ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Κατώτατος μισθός: Δείτε ποιοι μπορούν να πάρουν κατώτατο μισθό στα 914 ευρώ

Το πρόγραμμα που επιδοτεί τις προσλήψεις νέων ηλικίας 18-29 ετών, χωρίς προηγούμενη προϋπηρεσία, μπορεί να φτάσει τον μισθό μέχρι και τα 914 ευρώ.

Κατώτατος μισθός: Το πρόγραμμα που επιδοτεί τις προσλήψεις νέων ηλικίας 18-29 ετών χωρίς προϋπηρεσία φτάνει τον μισθό ως και τα 914 ευρώ.
Συντάκτης: Βαγγέλης Λάσκαρης Χρόνος ανάγνωσης: 3 λεπτά

Κατώτατος μισθός: Τριπλασιάζεται από το Υπουργείο Εργασίας η επιδότηση για το πρόγραμμα «Πρώτο Ένσημο» από 1.200 σε 3.600 ευρώ. Σκοπός είναι να προσδώσει κίνητρα στις επιδοτούμενες προσλήψεις του προγράμματος, εν όψει και της κορύφωσης της τουριστικής σεζόν.

Θυμίζουμε ότι το εν λόγω πρόγραμμα επιδοτεί τις προσλήψεις νέων ηλικίας 18-29 ετών, χωρίς προηγούμενη προϋπηρεσία. Συγκεκριμένα όπως αναφέρει η ιστοσελίδα newmoney.gr ποσό 1.800 ευρώ καταβάλλεται απευθείας στον νεοπροσλαμβανόμενο νέο, επιμεριζόμενο σε έξι ισόποσες μηνιαίες δόσεις, επιπλέον του μηνιαίου μισθού του και ανεξαρτήτως του ύψους αυτού.

Τα υπόλοιπα 1.800 ευρώ καταβάλλονται απευθείας στον εργοδότη του νεοπροσλαμβανόμενου νέου για την κάλυψη μέρους της μισθολογικής δαπάνης.

Κατώτατος μισθός: Η αύξηση μετά τη νέα ρύθμιση 

Με τα νέα δεδομένα πλέον, κάθε νέος 18 έως 29 ετών χωρίς προϋπηρεσία που προσλαμβάνεται με το πρόγραμμα θα βλέπει να μπαίνουν στην τσέπη του, επιπλέον του μισθού του, 300 ευρώ καθαρά, αντί για 100 ευρώ που ίσχυε ως τώρα. Άρα εκείνοι που θα προσληφθούν με τον νέο κατώτατο μισθό των 713 ευρώ μεικτά, θα λαμβάνουν συνολικά 914 ευρώ: 614 καθαρά από τον εργοδότη + 300 ευρώ από το κράτος για 6 μήνες

Συνεπώς όποιος εργοδότης προσλαμβάνει έναν νέο 18-29 ετών χωρίς προϋπηρεσία θα έχει ελάφρυνση 300 ευρώ το μήνα στο μισθολογικό κόστος: Έτσι η συνολική επιβάρυνση για τον κατώτατο μισθό που σήμερα φτάνει στα 872 ευρώ πέφτει με την επιδότηση στα 572 ευρώ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η νέα ενισχυμένη επιδότηση θα αφορά τις νέες προσλήψεις  από την ημέρα της ψήφισης της σχετικής τροπολογίας και στο εξής. Δεν θα ισχύσει αναδρομικά δηλαδή για όσες προσλήψεις έχουν γίνει ήδη.  Το πρόγραμμα διαρκεί μέχρι την εξάντληση του προϋπολογισμού του και σε κάθε περίπτωση έως τις 31 Δεκεμβρίου του 2022.

Ισχύει και για προσλήψεις ορισμένου χρόνου

Τέλος να τονίσουμε ότι η αναμόρφωση του προγράμματος έρχεται σε μια κομβική στιγμή για να προσφέρει κίνητρα σε εργοδότες και εργαζόμενους στον Τουρισμό, καθώς υπάρχει σημαντική έλλειψη εργαζομένων στον τουρισμό και την εστίαση,

Σημειώνεται ότι ενώ η επιδότηση διαρκεί 6 μήνες δεν υπάρχει υποχρέωση του εργοδότη να διατηρήσει τον επιδοτούμενο μισθωτό για 6 μήνες. Μπορεί να τον προσλάβει με σύμβαση ορισμένου χρόνου για μικρότερο χρονικό διάστημα και να εισπράξει αναλογική επιδότηση.




Exit mobile version