ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Κοινωνικός τουρισμός: Οδηγίες για τις επιταγές και τα ακτοπλοϊκά εισιτήρια

Από την 1η Αυγούστου ενεργοποιούνται οι επιταγές κοινωνικού τουρισμού του ΟΑΕΔ μέχρι τις 31 Ιουλίου 2021. Μετά την χθεσινή ανακοίνωση των οριστικών αποτελεσμάτων από τον ΟΑΕΔ η διαδικασία ξεκινάει με τη χρήση της Επιταγής, που είναι ένας μοναδικός αριθμός για κάθε δικαιούχο και κάθε ωφελούμενο ξεχωριστά. Οι κρατήσεις γίνονται από τους ίδιους τους δικαιούχους χωρίς...

Κοινωνικός τουρισμός
Συντάκτης: Sportime Team Χρόνος ανάγνωσης: 6 λεπτά

Από την 1η Αυγούστου ενεργοποιούνται οι επιταγές κοινωνικού τουρισμού του ΟΑΕΔ μέχρι τις 31 Ιουλίου 2021.

Μετά την χθεσινή ανακοίνωση των οριστικών αποτελεσμάτων από τον ΟΑΕΔ η διαδικασία ξεκινάει με τη χρήση της Επιταγής, που είναι ένας μοναδικός αριθμός για κάθε δικαιούχο και κάθε ωφελούμενο ξεχωριστά.

Οι κρατήσεις γίνονται από τους ίδιους τους δικαιούχους χωρίς τη μεσολάβηση του Οργανισμού αλλά και χωρίς τη μεσολάβηση οποιουδήποτε τρίτου.

Απαγορεύεται η κράτηση δωματίου μέσω άλλων επιχειρήσεων, Γραφείων Τουρισμού κ.λπ.

Κοινωνικός τουρισμός – Μάλιστα δικαιούχος και ωφελούμενοι μπορούν να πραγματοποιήσουν ξεχωριστές διακοπές υπό την προϋπόθεση ότι:

Δεν μπορεί να γίνει ενεργοποίηση της επιταγής για συνοδούς χωρίς το άτομο με αναπηρία που συνοδεύουν, ούτε για παιδιά ηλικίας 5 έως 18 ετών χωρίς τους/τις δικαιούχους ή τον άλλο γονέα/σύζυγο (ωφελούμενο ή μη).
Οι δικαιούχοι επιλέγουν ελεύθερα:

α. το τουριστικό κατάλυμα όπου επιθυμούν να διαμείνουν από το αναρτημένο στη διαδικτυακή πύλη του ΟΑΕΔ Μητρώο Παρόχων, με τον περιορισμό ότι το κατάλυμα δεν βρίσκεται στην ίδια Περιφερειακή Ενότητα με αυτήν της μόνιμης κατοικίας τους ή σε απόσταση μικρότερη των 60 χιλιομέτρων από αυτήν. Εξαιρούνται περιπτώσεις κατά τις οποίες:

Ως τόπος μόνιμης κατοικίας ορίζεται ο τόπος διαμονής των δικαιούχων που έχει δηλωθεί στο Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα του Οργανισμού.

β. τη χρονική περίοδο κατά την οποία θα πραγματοποιήσουν τις διακοπές τους εντός του χρονικού διαστήματος υλοποίησης του προγράμματος,
γ. τον αριθμό των διανυκτερεύσεων που θα πραγματοποιήσουν στο κατάλυμα, με τον περιορισμό ότι δεν υπερβαίνει τις 10 διανυκτερεύσεις για τα καταλύματα των νήσων Λέσβου, Λέρου, Σάμου, Χίου, Κω και του Νομού Έβρου και τις 6 διανυκτερεύσεις για τα καταλύματα της υπόλοιπης Ελλάδας.

Οι δικαιούχοι επικοινωνούν απευθείας με τον πάροχο του τουριστικού καταλύματος που επέλεξαν, δηλώνουν ότι είναι κάτοχοι Επιταγής Κοινωνικού Τουρισμού και αναλόγως προβαίνουν σε κράτηση.

Ο ΟΑΕΔ δεν εμπλέκεται σε θέματα προκαταβολής για τις κρατήσεις ή διαμονής μεμονωμένου δικαιούχουσε δίκλινο δωμάτιο ή συγκατοίκησης δικαιούχου με μη δικαιούχο κ.ο.κ.

Οι δικαιούχοι υποχρεούνται κατά την άφιξη στο τουριστικό κατάλυμα να προσκομίσουν στον πάροχο φωτοαντίγραφο εγγράφου ταυτοπροσωπίας δικό τους (ταυτότητα, διαβατήριο κ.ο.κ.) και των ωφελουμένων εκείνων με τους οποίους πραγματοποιούν κοινές διακοπές (ταυτότητα, διαβατήριο κ.ο.κ. ή βεβαίωση ΑΜΚΑ). Τα φωτοαντίγραφα των εγγράφων ταυτοπροσωπίας τηρούνται στο αρχείο του παρόχου. Ο πάροχος κατά την άφιξη του δικαιούχου μέσω των ηλεκτρονικών υπηρεσιών της Διαδικτυακής Πύληςτου ΟΑΕΔ ( www.oaed.gr):

Με αυτόν τον τρόπο αναγγέλλεται ηλεκτρονικά η άφιξη του δικαιούχου – ωφελουμένων και ενεργοποιούνται οι Επιταγές Κοινωνικού Τουρισμού.
Μη άμεση ηλεκτρονική αναγγελία της άφιξης δικαιούχου – ωφελουμένων δικαιολογείται μόνο στην περίπτωση αποδεδειγμένου τεχνικού προβλήματος. Σε τέτοια περίπτωση ο πάροχος οφείλει:

Σε περίπτωση που δικαιούχος έχει προβεί σε κράτηση δωματίου, αλλά μεταβάλλει για οποιονδήποτε λόγο γνώμη με την άφιξή του στο κατάλυμα, δεν υπογράφεται η σύμβαση και, συνεπώς, δεν ενεργοποιείται η Επιταγή του.
Στην περίπτωση που μετά την υπογραφή της σύμβασης δικαιούχος θελήσει για οποιονδήποτε λόγο να αναχωρήσει από το κατάλυμα πριν από την προβλεπόμενη στη σύμβαση ημερομηνία, δηλαδή πριν να πραγματοποιήσει τον αριθμό των διανυκτερεύσεων που έχει συμφωνήσει με τον πάροχο:

Ακτοπλοϊκά εισιτήρια

Οι πάροχοι που θα ενταχθούν στο Μητρώο Παρόχων οφείλουν να δημιουργήσουν ειδικά Εισιτήρια Κοινωνικού Τουρισμού για το Πρόγραμμα του ΟΑΕΔ. Η διαδικασία έκδοσης Εισιτηρίου Κοινωνικού Τουρισμού και ενεργοποίησης της Επιταγής ΚοινωνικούΤουρισμού – Ακτοπλοϊκής Μετακίνησης έχει ως εξής:

Οι δικαιούχοι/ωφελούμενοι οφείλουν να επιδεικνύουν την Επιταγή Κοινωνικού Τουρισμού και κατά την επιβίβασή τους στο πλοίο, αλλιώς δεν θα μπορούν να κάνουν χρήση του εισιτηρίου τους.

Πηγή: dikaiologitika.gr

Exit mobile version