ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Κατόπιν τραγωδίας συγγνώμη από την ΕΣΗΕΑ: «Δεν αναδείξαμε τις προειδοποιήσεις των εργαζομένων στους σιδηροδρόμους»

Μια απολογητική ανακοίνωση με αρκετή αυτοκριτική στα λάθη των δημοσιογράφων εξέδωσε η ΕΣΗΕΑ, όμως τίποτα δεν αλλάζει αυτό που έγινε
Κατόπιν τραγωδίας συγγνώμη από την ΕΣΗΕΑ: «Δεν αναδείξαμε τις προειδοποιήσεις των εργαζομένων στους σιδηροδρόμους»

Σε μια πολύ όψιμη άλλα αυτονόητη συγγνώμη προχώρησε η ΕΣΗΕΑ, για την πολυετή αδιαφορία που έδειξαν τα ΜΜΕ στις προειδοποιήσεις των εργαζομένων στους σιδηρόδρομους, οι οποίοι με όλα τα μέσα (απεργίες, καταγγελίες, εξώδικα κ.λπ.) προσπαθούσαν εδώ και χρόνια να αναδείξουν τους κινδύνους που ελλόχευαν στο απαρχαιωμένο σιδηροδρομικό δίκτυο.

Πολύ αργά θυμήθηκε η ΕΣΗΕΑ πως το δημοσιογραφικό επάγγελμα στα συστημικά ΜΜΕ, -αντί να υπηρετεί το δημόσιο συμφέρον – έχει μετατραπεί σε κομιστή κομματικών «γραμμών» και συμφερόντων, και γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο βρίσκεται η χώρα μας στην 108η θέση στην ελευθερία του Τύπου, διεθνώς.

Οι συστημικοί δημοσιογράφοι, αντί να υπηρετούν τον ρόλο τους και να ελέγχουν την εξουσία, έγιναν δημόσιοι κατήγοροι εναντίον του λαού, και αυτό το είδαμε να συμβαίνει σε όλο του το «μεγαλείο» στην περίοδο της πανδημίας.

Προκειμένου να εξυπηρετηθούν τα τεράστια συμφέροντα που κρύβονταν πίσω από την προώθηση των πειραματικών σκευασμάτων, πολλοί δημοσιογράφοι έγιναν «γκαουλάιτερ» και σε συνεργασία με τους τηλε – «ειδικούς» δίκαζαν, καταδίκαζαν, δίχαζαν, στοχοποιούσαν πολίτες για δυόμιση έτη, ενόσω η κυβέρνηση τροφοδοτούσε την προπαγάνδα υγειονομικού απολυταρχισμού με τις λίστες Πέτσα.

Στην ίδια χρονική περίοδο, το σιδηροδρομικό δίκτυο αφηνόταν να ρημάζει μέρα με τη μέρα χωρίς κανένας να δίνει σημασία στις προειδοποιήσεις των συνδικαλιστών, αφού ολόκληρη η χώρα λειτουργούσε σαν να αντιμετώπιζε ένα και μοναδικό πρόβλημα (τον κορωνοϊό) με μία και μοναδική λύση (τα σκευάσματα περιορισμένης αποτελεσματικότητας και σοβαρών παρενεργειών).

Ας σκεφτεί κανείς πως μέχρι πριν ένα χρόνο, αν έμπαινε κάποιος επιβάτης σε αυτά τα τρένα – καρμανιόλες χωρίς μάσκα, θα θεωρείτο κίνδυνος για την… δημόσια υγεία, ενώ ο ΟΣΕ και η Hellenic Train θεωρούνταν εγγυητές της… ασφάλειας των μετακινήσεων. Και αυτός ο παραλογισμός συνέβαινε γιατί πολύ απλά δεν υπήρχε κανένας δημοσιογράφος να καταγγείλει ή να ασχοληθεί σοβαρά με τα τρομακτικά κενά ασφαλείας στο δίκτυο.

Χαρακτηριστικό της τραγικής κατάστασης στον χώρο της δημοσιογραφίας είναι πως ακόμη και η ΕΣΗΕΑ στην ανακοίνωση της παραδέχεται ότι σε αυτές τις μέρες που όλη η Ελλάδα θρηνεί για την τραγωδία στα Τέμπη, δεν έχουν σταματήσει να μοιράζονται non paper σε ΜΜΕ που παραμένουν πιστά στην κομματική προπαγάνδα και λειτουργούν ως «παπαγαλάκια» που προσπαθούν να επηρεάσουν την κοινή γνώμη υπέρ της μίας ή της άλλης παράταξης.

Φαίνεται πως η κατρακύλα για μερικούς δεν έχει πάτο. Ας ελπίσουμε πως η ανακοίνωση της ΕΣΗΕΑ, που όντως είναι ένα θετικό πρώτο βήμα, να είναι προϊόν μιας αληθινής αφύπνισης, και πως επιτέλους το δημοσιογραφικό επάγγελμα θα αλλάξει ρότα (έστω για μερικούς) και θα επιστρέψει στον πραγματικό σκοπό ύπαρξης του.

Αναλυτικά η ανακοίνωση της ΕΣΗΕΑ:

«Οι δημοσιογράφοι της Αθήνας συμμετέχουν, όπως και ολόκληρη η χώρα, στο βαρύτατο πένθος για τους συνανθρώπους μας που χάθηκαν άδικα και συμπαρίστανται στην οδύνη των οικογενειών και των οικείων τους.

Η τραγωδία στα Τέμπη αναδεικνύει, με οδυνηρότατο τρόπο αυτή τη φορά, τα δομικά προβλήματα που μαστίζουν τα ελληνικά ΜΜΕ. Οι προειδοποιήσεις των εργαζομένων στους σιδηροδρόμους δεν είχαν την κάλυψη που αναλογούσε στην σοβαρότητα του ζητήματος και τα λίγα, αλλά υπαρκτά, ρεπορτάζ δημοσιογράφων, ΜΜΕ και ερευνητικών δημοσιογραφικών ομάδων δεν αναπαρήχθησαν.

Όσο τα ΜΜΕ απομακρύνονται από την αποστολή τους να ελέγχουν την εξουσία, όσο στην ιεράρχηση των ειδήσεων κυριαρχούν κριτήρια άσχετα με την υπεράσπιση του δημόσιου συμφέροντος, όσο οι επιχειρήσεις ΜΜΕ περιορίζονται να λειτουργούν απλώς ως επιχειρήσεις και με όρους τηλεθέασης και επισκεψιμότητας, όσο οι δημοσιογράφοι υφίστανται περιορισμούς στο να ερευνούν, τόσο θα αποδυναμώνονται οι θεσμικές εγγυήσεις για την λειτουργία του κράτους. Η στείρα αναπαραγωγή non paper, ακόμη και αυτές τις τραγικές ώρες, από μερίδα ενημερωτικών σελίδων, είναι άλλο ένα δείγμα δημοσιογραφικής στρέβλωσης.

Ο δημοσιογραφικός κλάδος αναλαμβάνει το μέρος της ευθύνης που του αναλογεί. Τα Διοικητικά Συμβούλια της ΕΣΗΕΑ και της ΕΣΠΗΤ θεωρούν ότι διερμηνεύουν τη βούληση των δημοσιογράφων, αναλαμβάνοντας τη δέσμευση ότι τα αίτια και οι ευθύνες για αυτή την ανείπωτη φρίκη θα ερευνηθούν σε βάθος, με ψυχραιμία, επαγγελματισμό και τεκμηρίωση. Ακριβώς όπως συμβαίνει αυτές τις ώρες από την πλειονότητα των συναδέλφων, ιδιαίτερα όλων όσοι βρίσκονται στην «πρώτη γραμμή», άυπνοι, υπό δραματικές συνθήκες».

 

Διαβάσατε το άρθρο με τίτλο «Κατόπιν τραγωδίας συγγνώμη από την ΕΣΗΕΑ: «Δεν αναδείξαμε τις προειδοποιήσεις των εργαζομένων στους σιδηροδρόμους»», όπου αναφέρθηκαν τα παρακάτω #tags (ετικέτες). Για σχετικά άρθρα επιλέξτε #tag.
Post on Facebook Post on X (Twitter) Post on LinkEdin Send this post with WhatsApp Send this post with Viber E-mail Post
Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Παντελής Λαμψιώτης

Αρθρογραφεί στο Sportime.GR και είναι συντάκτης του άρθρου αυτού.