ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Καταπέλτης οι Financial Times: O Κ. Μητσοτάκης συνδέεται με σκάνδαλο υποκλοπών όπως ο πατέρας του

Ιδιαιτέρως αιχμηρή κριτική από άρθρο των Financial Times: «Όσο καθυστερεί η κυβέρνηση να δώσει εξηγήσεις τόσο φαίνεται ότι έχει κάτι να κρύψει»
Καταπέλτης οι Financial Times: O Κ. Μητσοτάκης συνδέεται με σκάνδαλο υποκλοπών όπως ο πατέρας του

Financial Times: Δεν έχουν τέλος οι ευθείες βολές από διεθνή μέσα Ενημέρωσης που ασκούν δριμεία κριτική στο ελληνικό «Watergate», όπως αποκαλείται το σκάνδαλο των υποκλοπών που συνδέεται με το πρωθυπουργικό περιβάλλον. Όσο οι σκιές του σκανδάλου παραμένουν αφώτιστες, τόσο επιβαρυντικά λειτουργεί αυτό για την κυβέρνηση και ιδιαίτερα για την εικόνα του ίδιου του πρωθυπουργού. Η χώρα εξακολουθεί να διασύρεται σε διεθνές επίπεδο και παρουσιάζεται από μεγάλα ξένα ΜΜΕ ως κράτος αδιαφάνειας και πολιτικής σήψης.

Λίγες μέρες μετά την επίσκεψη της επιτροπής PEGA όπου διαπιστώθηκε πως γίνονται προσπάθειες συγκάλυψης με το να αποκρύπτονται κρίσιμες πληροφορίες για το θέμα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε την «τιμητική» του και από τους Financial Times, που μάλιστα επέλεξαν να κάνουν ιστορική αναφορά στον πατέρα του πρωθυπουργού Κωνσταντίνο Μητσοτάκη ο οποίος επίσης είχε παραπεμφθεί σε δίκη για υποκλοπές σε πολιτικούς του αντιπάλους και δημοσιογράφους, με τον Ανδρέα Παπανδρέου τελικά να μην οδηγεί την υπόθεση στα άκρα, λειτουργώντας χαριστικά.

Στο άρθρο – «καταπέλτη» των FT, ο πολύπειρος συντάκτης Τόνι Μπάρμπερ σημειώνει με σαφές αιχμηρό ύφος:

«Τώρα ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο γιος του πρώην πρωθυπουργού και νυν πρωθυπουργός από το 2019, βρίσκεται στο επίκεντρο ενός παρόμοιου σκανδάλου υποκλοπών. Ο χρόνος θα δείξει αν θα οδηγήσει σε νομικές διαδικασίες. Εν τω μεταξύ, τα πολλά αναπάντητα ερωτήματα αναφορικά με το ζήτημα ρίχνουν σκιά πάνω από την κυβέρνηση του Μητσοτάκη».

Το ότι ο αρθρογράφος αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο να υπάρξει παραπομπή του Κυριάκου Μητσοτάκη για το θέμα των υποκλοπών, έχει και αυτό την ιδιαίτερη σημασία του.

Όπως αναφέρεται στην συνέχεια του δημοσιεύματος, «μετά την ανάληψη της εξουσίας, ο Μητσοτάκης έθεσε την ΕΥΠ υπό τον έλεγχό του και έβαλε αρχηγό της τον Παναγιώτη Κοντολέοντα, επικεφαλής μιας ιδιωτικής εταιρείας security. Ο Κοντολέων παραιτήθηκε τον Αύγουστο, μετά την παραδοχή από την πλευρά της ΕΥΠ πως παρακολουθούσε το τηλέφωνο του αρχηγού του ΠΑΣΟΚ Νίκου Ανδρουλάκη», ενώ γίνεται και αναφορά στην παραίτηση του Γρηγόρη Δημητριάδη που όπως σημειώνει «τυχαίνει να είναι ανιψιός του Μητσοτάκη».

Με ξεκάθαρο τρόπο ο Μπάρμπερ διαπιστώνει πως οι «Έλληνες αξιωματούχοι έχουν αφήσει σκοτεινά υπονοούμενα για εχθρική ξένη ανάμειξη και επικαλούνται τους κανόνες περί κρατικών μυστικών για να δικαιολογήσουν τη συγκάλυψη των πραγμάτων», ενώ συμπεραίνει ότι «όσο περισσότερο καθυστερεί η κυβέρνηση να δώσει εξηγήσεις τόσο περισσότερο φαίνεται ότι έχει κάτι να κρύψει».

Η «εχθρική ξένη ανάμειξη» που αναφέρει το άρθρο των FT, δεν είναι άλλη από τους αστήριχτους ισχυρισμούς του υπουργού για δήθεν παρέμβαση του… Πούτιν και του Ερντογάν που υποτίθεται πως βρίσκονται πίσω από την υπόθεση των υποκλοπών για να πλήξουν τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Για αρκετό καιρό αυτό ήταν το βασικό αφήγημα του πρωθυπουργού, προτρέποντας τον ελληνικό λαό να αρχίσει να κυνηγάει «φαντάσματα» εθνικής απειλής, προκειμένου ο ίδιος να προβάλλει την εικόνα του υπερπατριώτη. Όταν όμως αναζητήθηκαν απαντήσεις για το τι σχέση έχει η παρακολούθηση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, με τις δήθεν μηχανορραφίες των ξένων δυνάμεων, καμία απάντηση δεν δόθηκε και κάθε πειστική εξήγηση χάθηκε πίσω από το μόνιμο αφήγημα του «εθνικού απορρήτου».

Στην συνέχεια βγήκε στην επιφάνεια της επικαιρότητας και μια λίστα παρακολούθησης που περιλάμβανε ακόμα και υπουργούς της κυβέρνησης και τις συζύγους τους, φέρνοντας σε ακόμα πιο δυσμενή θέση τον πρωθυπουργό, ο οποίος χαρακτήρισε το δημοσίευμα «απίστευτο ψέμα».

Στο άρθρο γίνεται αναφορά και για την επίσκεψη της επιτροπής του Ευρωκοινοβουλίου, PEGA, μέλη της οποίας δήλωσαν πως φεύγοντας από την χώρα τους δημιουργήθηκαν περισσότερα ερωτηματικά, απ’ όσα είχαν πριν έρθουν στην Ελλάδα. Ενδεικτικό της δυσπιστίας της επιτροπής προς τα αφηγήματα της ελληνικής κυβέρνησης είναι πως η εισηγήτρια της PEGA, Σόφι ιντ Βελντ, σχολιάζοντας τις τελευταίες εξελίξεις, ζήτησε να αρχίσει εκ νέου η εξεταστική επιτροπή, ενώ εκτίμησε πως πρέπει να υπάρξει παρέμβαση της Europol.

Στην πρόσφατη συνέντευξη του ο Κ. Μητσοτάκης είπε πως «ουδέποτε ισχυρίστηκα ότι δεν υπάρχει κέντρο ιδιωτών χρησιμοποίησης του Predator, αλλά αυτό είναι άλλο από το να κατηγορείται ο πρωθυπουργός ότι κρύβεται από πίσω», προσθέτοντας πως «δεν είμαστε σίγουροι ποιος είναι πίσω από αυτό, αλλά δεν είναι η ΕΥΠ και σίγουρα εγώ δεν είχα καμία ανάμειξη».

Ακόμα και αν υποτεθεί πως οι υποκλοπές γίνονται αποκλειστικά από ιδιώτες, έτσι όπως ισχυρίζεται ο πρωθυπουργός, προκαλεί μεγάλη απορία το γιατί ο ίδιος εδώ και τρία χρόνια δεν έχει πράξει το παραμικρό για να προστατέψει τους πολίτες και την δημοκρατική ομαλότητα της χώρας από τα σκοτεινά κέντρα που μεταχειρίζονται το κακόβουλο λογισμικό.

Διαβάσατε το άρθρο με τίτλο «Καταπέλτης οι Financial Times: O Κ. Μητσοτάκης συνδέεται με σκάνδαλο υποκλοπών όπως ο πατέρας του», όπου αναφέρθηκαν τα παρακάτω #tags (ετικέτες). Για σχετικά άρθρα επιλέξτε #tag.
Post on Facebook Post on X (Twitter) Post on LinkEdin Send this post with WhatsApp Send this post with Viber E-mail Post
Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Παντελής Λαμψιώτης

Αρθρογραφεί στο Sportime.GR και είναι συντάκτης του άρθρου αυτού.