ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Κοινωνικό μέρισμα 250 ευρώ: Ποιοι συνταξιούχοι το δικαιούνται

Μετά από τροπολογία που κατατέθηκε από το Υπουργείο Υγείας, κάποιοι χαμηλοσυνταξιούχοι θα εισπράξουν το ποσό των 250 ευρώ, ως τις 31 Δεκεμβρίου, του τρέχοντος έτους.
Κοινωνικό μέρισμα 250 ευρώ: Ποιοι συνταξιούχοι το δικαιούνται

Το Υπουργείο Υγείας με τροπολογία που κατατέθηκε στο σχέδιο νόμου, κάποιοι συνταξιούχοι θα εισπράξουν το κοινωνικό μέρισμα των 250 ευρώ.

Μετά από εξαγγελίες που πραγματοποίησε η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, πέρασε τροπολογία από το Υπουργείο Υγείας για να μπορέσουν να εισπράξουν το συγκεκριμένο ποσό οι χαμηλοσυνταξιούχοι.

Την συγκεκριμένη οικονομική ενίσχυση θα μπορέσουν να πάρουν όσοι τον Νοέμβριο του 2021 έλαβαν:

Οριστική ή προσωρινή σύνταξη η την προκαταβολή της κύριας τους σύνταξης. Λόγω γήρατος, αναπηρίας ή θανάτου.

Προσυνταξιοδοτική παροχή

Αναπηρικά συνταξιοδοτικά επιδόματα από τον e-ΕΦΚΑ

Σύνταξη από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, σύμφωνα με τις διατάξεις της παρ. 3 του άρθρου 4 του ν. 4387/2016, που αφορά κατηγορίες ανθρώπων, όπως οι καλλιτέχνες και οι ανάπηροι πολέμου.

Για να προσδιοριστούν οι δικαιούχοι του, θα πρέπει να υπάρχουν οι παρακάτω προϋποθέσεις:

Το φορολογητέο εισόδημα του κάθε ατόμου για το 2021 να μην υπερβαίνει τις 7.200 ευρώ

Το οικογενειακό φορολογητέο τους εισόδημα να μην είναι πάνω από 14.400 ευρώ.

Η ακίνητη περιουσία του νοικοκυριού που προσδιορίζεται από την πράξη διοικητικού προσδιορισμού ΕΝΦΙΑ έτους 2021 (φορολογικό έτος 2020), να μην είναι σε αξία παραπάνω από 200.000 ευρώ.

Να είναι φορολογικά κάτοικοι Ελλάδας και να έχουν υποβάλει φορολογική δήλωση για το 2020.

Το ποσό για κάθε άτομο είναι 250 ευρώ. Αυτό αυξάνεται κατά 50 ευρώ για κάθε εξαρτώμενο μέλος που έχει ο φορολογούμενος. Αν στο νοικοκυριό οι συνταξιούχοι που δικαιούνται την ενίσχυση είναι δύο, τότε η προσαύξηση μοιράζεται ισόποσα.

Αν ένας συνταξιούχος λαμβάνει και κάποια ενίσχυση από αναπηρική παροχή του ΟΠΕΚΑ, θα πάρει μόνο την ενίσχυση των χαμηλοσυνταξιούχων.

Η καταβολή της ενίσχυσης θα ολοκληρωθεί ως τις 31/12 του τρέχοντος μήνα. Θα είναι αφορολόγητη, ακατάσχετη και δεν θα συμψηφίζεται με τυχόν χρέη που μπορεί να έχει ο συνταξιούχος.

Όσον αφορά την οικονομική ενίσχυση προς τους δικαιούχους αναπηρικού επιδόματος του ΟΠΕΚΑ, προβλέπεται πως οι παροχές τους τον Δεκέμβριο θα είναι αυξημένες κατά 250 ευρώ.

Τέλος οι ανασφάλιστοι υπερήλικες που παίρνουν σύνταξη και επίδομα αλληλεγγύης. Θα τα εισπράξουν φέτος τον Δεκέμβριο κατά 250 ευρώ περισσότερα.

Διαβάσατε το άρθρο με τίτλο «Κοινωνικό μέρισμα 250 ευρώ: Ποιοι συνταξιούχοι το δικαιούνται», όπου αναφέρθηκαν τα παρακάτω #tags (ετικέτες). Για σχετικά άρθρα επιλέξτε #tag.
Post on Facebook Post on X (Twitter) Post on LinkEdin Send this post with WhatsApp Send this post with Viber E-mail Post
Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Βαγγέλης Λάσκαρης

Αρθρογραφεί στο Sportime.GR και είναι συντάκτης του άρθρου αυτού.