτολόγιο Παρασκευή 25 Αυγούστου: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα

Σήμερα, Παρασκευή 25 Αυγούστου η εκκλησία εορτάζει και τιμάει την ανακομιδή Ιερών Λειψάνων του Αγίου Βαρθολομαίου του Αποστόλου.
Εορτολόγιο Παρασκευή 25 Αυγούστου: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα

Εορτολόγιο Παρασκευή 25 Αυγούστου: Ο Άγιος Απόστολος Βαρθολομαίος μαρτύρησε με σταυρικό θάνατο στην Αρμενία. Το άγιο λείψανο του οι χριστιανοί το έβαλαν μέσα σε μια πέτρινη θήκη και το έκρυψαν στην Ουρβανούπολη.

Επειδή, όμως, η θήκη γιάτρευε πολλές ασθένειες, συνέρεαν σ’ αυτή πλήθη λαού. Γι’ αυτό οι ειδωλολάτρες, όταν βρήκαν την κατάλληλη ευκαιρία, πέταξαν τη θήκη στη θάλασσα, μαζί με άλλες τέσσερις θήκες μαρτύρων.

Τότε έγινε κάτι το θαυμαστό. Η θήκη με το λείψανο του Αγίου Βαρθολομαίου, συνοδεία των άλλων τεσσάρων θηκών, αφού πέρασαν τη Μαύρη Θάλασσα, τα στενά του Ελλησπόντου, το Αιγαίο πέλαγος και το Αδριατικό, έφθασαν αριστερά της Σικελίας, στο νησί Λιπαρά.

Έπειτα, οι θήκες που συνόδευαν τη θήκη του Αγίου Βαρθολομαίου πήγε η κάθε μία σε διαφορετικούς τόπους της Ιταλίας. Τότε λοιπόν, ο Άγιος του Θεού αποκαλύφθηκε στον επίσκοπο της Λιπαρός Αγάθωνα, ο όποιος, αφού κατέβηκε στην παραλία και είδε τη θήκη, έμεινε εκστατικός.

Με σεβασμό τότε, συνόδευσαν τη θήκη με το άγιο λείψανο εκεί όπου θαυματουργικά υπέδειξε ο Απόστολος του Θεού και όπου κτίστηκε μεγαλοπρεπής ναός. Δίκαια, έτσι, μπορεί να πει κανείς: «Θαυμαστὸς ὁ Θεὸς ἐν τοὶς ἁγίοις αὐτοῦ» (Ψαλμός ξζ’ 36). Θαυμαστός είναι ο Θεός στις προστασίες που παρέχει στους Αγίους Του, που είναι αφοσιωμένοι σ’ Αυτόν.

Πηγή: Saint.gr

Εορτολόγιο Παρασκευή 25 Αυγούστου

  • Άγιος Τίτος ο Απόστολος
  • Άγιος Ιωάννης ο Καρπάθιος
  • Άγιοι Επιφάνιος και Ιωάννης Αρχιεπίσκοποι Κωνσταντινουπόλεως
  • Άγιος Μηνάς Αρχιεπίσκοπος Κωνσταντινουπόλεως
  • Άγιος Σάββας Βενεθάλων
  • Αγία Κωνσταντία η εν Πάφω
  • Οσία Ebba η Πρεσβυτέρα

Σήμερα 25/8 γιορτάζουν οι: Βαρθολομαίος *, Τίτος, Τίτης, Τίτα, Τίτη *

Διαβάσατε το άρθρο με τίτλο «Εορτολόγιο Παρασκευή 25 Αυγούστου: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα», όπου αναφέρθηκαν τα παρακάτω #tags (ετικέτες). Για σχετικά άρθρα επιλέξτε #tag.
Post on Facebook Post on X (Twitter) Post on LinkEdin Send this post with WhatsApp Send this post with Viber E-mail Post
Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Βαγγέλης Λάσκαρης

Αρθρογραφεί στο Sportime.GR και είναι συντάκτης του άρθρου αυτού.