ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Επιδότηση ρεύματος: Αυτό το κριτήριο θα ανατρέψει τα πάντα (vid)

Επιδότηση για τους λογαριασμούς ρεύματος, η οποία θα έχει στο επίκεντρο την κινητροδότηση για μείωση της κατανάλωσης εξετάζει η κυβέρνηση.

Επιδότηση ρεύματος: Επιδότηση για το ρεύμα, η οποία θα εστιάζει στην κινητροδότηση, για μείωση της κατανάλωσης εξετάζει η κυβέρνηση.
Συντάκτης: Αλέξανδρος Κωτάκης Χρόνος ανάγνωσης: 2 λεπτά

Επιδότηση ρεύματος: Μια νέα φόρμουλα, παρόμοια, με το επίδομα θέρμανσης, η οποία έχει στόχο την εξοικονόμηση στο ρεύμα εξετάζει η Κυβέρνηση.

Η έκπτωση θα κλιμακώνεται ανάλογα με την κατανάλωση. Δηλαδή όσο πιο χαμηλή κατανάλωση παρουσιάζει ο καταναλωτής τόσο πιο υψηλή θα είναι και η επιδότηση. Έτσι είναι πιθανό να τεθεί ένα όριο στην κατανάλωση, το οποίο θα διαμορφώνει και το τελικό ποσό επιδότησης.

Σας έχουμε ενημερώσει το προηγούμενο διάστημα ότι ενόψει του χειμώνα, η Ευρώπη προσπαθεί να αντιμετωπίσει την ενεργειακή κρίση που επιφέρει ο πόλεμος στην Ουκρανία και οι χειρισμοί της Ρωσίας και του Πούτιν. Η κατάσταση αυτή έχει προκαλέσει μεγάλη ακρίβεια σε καύσιμα και φυσικό αέριο κι έτσι η ΕΕ είναι πιθανό να επιβάλλει ενεργειακά lockdown προκειμένου να εξοικονομηθεί όσο το δυνατόν περισσότερη ενέργεια.

Ενεργειακά locdown είναι πιθανό να επιβληθούν και στην Ελλάδα, αρχικά στο Δημόσιο και τους Δήμους και αργότερα, εφόσον χρειαστεί και στον ιδιωτικό τομέα.  Στο πλαίσιο αυτό και η επιδότηση ρεύματος, που έχει στα «σκαριά», η ελληνική Κυβέρνηση.

Ετσι είναι πιθανό να δούμε από τον Οκτώβριο ένα μοντέλο που θα αφορά τη μέση κατανάλωση των νοικοκυριών, το οποίο θα μειώνεται κλιμακωτά όσο αυξάνεται το ρεύμα που θα καίει ο καταναλωτής.

Για παράδειγμα όπως αναφέρει η «Ημερησία» μπορεί η κυβέρνηση να θέσει στόχο να απορροφηθεί το 80% των αυξήσεων για τις πρώτες 300 – 400 KWH, από 400-600 KWH ο στόχος απορρόφησης να πέφτει στο 60% κ.ο.κ..

Το μεγάλο ζητούμενο για το νέο σχήμα είναι ποια θα είναι η πρόβλεψη για τους καταναλωτές που θερμαίνουν τα σπίτια τους με ηλεκτρικά σώματα, με αποτέλεσμα η κατανάλωση να αυξάνεται σημαντικά.

Σύμφωνα με πληροφορίες στο τραπέζι έχουν πέσει και τα γεωγραφικά κριτήρια, αντίστοιχα με αυτά που ισχύουν και για το επίδομα θέρμανσης. Δηλαδή το εν λόγω σενάριο προβλέπει να αυξάνεται η επιδότηση για το ρεύμα, σε περιοχές με πιο «βαρύ» χειμώνα.

Ανοιχτό παράλληλα είναι και το αν θα συνεχιστεί η οριζόντια επιδότηση για όλους ή αυτή τη φορά οι εκπτώσεις θα είναι στοχευμένες σε πιο ευάλωτες πολιτών.

Οι τελικές αποφάσεις αναμένεται να κλειδώσουν μετά και τις ευρωπαϊκές παρεμβάσεις οι οποίες αναμένεται να επιφέρουν αλλαγές στην αγορά ενέργειας.

Exit mobile version