Η ακρίβεια που συντηρεί η κυβέρνηση είναι η πραγματική βία και όχι οι αγρότες – 20% ακριβότερο φέτος το Χριστουγεννιάτικο τραπέζι
Μίνιμουμ 186 ευρώ χρειάζεται μια 4μελής οικογένεια για να προμηθευτεί τα απαραίτητα - Απλησίαστες οι τιμές για κρέας και τυροκομικά
Ενώ η κυβέρνηση Μητσοτάκη χαρακτηρίζει ως «βίαιες» τις κινητοποιήσεις των αγροτών σε όλη την Ελλάδα, η πραγματική βία έρχεται στον λογαριασμό του σούπερ μάρκετ που οι Έλληνες θα δουν όταν ψωνίσουν τα απαραίτητα για το χριστουγεννιάτικο τραπέζι.
Διότι το πραγματικό βάσανο του πολίτη δεν είναι αν θα βρει μια φορά κλειστό έναν δρόμο. Είναι ότι κάθε μέρα δέχεται «κατραπακιές» από την ανεξέλεγκτη ακρίβεια, αδυνατώντας να καλύψει τα απαραίτητα και αναγκαζόμενος να κάνει περικοπές στα πάντα.
Έτσι και τώρα που πλησιάζουν τα Χριστούγεννα, οι πρωτοφανείς τιμές στο κρέας, τα γαλακτοκομικά προϊόντα και τα λαχανικά, θα κάνουν το γιορτινό τραπέζι απλησίαστο για πολλά φτωχά νοικοκυριά. Την ίδια στιγμή που αυτά τα προϊόντα έρχονται πανάκριβα στο ράφι, εκείνοι που τα παράγουν (οι κτηνοτρόφοι και οι αγρότες δηλαδή) βρίσκονται στους δρόμους εξαιτίας της φτωχοποίησής τους. Κάτι που σημαίνει ότι συνθλίβεται ο μικρός παραγωγός και ο καταναλωτής, ενώ πλουτίζουν όλοι οι διάμεσοι (συμπεριλαμβανόμενου και του κράτους).
Αξιολογώντας το εκτιμώμενο κόστος του φετινού χριστουγεννιάτικου γεύματος, ισχύει το «κάθε πέρυσι και καλύτερα». Σύμφωνα με έρευνα τιμών που πραγματοποίησε το ΙΝΚΑ – Γενική Ομοσπονδία Καταναλωτών Ελλάδας, μια 4μελής οικογένεια θα χρειαστεί να ξοδέψει περίπου 186 ευρώ για να προμηθευτεί μόνο και μόνο τα βασικά.
Συγκρίνοντας αυτό το ποσό με το περσινό κόστος, προκύπτει μια τρομακτική αύξηση της τάξεως του 20%. Να σημειωθεί δε, ότι η έρευνα υπολογίζει τα προϊόντα μόνο για τη μέρα των Χριστουγέννων (ενώ γίνονται σημαντικά έξοδα και τις υπόλοιπες μέρες, πριν και μετά) και χωρίς να συμπεριλαμβάνει τα γενικότερα έξοδα όπως το λάδι, τα λεμόνια, τα αυγά, ο χριστουγεννιάτικος στολισμός, το ρεύμα, η θέρμανση κλπ.
Όπως εκτιμά η οργάνωση των καταναλωτών, το κόστος για 4 άτομα ανέρχεται σε 186,85 ευρώ (46,71 ευρώ το άτομο) ενώ πέρυσι τα Χριστούγεννα (2024) το κόστος ήταν 156,02 με τα ίδια είδη, καταγράφοντας αύξηση κατά 16-20%.
Για παράδειγμα, μια γαλοπούλα 2 κιλών ανέρχεται στα 26 ευρώ, η ίδια ποσότητα σε αρνίσια παϊδάκια κοστίζει 34 ευρώ.
Πιο αναλυτικά:
Γαλοπούλα: 2 κιλά Χ 13 € = 26 €
Αρνί παϊδάκια: 2 κιλά Χ 17 € = 34 €
Λουκάνικα: 1 κιλό Χ 12 € = 12 €
Ντομάτες: 500 γρ. Χ 2,80 €/κιλό = 1,40 €
Αγγούρι: 1 τεμ. Χ 0,70 € = 0,70 €
Κρεμμύδια: 1 ματσάκι Χ 0,80 € = 0,80 €
Λάχανο: 2 τεμ. Χ 1 € = 2 €
Καρότα: ½ κιλό Χ 2 € = 1 €
Πατάτες: 1 κιλό Χ 1,25 € = 1,25 €
Τυρί φέτα: ½ κιλό Χ 13 € = 6,50 €
Κασέρι / γραβιέρα: ½ κιλό Χ 19,80 € = 9,90 €
Κρασί: 0,75 λτ. Χ 16 € = 16 €
Αναψυκτικά: 8 Χ 1 € = 8 €
Μπύρες: 4 Χ 2,20 € = 8,80 €
Μελομακάρονα / κουραμπιέδες: 1 κιλό Χ 19 € = 19 €
Άλλα γλυκά: 18 €
Φρούτα: 4,5 €
Γέμιση γαλοπούλας: 17 €
Σύνολο: 186,85 € για 4 άτομα, δηλαδή 46,71 € ανά άτομο.
Βλέπουμε λοιπόν ότι κάθε θέση στο γιορτινό τραπέζι συνεπάγεται με (τουλάχιστον) 50 ευρώ έξοδα. Θα μπορούσε να πει κάποιος ότι πιο φτηνά θα ερχόταν σε μια οικογένεια το να πάει να φάει σε μια ταβέρνα, παρά να ετοιμάσει το – κάποτε πολύ πιο οικονομικό – σπιτικό φαγητό. Όμως ξέρουμε ότι τα Χριστούγεννα είναι μια κατεξοχήν σπιτική εορτή (τουλάχιστον για τους περισσότερους) που ο κάθε Έλληνας περιμένει να περάσει λίγες όμορφες στιγμές με τους οικείους του. Κι όμως αυτή η απλή παραδοσιακή χαρά, έχει καταντήσει οικονομικός εφιάλτης με ευθύνη της κυβέρνησης…