ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Γιάννης Οικονόμου για Guardian και χειραγώγηση εκλογών στην Ελλάδα: «Σενάρια επιστημονικής φαντασίας»

Ενώ τα μεγαλύτερα διεθνή μέσα ασχολούνται με την ισραηλινή εταιρεία που χειραγωγεί εκλογές, ο Γιάννης Οικονόμου τα χαρακτήρισε όλα ως «σενάρια για ταινίες»
Γιάννης Οικονόμου για Guardian και χειραγώγηση εκλογών στην Ελλάδα: «Σενάρια επιστημονικής φαντασίας»

Την ώρα που τα μεγαλύτερα ειδησεογραφικά δίκτυα του κόσμου έχουν «βουίξει» για το δημοσίευμα της Guardian που αποκάλυψε μια συντονισμένη χειραγώγηση εκλογικών διαδικασιών σε 30 χώρες σε τρείς ηπείρους από ομάδα ισραηλινών πρακτόρων, οι οποίοι διαθέτουν ομάδα κρούσης και στην Ελλάδα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου χρησιμοποίησε το παραδοσιακό αφήγημα του «δεν ξέρω, δεν άκουσα, δεν είδα».

Έτσι ακριβώς είχαν ξεκινήσει οι τοποθετήσεις του κ. Οικονόμου όταν είχαν πρωτοσκάσει οι «βόμβες» για το σκάνδαλο των υποκλοπών. Στην αρχή γινόταν λόγος για… «μυθιστορήματα», στην συνέχεια παραδεχόταν πως γίνονται υποκλοπές άλλα αφορούσαν μόνο ιδιώτες που χρησιμοποιούσαν κακόβουλο λογισμικό, και στο τέλος παραδέχθηκε πως γίνονταν υποκλοπές και από την ΕΥΠ, άλλα αφορούσε κάποιο «ρυπαρό δίκτυο» που δρούσε κάτω από τη μύτη του πρωθυπουργού, ο οποίος είχε πάρει την υπηρεσία υπό την εποπτεία του.

Όσον αφορά την ισραηλινή «ομάδα Jorge» που οι «υπηρεσίες» της περιλαμβάνουν το σαμποτάζ των εκστρατειών αντίπαλων φορέων (είτε πολιτικών είτε επιχειρηματικών), την κυβερνοκατασκοπία, την αυτοματοποιημένη παραπληροφόρηση με δημιουργία «στρατών» από ψεύτικα προφίλ, την καμπάνια δυσφήμισης ενός ανταγωνιστή, την παροχή ψευδών ειδήσεων και πληροφοριών προς έναν πολιτικό αντίπαλο, ο κ. Οικονόμου είπε απλά πως «δεν έχει υποπέσει στην αντίληψη μας» η δράση μιας τέτοιας εταιρείας στην χώρα μας.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος μάλιστα μίλησε για «σενάρια επιστημονικής φαντασίας κατάλληλα για σίριαλ και ταινίες αλλά μακριά από την πραγματικότητα», την ώρα που δεκάδες διεθνή ΜΜΕ αποκαλύπτουν στοιχεία για την μυστική εταιρεία «Team Jorge» που είχε αναμειχθεί σε χώρες της Ευρώπης, της Αφρικής, της Νότιας Αμερικής, ακόμα και στις ΗΠΑ. Guardian, Les MOnde, Haaretz, Der Spiegel και μια σειρά από άλλα ΜΜΕ διεθνούς εμβέλειας, ασχολούνται με το θέμα, αναδεικνύοντας ρεπορτάζ που εμπλέκουν και την Ελλάδα, άλλα εδώ δεν έχει υποπέσει τίποτα στην αντίληψη της κυβέρνησης.

Ενώ ακόμα και οι πιο ισχυρές κυβερνήσεις του κόσμου φαίνονται να είναι τρωτές σε αυτό το φαινόμενο εκτεταμένης διαφθοράς που παραβιάζει κατάφωρα τις δημοκρατικές διαδικασίες, φαίνεται πως ο κ. Οικονόμου αντιμετωπίζει την χώρα μας σαν να είναι το τελευταίο προπύργιο της… συνταγματικότητας, την ίδια στιγμή που η χώρα μας διασύρεται διεθνώς εδώ και μήνες για το σκάνδαλο των υποκλοπών.

Στη συνέχεια ο κ. Οικονόμου χρησιμοποίησε το λαϊκίστικο, γενικόλογο και μάλλον αφελές επιχείρημα πως «οι Έλληνες ψηφοφόροι, οι Έλληνες πολίτες δεν χειραγωγούνται. Ξέρουν πάρα πολύ καλά ποιον ψηφίζουν, ποιον καταψηφίζουν και για ποιον λόγο», σαν να υπάρχει κάτι το ανώτερο στο ελληνικό εκλογικό σώμα, από τους ψηφοφόρους των άλλων 30 χωρών που με ποικίλους τρόπους επηρεάστηκαν από τις πρακτορικά τεχνάσματα της ισραηλινής εταιρείας.

«Επί της ουσίας είναι αδιανόητο και εκτός εντελώς κάθε λογικής και κάθε πραγματικότητας να υπονοεί κανείς ότι υπάρχουν μηχανισμοί που υπάρχει περίπτωση να αλλοιώσουν τη βούληση του ελληνικού λαού. Αυτά είναι σενάρια επιστημονικής φαντασίας, κατάλληλα για σήριαλ και για ταινίες, αλλά μακριά από την πραγματικότητα».

Είναι πραγματικά απορίας άξιο, το γεγονός ότι ο κ. Οικονόμου σπεύδει να χαρακτηρίσει ως σενάριο επιστημονικής φαντασίας, ένα διεθνές σκάνδαλο μεγατόνων για το οποίο δεν έχει γίνει καμία έρευνα ακόμα στην Ελλάδα και για το οποίο η κυβέρνηση – μέχρι στιγμής – δεν αντιλαμβάνεται καμία ανάγκη για να διερευνηθεί από τη Δικαιοσύνη.

Διαβάσατε το άρθρο με τίτλο «Γιάννης Οικονόμου για Guardian και χειραγώγηση εκλογών στην Ελλάδα: «Σενάρια επιστημονικής φαντασίας»», όπου αναφέρθηκαν τα παρακάτω #tags (ετικέτες). Για σχετικά άρθρα επιλέξτε #tag.
Post on Facebook Post on X (Twitter) Post on LinkEdin Send this post with WhatsApp Send this post with Viber E-mail Post
Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Παντελής Λαμψιώτης

Αρθρογραφεί στο Sportime.GR και είναι συντάκτης του άρθρου αυτού.