ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ευρώπη: Την Τρίτη η ευρω-λίστα ασφαλών τρίτων χωρών

Παγκόσμιος συναγερμός επικρατεί, προκειμένου η επανεκκίνηση του τουρισμού σε όλες τις χώρες να συνδυαστεί με τα μέτρα ελέγχου της πανδημίας, αν και το θέμα του ανοίγματος των συνόρων δεν βρίσκει από την ίδια πλευρά όλες τις κυβερνήσεις στην Ευρώπη. Ευρώπη: Οι διαφωνίες είναι πολλές, όπως άλλωστε διαφορετικά είναι και τα επιδημιολογικά χαρακτηριστικά κάθε χώρας, με...
Ευρώπη: Την Τρίτη η ευρω-λίστα ασφαλών τρίτων χωρών

Παγκόσμιος συναγερμός επικρατεί, προκειμένου η επανεκκίνηση του τουρισμού σε όλες τις χώρες να συνδυαστεί με τα μέτρα ελέγχου της πανδημίας, αν και το θέμα του ανοίγματος των συνόρων δεν βρίσκει από την ίδια πλευρά όλες τις κυβερνήσεις στην Ευρώπη.

Ευρώπη: Οι διαφωνίες είναι πολλές, όπως άλλωστε διαφορετικά είναι και τα επιδημιολογικά χαρακτηριστικά κάθε χώρας, με τη μεγαλύτερη εστία ανησυχίας να εντοπίζεται στη Μεγάλη Βρετανία. Η χώρα μας, πάντως, θα εξακολουθήσει να απαγορεύει τις πτήσεις από Βρετανία και Σουηδία έως τις 15 Ιουλίου.

Σκληρό μπρα ντε φερ στις Βρυξέλλες για το άνοιγμα των συνόρων. Με το χρόνο να μετρά αντίστροφα για την άρση των ταξιδιωτικών περιορισμών την 1η Ιουλίου, στις Βρυξέλλες εξελίσσεται μία υπόγεια μάχη για τις τρίτες χώρες που δεν θα πάρουν «διαβατήριο».

Οι πιέσεις είναι έντονες καθώς στην εσωτερική αλληλογραφία μεταξύ των χωρών – περιλαμβάνονται και χώρες που τροφοδοτούν με εκατομμύρια τουρίστες κάθε χρόνο τον Ευρωπαϊκό Νότο.

Μεταξύ αυτών: Ηνωμένες Πολιτείες, Ρωσία, Βραζιλία, Ισραήλ, Τουρκία, Βόρεια Μακεδονία

Περίπου 15 εκατομμύρια Αμερικανοί ταξιδεύουν κάθε καλοκαίρι στην Ευρώπη. Η αρχική λίστα που θα επανεξετάζεται κάθε δύο εβδομάδες-βάσει των νέων επιδημιολογικών δεδομένων- αποτελεί αντικείμενο σκληρού παζαριού.

Ο Υπουργός Εξωτερικών Ισπανίας, τονίζει: «Η λίστα είναι πολύ μικρή. Περιλαμβάνει μόνο 15 χώρες στις οποίες θα ανοίξουμε. Μην ξεχνάμε ότι προς το παρόν τα εξωτερικά σύνορα της Ε.Ε είναι κλειστά. Δεν είναι μία προσπάθεια να δείξουμε καλοσύνη ή εχθρότητα προς τις άλλες χώρες, αλλά είναι μια επίδειξη συν-υπευθυνότητας»

Νέες εστίες κρουσμάτων στην Ευρώπη

Η μεγαλύτερη εστία ανησυχίας εντοπίζεται στη Βρετανία, που κατέγραψε 901 νέα κρούσματα σε ένα 24ωρο. Ακολουθούν η Ισπανία με 301 νέα κρούσματα, η Γερμανία με 175, η Ιταλία με 174, το Βέλγιο με 86 και η Αυστρία και η Ολλανδία με 74 και 73 αντίστοιχα.

Πολλές ευρωπαϊκές χώρες εξετάζουν σενάρια για τοπικές καραντίνες. Χαρακτηριστικό το παράδειγμα του Λέστερ στη Βρετανία, όπου καταγράφηκαν 650 κρούσματα μέσα σε δύο εβδομάδες.

Ο Πρωθυπουργός Βρετανίας ανέφερε: Ανησυχούμε για το Λέστερ, ανησυχούμε για κάθε τοπική έξαρση. Και θέλω να τονίσω στους πολίτες ότι, δεν έχουμε ξεπεράσει ακόμη την κρίση»

Στο Μπενιδόρμ της Ισπανίας, μεγάλο κλαμπ της περιοχής διοργάνωσε το πρώτο πάρτι, μετά την πανδημία.

Θερμομέτρηση στην είσοδο, μάσκες και απολυμαντικά ήταν στην πρώτη γραμμή.

Έξαρση του κορονοϊού στις ΗΠΑ

Επίκεντρο της πανδημίας παραμένουν οι Ηνωμένες Πολιτείες, με πάνω από 2,6 εκατομμύρια κρούσματα και 26 χιλιάδες νεκρούς.

Σε 30 πολιτείες καταγράφεται αύξηση των κρουσμάτων, ενώ στο Τέξας, τη Φλόριντα και το Λος Αντζελες ξανακλείνουν τα μπαρ και παραλίες.

Ο Επικεφαλής επιδημιολόγος των ΗΠΑ τόνισε: «Θα ήμουν ικανοποιημένος με ένα εμβόλιο αποτελεσματικότητας 70-75%, γιατί έτσι θα μπορούσαμε να φθάσουμε σε επίπεδο ανάλογο της ανοσίας της αγέλης»

Δραματική είναι η κατάσταση και στη Βραζιλία, όπου οι νεκροί είναι περισσότεροι από 57 χιλιάδες νεκρούς και η οργή για τους χειρισμούς του προέδρου Μπολσονάρο κορυφώνεται.

Η Κίνα πάλι αγωνιά για δεύτερο κύμα πανδημίας. Μετά την εμφάνιση 18 νέων κρουσμάτων στην περιοχή Ανσίν, νότια του Πεκίνου, επέβαλε αυστηρό λοκντάουν σε 400.000 πολίτες.

Πηγή: Megatv.com

Διαβάσατε το άρθρο με τίτλο «Ευρώπη: Την Τρίτη η ευρω-λίστα ασφαλών τρίτων χωρών», όπου αναφέρθηκαν τα παρακάτω #tags (ετικέτες). Για σχετικά άρθρα επιλέξτε #tag.
Post on Facebook Post on X (Twitter) Post on LinkEdin Send this post with WhatsApp Send this post with Viber E-mail Post
Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Sportime Team

Αρθρογραφεί στο Sportime.GR και είναι συντάκτης του άρθρου αυτού.