ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Κακοκαιρία στην Αττική: Άλλο ένα επιτελικό «θαύμα» – Πλημμύρες και χάος με την πρώτη έντονη νεροποντή

Μια έντονη άλλα φυσιολογική βροχόπτωση ήταν αρκετή για να φέρει χάος στους δρόμους και να μετατρέψει την Αττική σε «θάλασσα» προβλημάτων
Κακοκαιρία στην Αττική: Άλλο ένα επιτελικό «θαύμα» – Πλημμύρες και χάος με την πρώτη έντονη νεροποντή

Κακοκαιρία – Αττική: Στο ίδιο έργο θεατές βρίσκονται για ακόμη μια φορά οι πολίτες βλέποντας το λεκανοπέδιο της Αττικής να γίνεται «Βενετία» και να παραλύει υπό την ανυπαρξία του «επιτελικού κράτους» με την πρώτη έντονη νεροποντή. Οι εικόνες που καταφθάνουν από το πρωί μέσω των ρεπορτάζ μαρτυρούν για ακόμη μια φορά τις τριτοκοσμικές συνθήκες που επικρατούν στις υποδομές των πόλεων απέναντι στα καιρικά φαινόμενα.

Κυβέρνηση, περιφέρεια και δήμοι για άλλη μια φορά αποδεικνύονται κατώτεροι των περιστάσεων, αφού από την μια πλευρά «πουλάνε» το αφήγημα της απειλής  της «κλιματικής κρίσης» και από την άλλη δεν ενδιαφέρονται να εξασφαλίσουν την ασφάλεια των πολιτών ούτε για μια φυσιολογική χειμωνιάτικη νεροποντή. Αν δηλαδή μας έβρισκε και κάποιο αφύσικο και σφοδρό καιρικό φαινόμενο τι θα γινόταν;

Σχεδόν όλοι οι κεντρικοί δρόμοι της Αθήνας έχουν πλημμυρίσει δημιουργώντας σοβαρά προβλήματα στις μετακινήσεις. Η υπόγεια διάβαση της Σπύρου Λούη στο Μαρούσι επί της Κηφισίας πλημμύρισε με μια απλή έντονη βροχή, με αποτέλεσμα να εγκλωβιστούν ΙΧ κάτω από τη γέφυρα και οι οδηγοί να κολυμπούν για να βγουν από τα φουσκωμένα νερά.

Ένα πραγματικό χάος έχει δημιουργηθεί σε δρόμους, υπόγεια, σχολεία και υπόγειες διαβάσεις που έχουν μετατραπεί σε «πισίνες» όμβριων υδάτων. Αρκετές είναι και οι διακοπές ρεύματος σε διάφορους Δήμους της Αττικής. Η γραμμή 1 του ΗΣΑΠ τέθηκε εκτός λειτουργίας εξαιτίας της διακοπής ρεύματος ενώ πολύ σοβαρά προβλήματα λόγω των πλημμυρισμένων δρόμων αντιμετωπίζουν στην μετακίνηση τους και τα ΜΜΜ.

Μπορεί από το πρωί της Πέμπτης να στάλθηκε προειδοποιητικό μήνυμα από το 112, άλλα το θέμα είναι πως εκεί τελειώνει και η όποια βοήθεια παρέχει προς τους πολίτες η κυβέρνηση και το υπουργείο Πολιτικής Προστασίας. Με λίγα λόγια, στέλνουμε ένα μήνυμα, κλείνουμε σχολεία, κηρύσσουμε ένα άτυπο «lockdown» και τελειώσαμε. Αυτή είναι όλη και όλη η συνεισφορά του κράτους.

Τα βουλωμένα φρεάτια, τα μπαζωμένα ρέματα, οι κακοτεχνίες των δρόμων, η απουσία των βασικών υποδομών πολιτικής προστασίας, όλα αυτά είναι αθέατα προβλήματα για μια Πολιτεία που αντιμετωπίζει την προστασία της περιουσίας και της ζωής ως περιττό κόστος.

Για άλλη μια φορά κυριαρχούν εικόνες πλήρους εγκατάλειψης στο κλείνον άστυ, ενώ ο κόσμος από την μια πλευρά υπερφορολογείται χωρίς να έχουν αντίκρισμα αυτά τα έσοδα στην βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών και από την άλλη μαστίζεται από την ανεξέλεγκτη ακρίβεια. Και ως επισφράγισμα αυτής της τραγικής κατάστασης, με κάθε νεροποντή ή χιονόπτωση παραλύει όλη η Αττική, και κατά τα άλλα ζούμε σε μια… ανεπτυγμένη Ευρωπαϊκή χώρα…

https://youtube.com/shorts/jRF4TP01tdg?feature=share

 

Διαβάσατε το άρθρο με τίτλο «Κακοκαιρία στην Αττική: Άλλο ένα επιτελικό «θαύμα» – Πλημμύρες και χάος με την πρώτη έντονη νεροποντή», όπου αναφέρθηκαν τα παρακάτω #tags (ετικέτες). Για σχετικά άρθρα επιλέξτε #tag.
Post on Facebook Post on X (Twitter) Post on LinkEdin Send this post with WhatsApp Send this post with Viber E-mail Post
Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Παντελής Λαμψιώτης

Αρθρογραφεί στο Sportime.GR και είναι συντάκτης του άρθρου αυτού.