ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Η Νεολαία ΝΙΚΗΣ η μοναδική ελληνική εκπροσώπηση στα Φυλακισμένα Μνήματα

Το τραγούδι έγινε προσκλητήριο μαζί και η αδελφή του ηρωομάρτυρα Παλληκαρίδη».
Η Νεολαία ΝΙΚΗΣ η μοναδική ελληνική εκπροσώπηση στα Φυλακισμένα Μνήματα

Η Νεολαία ΝΙΚΗΣ προκαλεί συγκίνηση και δέος στα Φυλακισμένα Μνήματα της Κύπρου, την 1η Απριλίου 2024.

Η μοναδική ελληνική εκπροσώπηση στον τόπο που μαρτύρησαν τα παλληκάρια της ΕΟΚΑ, από 20 νέους που τραγούδησαν με την ψυχή τους τους εμπνευσμένους στίχους του νεότερου ήρωα της αγχόνης Ευαγόρα Παλληκαρίδη.

«Το τραγούδι έγινε προσκλητήριο κι όλοι οι επισκέπτες – προσκυνητές, μαζί και η αδελφή του ηρωομάρτυρα Παλληκαρίδη ενώσαμε την φωνή μας, για να υψώσουμε την ψυχή μας τόσο ψηλά ώστε να ατενίσουμε τους λεβέντες της ΕΟΚΑ», αναφέρει στον λογαριασμό της η Νεολαία της ΝΙΚΗΣ στο Facebook.

Να σημειωθεί ότι τα «Φυλακισμένα Μνήματα» είναι η ονομασία ενός κοιμητηρίου το οποίο βρίσκεται στις Κεντρικές Φυλακές της Λευκωσίας όπου οι Βρετανοί έθαψαν τους 9 απαγχονισμένους και 4 άλλα σημαντικά στελέχη της ΕΟΚΑ που έπεσαν κατά την διάρκεια του αγώνα του 1955-1959 για την απελευθέρωση της Κύπρου από τους Άγγλους και την Ένωση της με την κυρίως Ελλάδα. Αποτελεί το ιερότερο μνημείο του αγώνα του Κυπριακού Ελληνισμού για την Ένωσή του με την μητέρα Ελλάδα.

Οι εννέα απαγχονισθέντες, όλοι τους νέοι ηλικίας 19-24 ετών, είναι με τη σειρά που εκτελέστηκαν:

Απαγχονίστηκαν μαζί στις 10 Μαΐου 1956:
Μιχαήλ Καραολής
Ανδρέας Δημητρίου
Απαγχονίστηκαν μαζί στις 9 Αυγούστου 1956:
Ανδρέας Ζάκος
Ιάκωβος Πατάτσος
Χαρίλαος Μιχαήλ
Απαγχονίστηκαν μαζί στις 21 Σεπτεμβρίου 1956:
Μιχαήλ Κουτσόφτας
Στέλιος Μαυρομάτης
Ανδρέας Παναγίδης
Απαγχονίστηκε στις 14 Μαρτίου 1957:
Ευαγόρας Παλληκαρίδης

Διαβάσατε το άρθρο με τίτλο «Η Νεολαία ΝΙΚΗΣ η μοναδική ελληνική εκπροσώπηση στα Φυλακισμένα Μνήματα», όπου αναφέρθηκαν τα παρακάτω #tags (ετικέτες). Για σχετικά άρθρα επιλέξτε #tag.
Post on Facebook Post on X (Twitter) Post on LinkEdin Send this post with WhatsApp Send this post with Viber E-mail Post
Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Διονύσης Αντωνέλλος

Ξεκίνησα με το blogging. Mετά με κέρδισε το ραδιόφωνο και αργότερα με νίκησε η τηλεόραση. Ενδιαφέρον για ότι συμβαίνει στα ελληνοτουρκικά. Τυχερός που γνώρισα κάποιους ανθρώπους και με έκαναν καλύτερο άνθρωπο.