ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Έρχεται νέα «χαλάρωση» στα capital control από την ερχόμενη Δευτέρα 4/6

Χαλαρώνουν και άλλο οι περιορισμοί στα capital control που ταλαιπωρούν τη ζωή μας από τις 18 Ιουλίου 2015. Η απόφαση του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου για περιορισμό των capital control, από την ερχόμενη Δευτέρα 4/6, έχει ήδη σταλεί προς δημοσίευση στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης. Οι πιο σημαντικές αλλαγές είναι ο υπερδιπλασιασμός στο όριο ανάληψης μετρητών,...
Έρχεται νέα «χαλάρωση» στα capital control από την ερχόμενη Δευτέρα 4/6

Χαλαρώνουν και άλλο οι περιορισμοί στα capital control που ταλαιπωρούν τη ζωή μας από τις 18 Ιουλίου 2015.

Η απόφαση του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου για περιορισμό των capital control, από την ερχόμενη Δευτέρα 4/6, έχει ήδη σταλεί προς δημοσίευση στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης.

Οι πιο σημαντικές αλλαγές είναι ο υπερδιπλασιασμός στο όριο ανάληψης μετρητών, από τα 2.300 στα 5.000 ευρώ, αλλά και η αύξηση του ποσού μεταφοράς μέσω των τραπεζών ευρώ ή ξένων νομισμάτων στο εξωτερικό, από 2.300 σε 3.000 ευρώ.

Δείτε αναλυτικά τι αναφέρει η απόφαση:

Αυξάνεται από 4 Ιουνίου το ποσό ανάληψης μετρητών από 2.300 ευρώ σε 5.000. Συγκεκριμένα, επιτρέπεται η πραγματοποίηση ανάληψης μετρητών έως του ποσού των 5.000 ευρώ, ανά ημερολογιακό μήνα, ανά καταθέτη (Customer ID) ανά πιστωτικό ίδρυμα, από τα ιδρύματα στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

Αυξάνεται με τη δημοσίευση της υπουργικής απόφασης στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, το ποσό μεταφοράς ευρώ ή ξένου νομίσματος στο εξωτερικό από 2.300 ευρώ σε 3.000. Συγκεκριμένα, επιτρέπεται η μεταφορά χαρτονομισμάτων σε ευρώ ή/ και σε ξένο νόμισμα ανά φυσικό πρόσωπο και ανά ταξίδι στο εξωτερικό.

Διευκολύνεται περαιτέρω η μεταφορά κεφαλαίων προς το εξωτερικό από τα πιστωτικά ιδρύματα και τα ιδρύματα πληρωμών. Συγκεκριμένα, επιτρέπεται η αποδοχή και εκτέλεση εντολών μεταφοράς κεφαλαίων προς το εξωτερικό έως του ποσού των 4.000 ευρώ, ανά κωδικό πελάτη (Customer ID) και ανά ημερολογιακό δίμηνο, από 1 Ιουλίου 2018.

Διευκολύνονται με τη δημοσίευση της υπουργικής απόφασης στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, οι συναλλαγές νομικών προσώπων ή επιτηδευματιών προς το εξωτερικό στο πλαίσιο των επιχειρηματικών τους δραστηριοτήτων, μέσω της αύξησης του ποσού που μπορούν να στείλουν στο εξωτερικό, από 20.000 ευρώ σε 40.000 ευρώ, για κάθε συναλλαγή ανά πελάτη και ανά ημέρα . Οι ανωτέρω συναλλαγές θα διεκπεραιώνονται απευθείας από το δίκτυο των καταστημάτων των Πιστωτικών Ιδρυμάτων.

Όπως αναφέρει το ΥΠΟΙΚ, η απόφαση αυτή αποτελεί ένα ακόμη βήμα στο πλαίσιο του Οδικού Χάρτη για τη σταδιακή χαλάρωση των περιορισμών στην ανάληψη μετρητών και στη μεταφορά κεφαλαίων, της 15ης Μαΐου 2017. Σημειώνεται ότι οι αρχές στοχεύουν στην πλήρη άρση των περιορισμών το συντομότερο δυνατόν, διασφαλίζοντας ταυτόχρονα τη χρηματοπιστωτική και μακροοικονομική σταθερότητα.

Post on Facebook Post on X (Twitter) Post on LinkEdin Send this post with WhatsApp Send this post with Viber E-mail Post
Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Sportime Team

Αρθρογραφεί στο Sportime.GR και είναι συντάκτης του ιστότοπου αυτού.