ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Καθαρά Δευτέρα: Γιατί πετάμε χαρταετό;

Χαρταετός! Σίγουρα μία από τις αγαπημένες συνήθειες της καθαράς Δευτέρας τόσο των μικρών όσο και των μεγάλων είναι το πέταγμα του χαρταετού. Ωστόσο λίγοι είναι εκείνοι που γνωρίζουν γιατί πετάμε χαρταετό την Καθαρά Δευτέρα. Αυτό που αξίζει να σημειωθεί προτού αναφερθούμε στις ρίζες αυτού του εθίμου είναι πως ο συμβολισμός του πετάγματος του χαρταετού στην...
Καθαρά Δευτέρα: Γιατί πετάμε χαρταετό;

Χαρταετός! Σίγουρα μία από τις αγαπημένες συνήθειες της καθαράς Δευτέρας τόσο των μικρών όσο και των μεγάλων είναι το πέταγμα του χαρταετού.

Ωστόσο λίγοι είναι εκείνοι που γνωρίζουν γιατί πετάμε χαρταετό την Καθαρά Δευτέρα.

Αποτέλεσμα εικόνας για χαρταετος καθαρα δευτερα

Αυτό που αξίζει να σημειωθεί προτού αναφερθούμε στις ρίζες αυτού του εθίμου είναι πως ο συμβολισμός του πετάγματος του χαρταετού στην Ελληνική χριστιανική παράδοση μοιάζει πάρα πολύ με το έθιμο στην κινεζική κάτι που υποδεικνύει όπως όλοι οι λαοί συνδέονται με ορισμένους τρόπους.

Το πέταγμα του χαρταετού συμβολίζει το πέταγμα της ανθρώπινης ψυχής προς τον ουρανό για να βρεθεί κοντά στο Θεό ενώ οι άνθρωποι πίστευαν παλαιότερα, όσο ψηλότερα φτάσει ο χαρταετός τόσο πιο πιθανό ήταν ο Θεός να ακούσει τις προσευχές τους.

Φυσικά δεν είναι τυχαίο που το πέταγμα του χαρταετού πραγματοποιείται Καθαρά Δευτέρα και όχι οποιαδήποτε άλλη μέρα καθώς η Καθαρά Δευτέρα είναι η πρώτη μέρα της σαρακοστής όπου οι χριστιανοί ξεκινούν την πνευματική τους κάθαρση και τη σωματική μέσω της Μεγάλης νηστείας του Πάσχα.

Να σημειωθεί πως οι χαρταετοί έκαναν την εμφάνισή τους στην Κίνα πριν από 3.000 χρόνια και μάλιστα θεωρείται πως από κει πέταξε ο πρώτος χαρταετός.

Σιγά σιγά ο χαρταετός υιοθετήθηκε από όλες τις ηπείρους απέκτησε νέες μορφές και τους δικούς του μύθους και έγινε έθιμο σε πολλές χώρες.

Διαβάσατε το άρθρο με τίτλο «Καθαρά Δευτέρα: Γιατί πετάμε χαρταετό;», όπου αναφέρθηκαν τα παρακάτω #tags (ετικέτες). Για σχετικά άρθρα επιλέξτε #tag.
Post on Facebook Post on X (Twitter) Post on LinkEdin Send this post with WhatsApp Send this post with Viber E-mail Post
Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Sportime Team

Αρθρογραφεί στο Sportime.GR και είναι συντάκτης του άρθρου αυτού.