ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Κατακραυγή για την απόφαση ντροπής της κυβέρνησης Μητσοτάκη να απέχει η Ελλάδα από το ψήφισμα του ΟΗΕ για εκεχειρία στη Γάζα

Θύελλα αντιδράσεων για την αμέτοχη στάση της κυβέρνησης στο να επιτευχθεί εκεχειρία στη Γάζα, όπου σκοτώνονται χιλιάδες άμαχοι
Κατακραυγή για την απόφαση ντροπής της κυβέρνησης Μητσοτάκη να απέχει η Ελλάδα από το ψήφισμα του ΟΗΕ για εκεχειρία στη Γάζα

Πόλεμος – Γάζα: Σάλο έχει προκαλέσει η ντροπιαστική απόφαση της κυβέρνησης Μητσοτάκη να μην στηρίξει η Ελλάδα την προστασία των αμάχων στη Λωρίδα της Γάζας στο σχετικό ψήφισμα που έγινε στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, όπου το ζητούμενο ήταν να κηρυχθεί ανθρωπιστική εκεχειρία στον πόλεμο.

Η Ελλάδα ήταν ανάμεσα στις 45 χώρες που δήλωσε αποχή στο -μη δεσμευτικό- ψήφισμα, που εισήγαγε η Ιορδανία στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, με το οποίο ζητά να κηρυχθεί αμέσως «ανθρωπιστική εκεχειρία» και το οποίο εγκρίθηκε με 120 ψήφους, ενώ καταψηφίστηκε από τις εξής 14 χώρες: ΗΠΑ, Ισραήλ, Αυστρία, Κροατία, Τσεχική Δημοκρατία, Φίτζι, Γουατεμάλα, Ουγγαρία, Ισραήλ, Νήσοι Μάρσαλ, Μικρονησία, Ναούρου, Παπούα Νέα Γουινέα, Παραγουάη και Τόνγκα.

Το πολεμοχαρές σύνθημα στήριξης στον αιματηρό πόλεμο που διεξάγεται στη Γάζα, το είχε δώσει ήδη ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την επίσκεψή του στο Ισραήλ όπου εξέφρασε την απόλυτη στήριξή του στον Μπέντζαμιν Νετανιάχου και αρκούσε για τον Έλληνα πρωθυπουργό «ό,τι κι αν συμβεί να συμβεί χωρίς μεγάλο ανθρωπιστικό κόστος». Μια αδιανόητη δήλωση που έδειξε ότι ο κ. Μητσοτάκης ήταν εξ’ αρχής συμβιβασμένος και σύμφωνος με τους θανάτους αμάχων στη Γάζα και αρκούσε μόνο να… περιοριστούν όσο γίνεται οι απώλειες.

Ήδη από τις ισραηλινές επιθέσεις έχουν σκοτωθεί πάνω από 8.000 Παλαιστίνιοι στη Γάζα, εκ των οποίων τα 3.500 είναι παιδιά, και αναρωτιέται κανείς πού θα πρέπει να φτάσει αυτός ο όλεθρος μέχρι να θεωρήσει ο ανάλγητος κ. Μητσοτάκης ότι ξεπεράστηκε το όριο του… «μικρού» ανθρωπιστικού κόστους.

Ένας λαός που στη συντριπτική πλειοψηφία του δεν έχει καμία σχέση με τις κτηνωδίες της Χαμάς, «στραγγαλίζεται» με ελλείψεις τροφίμων, νερού, φαρμάκων, ρεύματος και καυσίμων. Ακρωτηριασμένοι ενήλικοι και παιδιά καταφθάνουν σε νοσοκομεία υπό κατάρρευση που δεν διαθέτουν ιατρικές προμήθειες και αρκετό προσωπικό για να περιθάλψουν τους χιλιάδες τραυματισμένους που σπεύδουν καθημερινά σε αυτά.

Εν μέσω αυτού του αδιανόητου ανθρωπιστικού δράματος, η Ελλάδα «ένιψε τας χείρας» στο ψήφισμα του ΟΗΕ που ναι μεν δεν είχε καμία ουσιαστική ισχύ στην πράξη, άλλα έδειχνε πολλά σε επίπεδο διπλωματίας και σεβασμού του ανθρωπιστικού δικαίου. Η κυβέρνηση Μητσοτάκη μη τολμώντας να απαντήσει ευθέως για το ότι έκλεισε τα μάτια μπροστά στην εξελισσόμενη σφαγή της Γάζας, διέρρευσε κάποια τραγελαφικά επιχειρήματα «δημιουργικής ασάφειας» μέσω… διπλωματικών πηγών του υπουργείου Εξωτερικών.

Πρόκειται για αερολογίες και φθηνές δικαιολογίες για να αιτιολογηθεί μια πράξη αίσχους που αποτελεί μελανή σελίδα για την εξωτερική πολιτική της Ελλάδας. Συγκεκριμένα, οι διπλωματικές πηγές του ΥΠΕΞ ανέφεραν ότι «η Ελλάδα παραμένει συνεπής στην εξωτερική πολιτική αρχών» και χαρακτήρισαν την αμέτοχη στάση της Ελλάδας μπροστά στους θανάτους χιλιάδων αμάχων ως… «ισόρροπη στάση, σεβόμενη τις αρχές και αξίες του διεθνούς δικαίου, ως δύναμη σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή, αναδεικνύοντας την υποχρέωση προστασίας των αμάχων και της δημιουργίας ανθρωπιστικών διαδρομών».

«Η Ελλάδα συντάχθηκε με την πλειονότητα των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης: 15 χώρες απείχαν έναντι 8 που υπερψήφισαν και 4 που καταψήφισαν» προσθέτουν οι διπλωματικές πηγές και επιμένουν ότι «η Ελλάδα υπήρξε δημιουργική προτείνοντας στο στάδιο των εσωτερικών διαδικασιών ορισμένες σημειακές παρεμβάσεις, οι οποίες θα μπορούσαν να είχαν διευκολύνει την ευρύτερη πλειοψηφία».

Το ξεκάθαρο μήνυμα της κυβέρνησης Μητσοτάκη να στηρίξει εκ νέου το Ισραήλ, έφερε καταιγισμό αντιδράσεων από τα κόμματα της αντιπολίτευσης και δημιούργησε αμηχανία ακόμα και σε «γαλάζια» στελέχη, καθώς η ελληνική εξωτερική πολιτική ήταν διαχρονικά υπέρ της επίτευξης μιας μόνιμης ειρηνικής επίλυσης στο Παλαιστινιακό ζήτημα, ενώ σήμερα πρωτοστατεί στη διπλωματική στήριξη του αιματοκυλίσματος στη Γάζα.

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη συνεχίζει να εγκλωβίζει την Ελλάδα σε μια μονοδιάστατη και άτολμη εξωτερική πολιτική, εκθέτοντας τον ελληνικό λαό σε πολλαπλούς κινδύνους την ώρα που η χώρα μας αποτελεί το «hot spot» της Ευρώπης και οι μουσουλμανικοί πληθυσμοί στη Δύση βρίσκονται σε μεγάλο αναβρασμό. Αδιαφορώντας γι’ αυτές τις υπαρκτές απειλές, ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιμένει να στηρίζει με κάθε τρόπο έναν πόλεμο που όπως διεξάγεται, έχει πάψει να αφορά το δικαίωμα του Ισραήλ στην αυτοάμυνα και εξελίσσεται σε λουτρό αίματος αμάχων…

Διαβάσατε το άρθρο με τίτλο «Κατακραυγή για την απόφαση ντροπής της κυβέρνησης Μητσοτάκη να απέχει η Ελλάδα από το ψήφισμα του ΟΗΕ για εκεχειρία στη Γάζα», όπου αναφέρθηκαν τα παρακάτω #tags (ετικέτες). Για σχετικά άρθρα επιλέξτε #tag.
Post on Facebook Post on X (Twitter) Post on LinkEdin Send this post with WhatsApp Send this post with Viber E-mail Post
Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Παντελής Λαμψιώτης

Αρθρογραφεί στο Sportime.GR και είναι συντάκτης του άρθρου αυτού.