ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Γάλλοι επιστήμονες: Ραδιενεργή η σκόνη από την Αφρική σε Ελλάδα και χώρες της Μεσογείου στις 10 Φεβρουαρίου

Σύμφωνα με Γάλλους επιστήμονες, στις 10 Φεβρουαρίου στην Ελλάδα, τη Γαλλία, αλλά και αρκετές χώρες της Μεσογείου δέχθηκαν επικίνδυνη σκόνη από την Αφρική
Γάλλοι επιστήμονες: Ραδιενεργή η σκόνη από την Αφρική σε Ελλάδα και χώρες της Μεσογείου στις 10 Φεβρουαρίου

Σύμφωνα με Γάλλους επιστήμονες, στις 10 Φεβρουαρίου στην Ελλάδα, τη Γαλλία, αλλά και αρκετές χώρες της Μεσογείου δέχθηκαν ραδιενεργή σκόνη.

Συγκεκριμένα η ραδιενεργή η σκόνη εμπεριέχει το ραδιενεργό στοιχείο καίσιο-137 και ήρθε από κύμα αφρικανικής σκόνης που έπληξε τη Γαλλία την Ελλάδα, αλλά και πολλές άλλες περιοχές της Μεσογείου, στις 10 Φεβρουαρίου!

Σύμφωνα τα στοιχεία αυτά το καίσιο-137 ανιχνεύτηκε σε δείγματα που ελήφθησαν από επιστήμονες στην περιοχή Ρουέν της Νορμανδίας, στις 6 Φεβρουαρίου όταν κύμα σκόνης έφτασε στην Γαλλία. Στις 10 Φεβρουαρίου αλλά και στις 12 Ιανουαρίου ένα ανάλογο κύμα σκόνης εμφανίστηκε και στην Ελλάδα.

Όπως εκτιμούν οι Γάλλοι επιστήμονες το καίσιο που αποτελεί ένα από τα συνηθέστερα προϊόντα σχάσης του ουρανίου-235 και άλλων σχάσιμων ισοτόπων σε πυρηνικούς αντιδραστήρες και πυρηνικά όπλα προέρχεται πιθανώς από πυρηνικές δοκιμές που είχαν πραγματοποιήσει οι Γάλλοι στην Σαχάρα το 1960.

Πάντως η σκόνη από την Σαχάρα φαίνεται εκτός από ραδιενεργή περιέχει και άλλα βλαπτικά για την ανθρώπινη υγεία στοιχεία. Έρευνες Ελλήνων και ξένων επιστημόνων εντόπισαν επικίνδυνα βαρέα μέταλλα που «ταξιδεύει» συχνά στην Ελλάδα τον τελευταίο καιρό.

Μόλυβδος, ψευδάργυρος, χρώμιο, βανάδιο, αρσενικό και νικέλιο είναι ανάμεσα στις ουσίες που έρχονται μαζί με την αφρικανική σκόνη η οποία έχει αυξήσει τις «επισκέψεις» της στην Ελλάδα τον τελευταίο καιρό λόγω της ερημοποίησης που καταγράφεται στη Σαχάρα.

Είναι άγνωστο εάν στην Ελλάδα στην τελευταία «επίσκεψη» της αφρικανικής σκόνης εμφανίστηκε το στοιχείο καίσιο όπως και αν έγιναν μετρήσεις βέβαια, αλλά όπως σημειώνεται το ίδιο φαινόμενο συνέβη και σε άλλες περιοχές της Μεσογείου.

Διαβάσατε το άρθρο με τίτλο «Γάλλοι επιστήμονες: Ραδιενεργή η σκόνη από την Αφρική σε Ελλάδα και χώρες της Μεσογείου στις 10 Φεβρουαρίου», όπου αναφέρθηκαν τα παρακάτω #tags (ετικέτες). Για σχετικά άρθρα επιλέξτε #tag.
Post on Facebook Post on X (Twitter) Post on LinkEdin Send this post with WhatsApp Send this post with Viber E-mail Post
Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Αλέξανδρος Κωτάκης

Είμαι ο Αλέξανδρος Κωτάκης και γεννήθηκα στην Αθήνα. Σπούδασα αθλητική δημοσιογραφία και πλέον η σχέση μου μαζί της ξεπερνά την 20ετία. Όλα αυτά τα χρόνια «κύλησαν» στο διαδίκτυο μέσα από συνεργασίες με αθλητικές ιστοσελίδες. To Sportnet.gr αποτέλεσε την αρχή για εμένα, ενώ ακολούθησαν το Sportline.gr, το easybetnet.com και βεβαίως το Goal News (Sentragoal.gr) στο οποίο παρέμεινα το συντριπτικά μεγαλύτερο διάστημα της ως τώρα πορείας μου (11.5 έτη). Τα τελευταία χρόνια βρίσκομαι στην «οικογένεια» του Sportime, με το οποίο συνεχίζω να καλύπτω το αθλητικό ρεπορτάζ, αλλά και την ειδησεογραφία της επικαιρότητας από όλους του χώρους. Επίσης αρθρογραφώ για την ομάδα του Άρη.