ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Έπεσε «μαύρο» στην απεργία: Φωτορεπόρτερ καταγγέλλει πως δόθηκε εντολή να μην καλυφθούν οι σημερινές κινητοποιήσεις

Η φωτορεπόρτερ Τατιάνα Μπόλαρη καταγγέλλει την απόφαση της ΠΟΕΣΥ να μην γίνει δημοσιογραφική κάλυψη στην 24ωρη πανελλαδική απεργία
Η φωτορεπόρτερ Τατιάνα Μπόλαρη καταγγέλλει την απόφαση της ΠΟΕΣΥ να μην γίνει δημοσιογραφική κάλυψη στην 24ωρη πανελλαδική απεργία.

Γενική 24ωρη απεργία: Για άλλη μια φορά αποδεικνύεται περίτρανα πως η Ελλάδα στο διεθνές σκηνικό είναι το «μαύρο πρόβατο» της αντικειμενικής και ανεξάρτητης ενημέρωσης. Ως εκκωφαντική απάντηση στην ακρίβεια και την φτωχοποίηση που επιβάλλει στους πολίτες η κυβέρνηση Μητσοτάκη, σε ολόκληρη την Ελλάδα εξελίσσεται σήμερα γενική απεργιακή κινητοποίηση.

‘Όμως φαίνεται πως οποιαδήποτε εκδήλωση του λαού δεν συμβαδίζει με τα αφηγήματα της κυβέρνησης, «θάβεται» επικοινωνιακά. Σε μια μέρα όπως η σημερινή, που θα έπρεπε να έχει ως πρώτο θέμα τον ειρηνικό λαϊκό ξεσηκωμό, λαμβάνονται αποφάσεις για να πέσει «μαύρο» στις διαδηλώσεις, δίνοντας για ακόμη μια φορά την εξήγηση γιατί η Ελλάδα βρίσκεται στον «πάτο» της ελευθερίας του Τύπου, στην 108η θέση διεθνώς.

Η φωτορεπόρτερ Τατιάνα Μπόλαρη σε ανάρτηση που έκανε στο facebook, εκφράζει την διαμαρτυρία της προς την απόφαση της ΠΟΕΣΥ (Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Συντακτών) να μην υπάρξει κάλυψη και διακίνηση δημοσιογραφικού υλικού κατά τη σημερινή μέρα που γίνονται οι απεργιακές κινητοποιήσεις, άλλα το όποιο υλικό της δημοσιογραφικής κάλυψης να είναι διαθέσιμο μετά το τέλος της απεργίας, το πρωί της Πέμπτης! Αφού θα έχει παρέλθει δηλαδή το θέμα από την «καυτή» επικαιρότητα, της ίδιας μέρας.

Σαν να μην έφτανε αυτό, σύμφωνα με την φωτορεπόρτερ, η ΠΟΕΣΥ «δίνει μοναδική ΕΞΑΙΡΕΣΗ στην μετάδοση των ποδοσφαιρικών αγώνων του πρωταθλήματος S/L που διαχειρίζονται τα συνδρομητικά κανάλια!!! Να δει ο κόσμος ποδόσφαιρο, αλλά όχι το μέγεθος και τον παλμό των απεργιακών συγκεντρώσεων…».

Αυτός είναι ο ορισμός του δόγματος «άρτος και θεάματα», μόνο που με την διακυβέρνηση Μητσοτάκη και το κύμα ακρίβειας που ταλανίζει την χώρα, ο «άρτος» μας εγκαταλείπει και μένουν μόνο τα «θεάματα». Οι αθλητικές μεταδόσεις κρίνονται – δημοσιογραφικά – σημαντικότερες, από μια λαϊκή κινητοποίηση που αφορά την ίδια την επιβίωση των Ελλήνων.

Την ώρα που η επικαιρότητα «βράζει» με την αγανάκτηση των πολιτών που δίνουν μάχη ενάντια στην ακρίβεια, την ενεργειακή κρίση, τον εργασιακό μεσαίωνα και την κυβερνητική αδιαφορία για την αντιμετώπιση των σοβαρών προβλημάτων της κοινωνίας, το δημοσιογραφικό «μάτι» του Τύπου επιλέγει να αυτο – τυφλωθεί για μια μέρα, και να μεταφέρει στον κόσμο μια «ξεθυμασμένη» εικόνα, κατόπιν εορτής.

Ενώ στην δημοσιογραφική κάλυψη κάποιοι εφαρμόζουν τακτικές που παραπέμπουν σε «μαύρα» καθεστώτα της ιστορίας, στο twitter βρίσκεται στην κορυφή των τάσεων το #Απεργία_9Νοέμβρη. Εάν δεν υπήρχαν δηλαδή οι ανταποκρίσεις του απλού κόσμου από τα social media, η μαζική κινητοποίηση από πλήθη κόσμου εργαζομένων, σωματείων, συνδικάτων και φορέων θα έμενε στο σκοτάδι της επικαιρότητας, για να μην «τσαλακωθεί» η ήδη στραπατσαρισμένη εικόνα της κυβέρνησης. Μιλάμε για τακτικές που θα ζήλευε ακόμη και ο… Κιμ Γιονγκ Ουν.

Ασφαλώς η οργή και η αγανάκτηση του κόσμου δεν μπορεί να αιχμαλωτιστεί σε τέτοιου είδους επικοινωνιακά τεχνάσματα…

Αναλυτικά η ανάρτηση της φωτορεπόρτερ και η ανακοίνωση της ΠΟΕΣΥ:

Πρώτη φορά μετά από χρόνια το διασωματιακό και η ΠΟΕΣΥ μας αναγκάζει να ΜΗΝ καλύψουμε τις απεργιακές συγκεντρώσεις που θα γίνουν αύριο και να ΜΗΝ διακινήσουμε εικόνα παρά την επόμενη ημέρα μετά την λήξη της απεργίας, με την διαδικασία pool 5 ατόμων μόνο (αν είναι δυνατόν!)
Δίνει δε μοναδική ΕΞΑΙΡΕΣΗ μετάδοση των ποδοσφαιρικών αγώνων του πρωταθλήματος S/L που διαχειριζονται τα συνδρομητικά κανάλια!!! Να δει ο κόσμος ποδόσφαιρο, αλλά όχι το μέγεθος και τον παλμό των απεργιακών συγκεντρώσεων…
Ειλικρινά συνάδελφοι, απορώ με ποιό σκεπτικό πήρατε ή συναινέσατε σε μια τέτοια απόφαση,να ΜΗΝ δείξουμε αύριο τις απεργιακές συγκεντρώσεις σαν να μην έγιναν! Κάναμε μεγάλο αγώνα να καλύπτουμε σε μέρες απεργίας ΜΟΝΟΝ τις ΑΠΕΡΓΙΑΚΕΣ συγκεντρώσεις ΚΑΙ ΜΟΝΟΝ ΑΥΤΕΣ ακριβώς γιατί είμαστε τα μάτια του κόσμου εκεί έξω και τώρα με τα ίδια μας τα χέρια ΘΑ ΒΓΑΛΟΥΜΕ τα μάτια μας και θα κάνουμε σαν να μην έγιναν!
Λυπάμαι ειλικρινά για αυτήν την απόφαση και για αυτήν την ανακοίνωση…

“Tο Διοικητικό Συμβούλιο της ΠΟΕΣΥ στηρίζει τις αποφάσεις των Συνεργαζομένων Ενώσεων στον χώρο του Τύπου και των ΜΜΕ για συμμετοχή των μελών τους στην 24ωρη απεργία της Τετάρτης 9 Νοεμβρίου.
Η ΕΦΕ ενημερώνει τα μέλη της για τον τρόπο συμμετοχής της στην αυριανή απεργία.
1) Η απεργία είναι καθολική και το ΔΣ της ΕΦΕ δεν θα δώσει καμία εξαίρεση για την κάλυψη κανενός θέματος πλην των απεργιακών κινητοποιήσεων.
Με κοινή απόφαση Διασωματειακού και ΠΟΕΣΥ δεν θα υπάρξει καμία διακίνηση και ανάρτηση σε ιστοσελίδες πρακτορείων (κρατικών και ιδιωτικών), Εφημερίδων, Ρ/Σ, Βlogs και γενικά σε όλα τα ΜΜΕ την ημέρα που ειναι σε εξέλιξη η απεργία.
Σύμφωνα με την απόφαση του Διασωματειακού Οργάνου και της ΠΟΕΣΥ, οι αναρτήσεις του φωτογραφικού υλικού, των δημοσιογραφικών ρεπορταζ και των γ) τηλεοπτικών πλάνων θα διακινηθούν και θα δημοσιευθούν μετά το πέρας της 24ωρης απεργίας (μετά τις 5πμ 10 Νοεμβρίου).
2) Με σκοπό την διασφάλιση της συμμετοχής των εργαζομένων φωτορεπόρτερ στις απεργιακές κινητοποιήσεις η ΕΦΕ προτείνει η κάλυψη των απεργιακών κινητοποιήσεων που θα λάβουν χώρα σε κάθε πόλη (που ταυτόχρονα έχουμε μέλη μας) να καλύψουν στις πόλεις τους το απεργιακό ρεπορτάζ και να αποστείλουν εικόνες στο email της ΕΦΕ (με we transfer ή όπως αλλιώς), όπου ο ΓΓ, μετά το πέρας της απεργίας, θα αποστείλει το απεργιακό φωτογραφικό δελτίο σε όλα τα μέλη μας, ως Pool ΕΦΕ/ όνομα δημιουργού (εάν το επιθυμεί το αναφέρει στο eMail που θα αποσταλεί).
3) Η ΕΦΕ προτείνει, προκειμένου να προφυλαχθεί ο σκοπός της απεργίας, να δηλώσουν το ενδιαφέρον τους μέχρι σήμερα στις 23:59μμ, για το ποιοί ενδιαφέρονται να καλύψουν τις απεργιακές κινητοποιήσεις στις πόλεις τους.
Για την πόλη της Αθήνας και του Πειραιά προτείνεται να καλύψουν τις απεργιακές κινητοποιήσεις μέχρι 5 συνάδελφοι. Ενώ για την Θεσσαλονίκη μέχρι 3. Σε περίπτωση που υπάρξει μεγαλύτερο ενδιαφέρον θα πραγματοποιηθεί κλήρωση και ο ΓΓ της ΕΦΕ θα ανακοινώσει με προσωπικό email τους φωτορεπόρτερ που θα επωμιστούν να καλύψουν τις απεργιακές κινητοποιήσεις.
Για τις υπόλοιπες πόλεις προτείνεται μέχρι 2 άτομα.
4) Το παραδοτέο φωτογραφικό υλικό, οφείλει και μόνο τότε θα διακινηθεί, να συνοδεύεται από την αντίστοιχη λεζάντα (αν πρόκειται για κινητοποίηση ΓΣΕΕ, ΑΔΕΔΥ, ΠΑΜΕ κλπ.., πόλη κ.α.).
Υ.Γ. Η μόνη εξαίρεση που έχει δοθεί από την ΕΣΗΕΑ είναι η μετάδοση των ποδοσφαιρικών αγώνων του πρωταθλήματος S/L που διαχειριζονται τα συνδρομητικά κανάλια και μονο ως προς την περιγραφη των αγωνων
ΤΟ ΔΣ ΤΗΣ ΕΦΕ”

Facebook Twitter LinkEdin WhatsApp Viber E-mail Post
Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Παντελής Λαμψιώτης

Αρθρογραφεί στο Sportime.GR και είναι συντάκτης του ιστότοπου αυτού.

ΣΧΟΛΙΑ