ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Καιρός: Ακραίος κίνδυνος για τις αλλεργίες – Γύρη αμβροσίας παντού

H Ambrosia θεωρείται το πιο αλλεργιογόνο φυτό στον κόσμο και πλέον έχει εξαπλωθεί σε όλη την Ευρώπη.
Καιρός: Ακραίος κίνδυνος για τις αλλεργίες – Γύρη αμβροσίας παντού

Εκατομμύρια άνθρωποι ταλαιπωρούνται από διάφορες αλλεργίες παγκοσμίως και κάποιες από αυτές προέρχονται από τη γύρη των φυτών. Σύμφωνα με όσα αναφέρει η ιστοσελίδα «jardineriaon.com», η Ambrosia είναι το πιο αλλεργιογόνο φυτό στον κόσμο. Μάλιστα η Γύρη αμβροσίας είναι μία από τις κύριες αιτίες του αλλεργικού πυρετού!

Αυτά είναι τα ποώδη φυτά ή θάμνους, ενώ μέχρι πρότινος τα συναντούσαμε  που προέρχονται από τις βόρειες περιοχές και από πολλά μέρη της Νοτίου Αμερικής, πλέον έχουν εξαπλωθεί σε όλη την Ευρώπη!

Συνεπώς θα πρέπει να είμαστε προσεκτικοί και εδώ στην Ελλάδα, ειδικά με του ισχυρούς ανέμους που πλήττουν τις περισσότερες περιοχές της χώρας μας συχνά πυκνά.

Υπάρχει μια ποικιλία περίπου 30 διαφορετικά είδη φυτών ετήσια ή σταθερά αμβροσία, που αναπτύσσονται ειδικά σε επίπεδες περιοχές, με χαμηλή υγρασία και αμμώδες έδαφος. Μερικά από τα είδη αμβροσίας είναι ικανά να παράγουν μεγάλες ποσότητες γύρης και λόγω της εξάπλωσής τους από τους ανέμους αντιπροσωπεύει ένα από τα κύριες αιτίες του αλλεργικού πυρετού.

Η αμβροσία με βότανα ή θάμνους είναι μικρή, αλλά μερικά άλλα είδη μπορούν να φτάσουν περίπου τα 4 μέτρα ύψος.

Έχουν στελέχη ίσιου σχήματος, τα οποία μπορούν επίσης να βρεθούν σε πυκνά φυτά διαμέτρου περίπου μισού μέτρου και κλαδιά βασικού σχήματος, όπου οι ρίζες αυτού του θάμνου τείνουν να είναι αιχμηρές και πηγαίνουν αρκετά βαθιά, καθιστώντας δύσκολη την αφαίρεσή τους.

Η γονιμοποίηση του φυτού παράγεται από τον άνεμο, που είναι κόκκοι γύρης, οι οποίοι με τη σειρά τους είναι ένα μόνο φυτό είναι σε θέση να παράγει ποσότητα έως 1.000 δισεκατομμύριο σε μια μόνο σεζόν, επιπλέον, αυτό συμβαίνει στη σεζόν με υψηλή υγρασία και στα μέσα της θερινής περιόδου.

Πάντως τα φυτά Αμβροσίας ή οι θάμνοι έχουν και πολλά θετικά. Συγκεκριμένα χρησιμοποιούνται και στη φυσική ιατρική λόγω του ότι διαθέτουν στυπτικές ιδιότητες.

Μπορούν επίσης να χρησιμοποιηθούν για τη θεραπεία της πνευμονίας, ασθενειών όπως πυρετός, ναυτία, διάρροια και άλλα όπως μυϊκοί σπασμοί. Μπορούν επίσης να χρησιμοποιηθούν εξωτερικά για να εξουδετερώσουν τα τσιμπήματα εντόμων και ο χυμός τους έχει ορισμένες απολυμαντικές ιδιότητες που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τη θεραπεία πληγών που μπορεί να έχουν μολυνθεί για οποιονδήποτε λόγο.

Με τον ίδιο τρόπο, οι ρίζες του φυτού μπορούν να βοηθήσουν στη θεραπεία διαταραχών που μπορεί να εμφανιστούν κατά την εμμηνόρροια και για το εγκεφαλικό επεισόδιο. Πρέπει επίσης να ειπωθεί ότι η γύρη αμβροσίας χρησιμοποιείται από τη φαρμακευτική βιομηχανία για την προετοιμασία φαρμάκων εξουδετερώστε τα συμπτώματα αλλεργίας.

Οι ισχυροί άνεμοι που έχουν στη χώρα μας είναι ικανοί να διασπείρουν τη γύρη αμβροσίας παντού

Διαβάσατε το άρθρο με τίτλο «Καιρός: Ακραίος κίνδυνος για τις αλλεργίες – Γύρη αμβροσίας παντού», όπου αναφέρθηκαν τα παρακάτω #tags (ετικέτες). Για σχετικά άρθρα επιλέξτε #tag.
Post on Facebook Post on X (Twitter) Post on LinkEdin Send this post with WhatsApp Send this post with Viber E-mail Post
Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Αλέξανδρος Κωτάκης

Είμαι ο Αλέξανδρος Κωτάκης και γεννήθηκα στην Αθήνα. Σπούδασα αθλητική δημοσιογραφία και πλέον η σχέση μου μαζί της ξεπερνά την 20ετία. Όλα αυτά τα χρόνια «κύλησαν» στο διαδίκτυο μέσα από συνεργασίες με αθλητικές ιστοσελίδες. To Sportnet.gr αποτέλεσε την αρχή για εμένα, ενώ ακολούθησαν το Sportline.gr, το easybetnet.com και βεβαίως το Goal News (Sentragoal.gr) στο οποίο παρέμεινα το συντριπτικά μεγαλύτερο διάστημα της ως τώρα πορείας μου (11.5 έτη). Τα τελευταία χρόνια βρίσκομαι στην «οικογένεια» του Sportime, με το οποίο συνεχίζω να καλύπτω το αθλητικό ρεπορτάζ, αλλά και την ειδησεογραφία της επικαιρότητας από όλους του χώρους. Επίσης αρθρογραφώ για την ομάδα του Άρη.