ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Επίδομα μητρότητας: Ανοίγουν οι αιτήσεις – Ποιες μητέρες θα το πάρουν αναδρομικά

Έρχεται το επίδομα μητρότητας σε μη μισθωτές - Αναλυτικά όσα προβλέπονται

Ανοίγει τη Δευτέρα, 11 Μαρτίου, η πλατφόρμα για την υποβολή αιτημάτων στο πρόγραμμα «Εξοικονομώ – Επιχειρώ» για ξενοδοχεία και καταλύματα
Συντάκτης: Λευτέρης Παυλίδης Χρόνος ανάγνωσης: 2 λεπτά

Επίδομα μητρότητας: Μέσα στις επόμενες μέρες αναμένεται να ενεργοποιηθεί η ψηφιακή πλατφόρμα για την καταβολή του επιδόματος σε γυναίκες μη μισθωτές (ελεύθερες επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενες και αγρότισσες).

Σύμφωνα με όσα ορίζει η νομοθεσία, η Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης (ΔΥΠΑ) θα καταβάλει στις δικαιούχους μηνιαίως ποσό ίσο με τον εκάστοτε ισχύοντα κατώτατο μισθό για εννέα μήνες, κατόπιν ελέγχου της ασφαλιστικής ενημερότητας.

Μάλιστα, προβλέπεται και αναδρομική ισχύ, καθώς την ειδική παροχή προστασίας της μητρότητας δικαιούνται και όσες μητέρες απέκτησαν παιδί έως και 14 εβδομάδες, πριν από τη λήξη του 2023 και, ειδικότερα, από τις 24 Σεπτεμβρίου 2023 και μετά.

Τι προβλέπεται

Συγκεκριμένα, η μητέρα ασφαλισμένη του e-ΕΦΚΑ, ελεύθερη επαγγελματίαςαυτοαπασχολούμενη και αγρότισσα, δικαιούται ειδική παροχή προστασίας της μητρότητας, διάρκειας εννέα μηνών, η οποία εκκινεί, μετά την καταβολή του επιδόματος μητρότητας του e-ΕΦΚΑ.

Exit mobile version