ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Καύσιμα: Νέες «οικολογικές» αυξήσεις από 1 Ιανουαρίου 2023 – Τι έχει συμβεί

Ίλιγγο προκαλούν οι αυξήσεις που έρχονται με το νέο έτος - Φυσικό αέριο, βενζίνη, πετρέλαιο και υγραέριο στα ύψη!
Καύσιμα: Νέες «οικολογικές» αυξήσεις από 1 Ιανουαρίου 2023 – Τι έχει συμβεί

«Τρομάζει» το ράλι της ακρίβειας, με τις αυξήσεις στα καύσιμα και στην ενέργεια να φέρνουν βαρύ χειμώνα στα νοικοκυριά!

Την ώρα που η κυβέρνηση εξετάζει μέτρα – σοκ για να επιτευχθεί εξοικονόμηση ενέργειας, συνεχίζοντας την «ανάπτυξη» με μπόνους «καλού καταναλωτή» ενέργειας και ψηφιακά κουπόνια συσσιτίων, η συζήτηση στην αρμόδια επιτροπή του Ευρωκοινοβουλίου, στις 26 Σεπτέμβρη, απλά… τρομάζει.

Απ’ ότι φαίνεται ο «βαρύς» χειμώνας στην Ευρώπη δεν θα απέχει πολύ και από τη χώρα μας, με τον Κώστα Σκρέκα εμμέσως να προτέπει να υιοθετήσουν οι πολίτες την λογική ενεργειακής λιτότητας.

Ενδεικτικό του μεγέθους της φοροληστείας που είναι στα σκαριά είναι ότι:

– Η φορολόγηση της Ενέργειας θα γίνεται από το 2023 με βάση το ενεργειακό περιεχόμενο των ενεργειακών προϊόντων και της ηλεκτρικής ενέργειας και τις περιβαλλοντικές επιδόσεις τους.

Τι σημαίνει πρακτικά αυτό;

– Σήμερα η φορολογία στο φυσικό αέριο για τα καύσιμα κίνησης είναι 2,6 ευρώ ανά gigajoule (277,8 κιλοβατώρες) και από 1.1.2023 θα εκτοξευθεί στα 7,17 ευρώ και θα φτάσει στο τέλος του 2023 τα 10,75 ευρώ.

– Σήμερα η φορολογία στο φυσικό αέριο για τα καύσιμα θέρμανσης είναι 0,15 ευρώ ανά gigajoule και από 1.1.2023 θα εκτοξευθεί στα 0,6 ευρώ και θα φτάσει στο τέλος του 2023 τα 0,9 ευρώ.

– Η βενζίνη και το πετρέλαιο κίνησης θα φορολογούνται με 10,75 ευρώ ανά gigajoule, ενώ θεσπίζονται και μια σειρά άλλοι φόροι για πολλά είδη ενεργειακών προϊόντων.

– Καθιερώνεται κατάταξη συντελεστών και τιμαριθμική αναπροσαρμογή των ελάχιστων επιπέδων: Η φορολογία στην κατανάλωση των νοικοκυριών θα αυξάνεται κάθε χρόνο με βάση τον «δείκτη τιμών καταναλωτή» σε όλη την ΕΕ. Επιπλέον, η ηλεκτρική ενέργεια πάντα θα συγκαταλέγεται μεταξύ των λιγότερο φορολογούμενων πηγών Ενέργειας (συντελεστής 0,15 EUR/gigajoule) με σκοπό την προώθηση της χρήσης της, ιδίως στον τομέα των μεταφορών, για να ενισχυθούν τα μονοπώλια της ηλεκτροκίνησης.

– Προβλέπεται φορολόγηση ενεργειακών προϊόντων και ηλεκτρικής ενέργειας που χρησιμοποιούνται από αεροσκάφη και σκάφη. Μόνο που είναι κυριολεκτικά για τα μάτια του κόσμου, αφού υπάρχουν τόσες εξαιρέσεις και απαλλαγές από τον φόρο που ακυρώνουν κάθε φορολόγηση. Δηλαδή, εξαιρούνται: Οι εμπορευματικές αεροπορικές μεταφορές. Οι επιχειρηματικές αεροπορικές μεταφορές και πτήσεις για σκοπούς εκτός της αναψυχής εντός ΕΕ. Οι αεροπορικές μεταφορές και η ναυσιπλοΐα εκτός ΕΕ, που τα κράτη – μέλη έχουν δικαίωμα να εξαιρούν από τη φορολογία.

Για τις χρήσεις για τακτικές γραμμές θαλάσσιας και εσωτερικής ναυσιπλοΐας, αλιεία και εμπορευματικές μεταφορές εντός ΕΕ. Επίσης, τα κράτη – μέλη μπορούν να απαλλάσσουν από κάθε φορολογία την ηλεκτροδότηση από ξηράς αεροσκαφών και θαλάσσιων σκαφών.

– Τα κράτη – μέλη μπορούν να απαλλάσσουν από κάθε φορολογία «ανανεώσιμα καύσιμα μη βιολογικής προέλευσης, προηγμένα βιώσιμα βιοκαύσιμα, βιορευστά, βιοαέριο και προηγμένα βιώσιμα προϊόντα», στηρίζοντας τους αντίστοιχους ομίλους, που με βιοκαύσιμα και τις άλλες απαλλασσόμενες κατηγορίες καταστρέφουν το περιβάλλον, υπονομεύουν την επισιτιστική επάρκεια, χτυπάνε τη φτωχομεσαία αγροτιά.

Τέλος σύμφωνα με το αποκαλυπτικό δημοσίευμα του Ριζοσπάστη, δυνατότητες μείωσης της φορολόγησης δίνονται και για άλλες κατηγορίες επιχειρήσεων, όπως ενεργοβόρες επιχειρήσεις, υδατοκαλλιέργειας, καλλιέργειας κηπευτικών, σιδηροδρομικών μεταφορών εμπορευμάτων και επιβατών και για …ξεκάρφωμα σε «ευάλωτα νοικοκυριά» (και μάλιστα με προαιρετικό χαρακτήρα), που ορίζονται όσα έχουν εισόδημα ίσο ή χαμηλότερο από το 60% του εθνικού διάμεσου εισοδήματος. Στην Ελλάδα δηλαδή αυτό αντιστοιχεί σε εισόδημα κάτω από 500 ευρώ μηνιαίως, όσους δηλαδή έτσι κι αλλιώς δεν μπορούν να πληρώνουν τους φόρους.

Ειδήσεις τώρα

Συντάξεις: Με αυτούς τους τρόπους θα βγείτε πιο γρήγορα στη σύνταξη

MasterChef: Η Καλλιόπη στο κρεβάτι μόνο με το σεντόνι της

Τουρκία: Ξέφυγαν στο CNN TURK – Δείχνουν πόλεμο στην Κρήτη
 


Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Ελευθέριος Ανδρώνης: Οι καμπάνες του Σινά ηχούν πένθιμα για την «έρημο» της Ελλάδας

Οι καμπάνες του Σινά ηχούν πένθιμα για την «έρημο» της Ελλάδας

Η επιχείρηση υφαρπαγής του Σινά από την Αίγυπτο, είναι η τιμωρία για όσες φορές δεν σταθήκαμε στο ελληνορθόδοξο ανάστημά μας

Ελευθέριος Ανδρώνης
Κοινωνία: Η Ελλάδα καταστρέφει τα όνειρα των παιδιών και των οικογενειών – 4η η χώρα μας στην ΕΕ στον κίνδυνο παιδικής φτώχειας σύμφωνα με τη Eurostat!

Η Ελλάδα καταστρέφει τα όνειρα των παιδιών και των οικογενειών – 4η η χώρα μας στην ΕΕ στον κίνδυνο παιδικής φτώχειας σύμφωνα με τη Eurostat!

Ακόμα μια στατιστική «βόμβα» που συνδέεται με το δημογραφικό - «Τοξικό» το περιβάλλον για την παιδική ηλικία επί διακυβέρνησης Μητσοτάκη

Κοινωνία
Κοινωνία: Δημογραφικό SOS: Μειώθηκαν κατά 40% τα πρωτάκια σε σχέση με το 2010 – 45.000 λιγότερες οι εγγραφές στην Α’ Δημοτικού!

Δημογραφικό SOS: Μειώθηκαν κατά 40% τα πρωτάκια σε σχέση με το 2010 – 45.000 λιγότερες οι εγγραφές στην Α’ Δημοτικού!

Το μαθητικό δυναμικό μειώνεται με ραγδαίους ρυθμούς - Σοκ προκαλούν για το μέλλον της Ελλάδας τα επίσημα στοιχεία του υπουργείου Παιδείας

Κοινωνία
Κοινωνία: Στεγαστικό πρόβλημα: Airbnb και ξένες επενδύσεις περιορίζουν τη διαθεσιμότητα των ακίνητων προς πώληση και ενοικίαση

Στεγαστικό πρόβλημα: Airbnb και ξένες επενδύσεις περιορίζουν τη διαθεσιμότητα των ακίνητων προς πώληση και ενοικίαση

Ξένες επενδύσεις και Airbnb περιόρισαν την διαθεσιμότητα των ακίνητων προς πώληση και ενοικίαση.

Κοινωνία
Απόψεις: Μονή Σινά : Η Πίστη δεν δημεύεται

Μονή Σινά : Η Πίστη δεν δημεύεται

Η Μονή Σινά δεν είναι απλώς ένα μοναστήρι. Είναι φάρος Ορθοδοξίας, κιβωτός μνήμης και πίστης, ρίζα του Ελληνισμού στην έρημο. Όσοι απλώνουν χέρι στο Σινά, απλώνουν χέρι στην Ιστορία και στην ψυχή μας. Είναι ώρα ευθύνης, όχι σιωπής. Ο Περικλής Γκιόλιας γραφει για το Σινά που μας καλεί...

Απόψεις
Κοινωνία: ΝΤΡΟΠΗ: Η Μονή Σινά δημεύεται από τους Αιγύπτιους και γίνεται μουσείο – Η εθελόδουλη πολιτική Μητσοτάκη φέρνει αφανισμό της Ελληνορθοδοξίας!

ΝΤΡΟΠΗ: Η Μονή Σινά δημεύεται από τους Αιγύπτιους και γίνεται μουσείο – Η εθελόδουλη πολιτική Μητσοτάκη φέρνει αφανισμό της Ελληνορθοδοξίας!

Οι «Αδελφοί Μουσουλμάνοι» εκμεταλλεύτηκαν τη δειλία της ελληνικής κυβέρνησης - Ανυπεράσπιστα τα ελληνορθόδοξα προσκυνήματα!

Κοινωνία
Κοινωνία: Λάκης Λαζόπουλος: «Η κυβέρνηση ζήτησε από το Mega να με κόψουν – Όποιος τους ενοχλεί, τελειώνει – Δεν θέλουν καμία φωνή»

Λάκης Λαζόπουλος: «Η κυβέρνηση ζήτησε από το Mega να με κόψουν – Όποιος τους ενοχλεί, τελειώνει – Δεν θέλουν καμία φωνή»

«Είναι μεγάλος ο φόβος και δεν υπάρχει ενημέρωση - Όποιος ελέγχει τα ΜΜΕ ελέγχει τον κόσμο. Δεν μπορώ να κατηγορήσω τον κόσμο»

Κοινωνία
Κοινωνία: Σκάνδαλο ΟΠΕΚΕΠΕ: O N.Σαλάτας καρφώνει Αυγενάκη και Γεωργαντά – «Οι μεγάλες κομπίνες έγιναν το 2022 και 2023»

Σκάνδαλο ΟΠΕΚΕΠΕ: O N.Σαλάτας καρφώνει Αυγενάκη και Γεωργαντά – «Οι μεγάλες κομπίνες έγιναν το 2022 και 2023»

«Φωτιά» οι αποκαλύψεις του καρατομηθέντος προέδρου του ΟΠΕΚΕΠΕ Νίκου Σαλάτα - «Με απέπεμψαν με εντολή Μαξίμου»

Κοινωνία
Κοινωνία: ΟΠΕΚΕΠΕ: 23 χρόνια όλοι οι κυβερνώντες είναι υπεύθυνοι που πήγαιναν 3 δισ το χρόνο  – Το μόνο που είχαν να κάνουν ήταν να ακούσουν τους εργαζόμενους του ΟΠΕΚΕΠΕ

ΟΠΕΚΕΠΕ: 23 χρόνια όλοι οι κυβερνώντες είναι υπεύθυνοι που πήγαιναν 3 δισ το χρόνο – Το μόνο που είχαν να κάνουν ήταν να ακούσουν τους εργαζόμενους του ΟΠΕΚΕΠΕ

Δεν ξύπνησε μία μέρα η κυβέρνηση Μητσοτάκη και αποφάσισε να δώσει λύση στο θέμα του ΟΠΕΚΕΠΕ, δεν άκουγε καμία κυβέρνηση τα πραγματικά προβλήματα εδώ και 23 χρόνια.

Κοινωνία