ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Η Wall Street Journal προτείνει την πείνα ως λύση για την ακρίβεια: «Για να εξοικονομήσετε χρήματα, παραλείψτε το πρωινό»!

Λόγω της μεγάλης ακρίβειας σε προϊόντα πρωινού, η Wall Street Journal προτείνει την οικειοθελή... πείνα για να εξοικονομήσει ο κόσμος χρήματα
Η Wall Street Journal προτείνει την πείνα ως λύση για την ακρίβεια: «Για να εξοικονομήσετε χρήματα, παραλείψτε το πρωινό»!

Wall Street Journal: Όλοι μας μεγαλώσαμε με την πεποίθηση άλλα και την επιστημονική επιβεβαίωση ότι το πρωινό αποτελεί το σημαντικότερο γεύμα της ημέρας. Μέχρι να φτάσουμε στο σήμερα που κάποιοι τεχνοκράτες φτάνουν στο σημείο να μας πουν πως το πρωινό είναι… περιττό έξοδο! Ουσιαστικά δηλαδή μας καλούν να ξεχάσουμε αυτά που ξέραμε και να συμβιβαστούμε με τον δυστοπικό κόσμο που ετοιμάζουν.

Η βίαιη φτωχοποίηση που επιβάλλει στους λαούς της Δύσης η εξουσιαστική ελίτ, ανατρέπει ακόμα και τα αυτονόητα επιχειρώντας να παρουσιάσει την ανεξέλεγκτη ακρίβεια και την επισιτιστική κρίση ως… ευκαιρία για εξοικονόμηση χρημάτων! Έτσι, σε διεθνή Μέσα Ενημέρωσης εμφανίζονται άρθρα που προτρέπουν τον κόσμο να «κόψει» τα κοστοβόρα γεύματα που δεν είναι και τόσο… απαραίτητα!

Ο λόγος γίνεται για πρόσφατο άρθρο της Wall Street Journal με τίτλο: «To Save Money, Maybe You Should Skip Breakfast («Για να εξοικονομήσετε χρήματα, ίσως πρέπει να παραλείψετε το πρωινό»). Στο εξωφρενικό αυτό άρθρο, γίνεται λόγος για την μεγάλη ακρίβεια που υπάρχει σε προϊόντα που συνηθίζει ο κόσμος να καταναλώνει στο πρωινό γεύμα, όπως τα δημητριακά, τα αυγά και οι χυμοί.

Αρκετά βασικά είδη πρωινού είδαν απότομες αυξήσεις τιμών λόγω μιας τέλειας καταιγίδας κακοκαιρίας και επιδημιών ασθενειών – και συνεχιζόμενων επιπτώσεων από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Οι τιμές των αυγών αυξήθηκαν κατά 8,5% τον Ιανουάριο σε σχέση με έναν μήνα νωρίτερα και αυξήθηκαν κατά 70,1% τον περασμένο χρόνο, ο υψηλότερος ετήσιος ρυθμός από το 1973. Το πιο θανατηφόρο ξέσπασμα της γρίπης πτηνών έχει καταστρέψει τα κοπάδια πουλερικών σε όλες τις ΗΠΑ, με αποτέλεσμα η τιμή των αυγών να αυξηθεί περισσότερο από οποιοδήποτε άλλο είδος παντοπωλείου το 2022, σύμφωνα με την Information Resources Inc. Τα αποθέματα αυγών στις ΗΠΑ ήταν 29% χαμηλότερα την τελευταία εβδομάδα του Δεκεμβρίου 2022 σε σχέση με το στις αρχές του 2022, σύμφωνα με το USDA.

Κατεψυγμένοι, μη ανθρακούχοι χυμοί και ποτά —κατηγορία που περιλαμβάνει τον κατεψυγμένο χυμό πορτοκαλιού— αυξήθηκαν κατά 1,5% τον Ιανουάριο σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα και η ετήσια αύξηση 12,4% είναι η υψηλότερη σε πάνω από μια δεκαετία. Οι παραγωγοί πορτοκαλιού της Φλόριντα συγκομίζουν τη μικρότερη σοδειά τους εδώ και σχεδόν 90 χρόνια, αποτέλεσμα παγετώνα, δύο τυφώνες και μια ασθένεια εσπεριδοειδών που καταστρέφει τα άλση της.

Τα δημητριακά πρωινού αυξήθηκαν πιο συγκρατημένα τον Ιανουάριο σε σχέση με έναν μήνα νωρίτερα—μόλις 0,4%—αλλά οι τιμές στην κατηγορία αυξήθηκαν κατά 15% σε ένα χρόνο, εν μέρει λόγω των αυξημένων παγκόσμιων τιμών των σιτηρών που προέκυψαν από διακοπές που σχετίζονται με τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Και η λύση για όλο αυτό το ξέσπασμα ακρίβειας; Παραλείψτε το… πρωινό μας λέει η Wall Street Journal.

Απορεί κανείς πώς δεν είχαν σκεφτεί οι λαοί αυτή την… φαεινή ιδέα τόσο καιρό! Και να προσθέσουμε εμείς από την μεριά μας πως αν κάποιος θέλει να εξοικονομήσει ακόμα περισσότερα χρήματα, ας κόψει και το βραδινό ή ακόμα και το μεσημεριανό και ας τρέφεται με… αέρα!

Με απλά λόγια αυτές οι «γραμμές» που διοχετεύονται προς την κοινή γνώμη είναι σαν να λένε «συμβιβαστείτε με την ανεξέλεγκτη ακρίβεια ή αλλιώς πεινάστε οικειοθελώς». Από την μία πλευρά προωθούνται ταχέως, «εναλλακτικά» τρόφιμα και πρώτες ύλες για τα σκουπίδια όπως έντομα και εργαστηριακά κρέατα, και από την άλλη καλούν τον κόσμο να αρχίσει να καλοβλέπει τον υποσιτισμό, σαν μέσο εξοικονόμησης χρημάτων. Και να σκεφτεί κανείς πως αυτά γράφονται στις ΗΠΑ, όπου υπάρχει σαφώς καλύτερο βιοτικό επίπεδο από την Ελλάδα.

Φαίνεται πως στα δυτικά κέντρα εξουσίας, η εργαλειοποίηση της τροφής και η χρησιμοποίηση της ως μέσο καταπίεσης και χειραγώγησης των λαών, είναι ένα σχέδιο που «παίζει δυνατά» στην ατζέντα τους.

Διαβάσατε το άρθρο με τίτλο «Η Wall Street Journal προτείνει την πείνα ως λύση για την ακρίβεια: «Για να εξοικονομήσετε χρήματα, παραλείψτε το πρωινό»!», όπου αναφέρθηκαν τα παρακάτω #tags (ετικέτες). Για σχετικά άρθρα επιλέξτε #tag.
Post on Facebook Post on X (Twitter) Post on LinkEdin Send this post with WhatsApp Send this post with Viber E-mail Post
Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Παντελής Λαμψιώτης

Αρθρογραφεί στο Sportime.GR και είναι συντάκτης του άρθρου αυτού.