ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Καύση νεκρών: Το πρώτο αποτεφρωτήριο στην Ελλάδα

Ξεκινάει η λειτουργία του πρώτου αποτεφρωτήριου στην Ελλάδα
Καύση νεκρών: Το πρώτο αποτεφρωτήριο στην Ελλάδα

Σίγουρα η καύση των νεκρών, είναι ένα θέμα συζήτησης στην Ελλάδα, που υπάρχει εδώ και αρκετές δεκαετίες, ωστόσο πλέον τα πράγματα αλλάζουν.

Συγκεκριμένα, δημιουργήθηκε ο πρώτο αποτεφρωτήριο στη Ριτσώνα, που βρίσκεται 70χλμ μακριά από την Αθήνα και ξεκινάει η λειτουργία του.

Ότι χρειάστηκε για την κατασκευή του, έχει έρθει από ιδιωτικά κεφάλαια, ενώ συνολικά υπάρχουν επτά ιδιοκτήτες. Μάλιστα ένας από αυτούς είναι και η Ελληνική Εταιρεία Αποτέφρωσης, που κατέχει το 30%.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ – Καιρός: Ισχυρές βροχές με πτώση της θερμοκρασίας

Μάλιστα ο πρόεδρος της εταιρίας, μίλησε για την καύση των νεκρών στον ΑΠΕ-ΜΠΕ και αναφέρθηκε στο πρώτο ελληνικό αποτεφρωτήριο.

«Η αποτέφρωση των νεκρών είναι ιδιαίτερα διαδεδομένη στον χριστιανικό κόσμο, δηλαδή στην Ευρώπη, στις ΗΠΑ, τον Καναδά και τη Νότια Αμερική και τα ποσοστά αυτών που επιλέγουν την αποτέφρωση αντί της ταφής, σε μερικές από αυτές, είναι πολύ μεγαλύτερα, όπως στη Μεγάλη Βρετανία, την Γερμανία, την Πολωνία, την Τσεχία, την Αμερική κτλ. Η Ελλάδα ήταν η τελευταία χώρα στην Ευρώπη που δεν είχε μέχρι τώρα αποτεφρωτήριο.

Η ίδρυση και η λειτουργία του πρώτου Κέντρου Αποτέφρωσης Νεκρών στη Ριτσώνα αποτελεί ένα ιστορικό γεγονός, αποτελεί ιστορική αλλαγή για τα ταφικά έθιμα της Ελλάδας. Μέχρι σήμερα χιλιάδες οικογένειες μετέφεραν στη Βουλγαρία και σε άλλες χώρες τους οικείους τους, των οποίων η τελευταία επιθυμία ήταν η αποτέφρωση. Με τεράστιο οικονομικό και συναισθηματικό κόστος. Υπολογίζουμε ότι κάθε χρόνο ένα ποσό 2,5 έως 3 εκατ. ευρώ “έφευγε” στο εξωτερικό», ήταν αρχικά τα λόγια του.

«Η αποτέφρωση σαν επιλογή έχει γίνει τα τελευταία χρόνια ιδιαίτερα προσφιλής γιατί απαλλάσσει τις οικογένειες από την απάνθρωπη εμπειρία της εκταφής, από την κατασκευή ενός τάφου που θα καταστραφεί σε τρία χρόνια, από την υποχρέωση για την παραμονή των οστών στα κοιμητήρια και της πληρωμής 40 έως 100 ευρώ ετησίως. Γενικά η αποτέφρωση είναι πιο οικονομική και συναισθηματικά ανώδυνη. Με την κατάσταση που βιώνουν οι οικογένειες στα νεκροταφεία των μεγάλων πόλεων, τις υποχρεωτικές εκταφές στα τρία χρόνια, όλο και μεγαλύτερος αριθμός ανθρώπων στην Ελλάδα επιλέγουν την αποτέφρωση. Δεν έχουμε επίσημα στοιχεία σχετικά με το πόσες αποτεφρώσεις γίνονται στο εξωτερικό, αλλά εκτιμούμε ότι φτάνουν τις χίλιες», κατέληξε στη συνέχεια ο Αντώνης Αλακιώτης.

Τη δική του πλευρά πάντως μετέφερε και ο πρόεδρος του Σωματείου Ιδιοκτητών Γραφείων Τελετών της Αθήνας:

«Είναι κάτι θετικό, είναι κάτι που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα μετά από 13 χρόνια από την πρώτη ψήφιση του νομοσχεδίου. Όλη η Ευρώπη έχει κρεματόρια, σαφώς και η δημιουργία ενός στην Ελλάδα είναι κάτι καλό. Μέχρι σήμερα το πιο προσιτό κρεματόριο ήταν στη Σόφια, της Βουλγαρίας. Οι περισσότερες αποτεφρώσεις γίνονταν εκεί. Πρόκειται για μια τάση και πέρα από τις θρησκευτικές πεποιθήσεις του καθενός είναι επιλογή του κάθε ανθρώπου. Δεν υπάρχει πάντως ραγδαία αύξηση του αριθμού των ατόμων που ζητούν αποτεφρώσεις. Μιλάμε για περίπου 500 αποτεφρώσεις τον χρόνο στους 100.000-105.000 θανάτους. Είναι μικρό το ποσοστό».

Κάντε follow στο Sportime

Κάντε like στην σελίδα του Sportime στο Facebook

Ακολουθήστε το Sportime στο Instagram

Διαβάσατε το άρθρο με τίτλο «Καύση νεκρών: Το πρώτο αποτεφρωτήριο στην Ελλάδα», όπου αναφέρθηκαν τα παρακάτω #tags (ετικέτες). Για σχετικά άρθρα επιλέξτε #tag.
Post on Facebook Post on X (Twitter) Post on LinkEdin Send this post with WhatsApp Send this post with Viber E-mail Post
Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Sportime Team

Αρθρογραφεί στο Sportime.GR και είναι συντάκτης του άρθρου αυτού.