ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Κοινωνικό μέρισμα 100 ευρώ πριν το Πάσχα – Ποιοι το δικαιούνται – Εξαγορά συνειδήσεων όσων είναι στο όριο της φτώχειας!

Σχεδιάζει να προσφέρει κοινωνικό μέρισμα η κυβέρνηση λίγο πριν το Πάσχα!
Κοινωνικό μέρισμα 100 ευρώ πριν το Πάσχα – Ποιοι το δικαιούνται – Εξαγορά συνειδήσεων όσων είναι στο όριο της φτώχειας!

Ακόμα μία φορά ετοιμάζεται να προκαλέσει η κυβέρνηση, δίνοντας κοινωνικό μέρισμα σε ορισμένα νοικοκυριά λίγο πριν το Πάσχα.

Συγκεκριμένα, αυτό θα ανέρχεται στα 100 ευρώ και μπορεί να δοθεί και σε μορφή κουπονιού, προκειμένου να αγοραστούν τρόφιμα ή φαγητό.

Έτσι, με μόλις 100 ευρώ ετοιμάζεται να εξαγοράσει η κυβέρνηση της ΝΔ, τις συνειδήσεις πολιτών που είναι στο όριο της απόλυτης φτώχειας και ανέχειας και παλεύουν να επιβιώσουν κόντρα στα απανωτά κύματα ανατιμήσεων βασικών αγαθών και προϊόντων.

 

Κοινωνικό μέρισμα – Ποιοι είναι οι δικαιούχοι – Πως θα δοθεί:

Όπως αναφέρουν ΤΑ ΝΕΑ, σύμφωνα με το επικρατέστερο σενάριο, η κυβέρνηση θα ακολουθήσει το μοντέλο των Χριστουγέννων, που δόθηκε επίδομα στους συνταξιούχους και τους δικαιούχους του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος.

Το εγχείρημα είναι δύσκολο αφού θα πρέπει να εντοπιστούν τα νοικοκυριά που έχουν πραγματική ανάγκη στήριξης καθώς πλήττονται δραστικά από το κύμα ανατιμήσεων. Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να υπάρχει ένα πλέγμα κριτηρίων το οποίο θα λαμβάνει υπόψη όχι μόνο τις μηνιαίες αποδοχές αλλά και το σύνολο των εισοδημάτων και των περιουσιακών στοιχείων.

Η καταβολή του έκτακτου επιδόματος θα γίνει αυτόματα στους τραπεζικούς λογαριασμούς των δικαιούχων και σε συνδυασμό με το πακέτο των επιδοτήσεων στους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος και φυσικού αερίου θα έρθει να καλύψει μέρος των εισοδηματικών απωλειών που έχουν υποστεί τα ευάλωτα νοικοκυριά τους τελευταίους μήνες από το «τσουνάμι» της ακρίβειας.

Σε κάθε περίπτωση, όπως ξεκαθαρίζει πηγή του οικονομικού επιτελείου, το κονδύλι που θα διατεθεί για το έκτακτο επίδομα δεν θα επηρεάσει τον φετινό στόχο του προϋπολογισμού για έλλειμμα 1,4%.

Υπενθυμίζεται ότι τα Χριστούγεννα δόθηκε «μέρισμα» σε χαμηλοσυνταξιούχους, ΑμεΑ και υγειονομικούς και διπλό ποσό στους δικαιούχους του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος, συνολικού ύψους 335 εκατ. ευρώ.

100 ευρώ κοστίζει για τους υπουργούς και τους βουλευτές της κυβέρνησης, που παίρνουν μηνιαίους μισθούς όσο το ετήσιο εισόδημα ενός ανθρώπου του μεροκάματου, η ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ ΜΑΣ.

Πόσο απροκάλυπτα και αδιανόητα αισχροί είναι, την στιγμή που πετάνε εκατομμύρια ευρώ σε απευθείας αναθέσεις και διαφόρων ειδών «προγράμματα»… να μην κάνουν το παραμικρό για να βοηθήσουν όσους έχουν πραγματικά ανάγκη.

 

Όλα αυτά την ώρα που τα πάντα έχουν πάρει την ανιούσα, αρχίζοντας από τα απλά προϊόντα στα σούπερ μάρκετ και φτάνοντας στο πετρέλαιο και τη βενζίνη που έχει σε κάποιες περιοχές ξεπεράσει ακόμα και τα 2 ευρώ.

Αναλυτικά οι αυξήσεις:

  • 5,2% στην ομάδα Διατροφή και μη αλκοολούχα ποτά, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: αλεύρι και άλλα δημητριακά, ψωμί, άλλα προϊόντα αρτοποιίας και ζαχαροπλαστικής, ζυμαρικά, μοσχάρι, αρνί και κατσίκι, πουλερικά, παρασκευάσματα με βάση το κρέας, νωπά ψάρια, γιαούρτι, τυριά, ελαιόλαδο, άλλα βρώσιμα έλαια, νωπά φρούτα, νωπά λαχανικά, λαχανικά διατηρημένα ή επεξεργασμένα, πατάτες, σοκολάτες-προϊόντα σοκολάτας, λοιπά τρόφιμα, καφέ, χυμούς φρούτων. Μέρος της αύξησης αυτής αντισταθμίστηκε από τη μείωση κυρίως των τιμών σε: χοιρινό, αλλαντικά.
  • 7,0% στην ομάδα Ένδυση και υπόδηση, λόγω αύξησης των τιμών στα είδη ένδυσης και υπόδησης.
  • 22,6% στην ομάδα Στέγαση, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: ενοίκια κατοικιών, ηλεκτρισμό, φυσικό αέριο, πετρέλαιο θέρμανσης.
  • 3,0% στην ομάδα Διαρκή αγαθά-Είδη νοικοκυριού και υπηρεσίες, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: έπιπλα και διακοσμητικά είδη, υφαντουργικά προϊόντα οικιακής χρήσης, υαλικά-επιτραπέζια σκεύη και σκεύη οικιακής χρήσης, είδη άμεσης κατανάλωσης νοικοκυριού, οικιακές υπηρεσίες.
  • 11,1% στην ομάδα Μεταφορές, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: καινούργια αυτοκίνητα, μεταχειρισμένα αυτοκίνητα, καύσιμα και λιπαντικά, εισιτήρια μεταφοράς επιβατών με αεροπλάνο.
  • 0,9% στην ομάδα Εκπαίδευση, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών στα δίδακτρα δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.
  • 1,6% στην ομάδα Ξενοδοχεία-Καφέ-Εστιατόρια, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: εστιατόρια-ζαχαροπλαστεία-καφενεία, ξενοδοχεία-μοτέλ-πανδοχεία.

Διαβάσατε το άρθρο με τίτλο «Κοινωνικό μέρισμα 100 ευρώ πριν το Πάσχα – Ποιοι το δικαιούνται – Εξαγορά συνειδήσεων όσων είναι στο όριο της φτώχειας!», όπου αναφέρθηκαν τα παρακάτω #tags (ετικέτες). Για σχετικά άρθρα επιλέξτε #tag.
Post on Facebook Post on X (Twitter) Post on LinkEdin Send this post with WhatsApp Send this post with Viber E-mail Post
Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Βαγγέλης Λάσκαρης

Αρθρογραφεί στο Sportime.GR και είναι συντάκτης του άρθρου αυτού.